Rekordmange stiller seg bak misjonskonferanse
MISJON: 35 organisasjoner er med når Unåddkonferansen arrangeres. De vil mobilisere til misjon blant mennesker som aldri har hørt kristen forkynnelse.

– Arbeidet for å nå de unådde bør være en hovedprioritet blant norske kristne og norske menigheter. Vi vil bevisstgjøre og mobilisere til å bidra for å fullføre misjonsbefalingen, sier Glenn Tønnessen.
Han er koordinator for Unåddkonferansen, som arrangeres i Bergen fra 28. til 29. oktober. Hele 35 norske misjonsorganisasjoner står bak konferansen, som handler om kristen misjon, rettet mot såkalte unådde folkegrupper.
Dette er altså grupper av mennesker som aldri har blitt eksponert for kristen forkynnelse og misjon.
Når Tønnessen skal forklare bakgrunnen for konferansen, viser han til bibelteksten i Det nye testamentet, som har blitt kjent som misjonsbefalingen. Her ber Jesus disiplene om å gjøre «alle folkeslag til disipler».
For Tønnessen og misjonsorganisasjonene som står bak, er det avgjørende for misjonsoppdraget at det kristne evangeliet formidles slik at mennesker kan komme til tro.
– Mye av norsk menighetsliv handler om å drive kristen virksomhet lokalt. Men vi tror det finnes et rop der ute fra alle de unådde, sier Tønnessen.

Ikke tilgang på forkynnelse
Selv om kristen misjonsvirksomhet har spredt seg til store deler av verden gjennom kirkehistorien, finnes det grupper av mennesker som ikke har blitt eksponert for misjon. Tønnessen viser til organisasjonen Joshua Project, som samler data om gruppene av mennesker med færrest kristne i verden. Deres beregninger viser at det er 3,37 milliarder mennesker i kategoriene «unådde» og «minst nådde».
– Hva gjør at man kan si at noen er unådd?
– At det aldri har vært en kristen misjonær der og delt evangeliet, og at de heller ikke har hatt tilgang på kristen forkynnelse gjennom litteratur, radio eller TV, forklarer Tønnessen.
Kategorien «minst nådde» består av mennesker i grupper hvor to prosent eller færre er såkalt evangeliske kristne, og hvor disse ikke har mulighet til å videreformidle evangeliet.
– Regnes katolikker som nådde?
– I denne sammenheng regnes de som nominelle kristne, som gjerne brukes om kristne som ikke er evangeliske kristne.
– Tar hensyn
De fleste i kategoriene «unådde» og «minst nådde» finnes i det såkalt 10/40-vinduet, som strekker seg fra Nord-Afrika, via Midtøsten og til Kina, forteller Tønnessen.
– Hva tenker dere om hensynet til for eksempel urfolks egen kultur, når kristne driver misjon?
– Her må vi være forsiktige, så vi ikke ødelegger noe. Vi mener at misjonsbefalingen inviterer oss til å gå til alle folkegrupper med evangeliet, men det må gjøres på en måte som respekterer menneskene og tar hensyn til kulturen deres. Det tror vi er mulig.
Med 35 organisasjoner som står bak, er oppslutningen til konferansen større enn noen gang, siden den ble startet i 2019.
– Hva kan dere oppnå på Unåddkonferansen?
– Vi kan oppmuntre og inspirere menigheter, og norske kristne til å øke misjonsinnsatsen. For eksempel gjennom å finansiere lokale misjonærer som kan drive evangelisering med hovedvekt på unådde folkegrupper rundt seg. Men vi kan også drive tradisjonell misjon, hvor vi sender ut misjonærer fra Norge. Jo mer fokus som settes på dette, jo mer midler vil vi ha mulighet til å bruke på dette, sier han.