Misjonssambandet med stort overskudd i 2020

ØKONOMI: Norsk Luthersk Misjonssamband kan notere seg for 11,5 millioner i overskudd i fjor. Det skyldes i stor grad statlige tilskudd under pandemien som samlet var på nær 30 millioner.

OVERSKUDD: Det gikk bedre for Misjonssambandet i koronaåret 2020 enn organisasjonen fryktet på vårparten i fjor. Foto: Stein Gudvangen, KPK.
OVERSKUDD: Det gikk bedre for Misjonssambandet i koronaåret 2020 enn organisasjonen fryktet på vårparten i fjor.
Publisert Sist oppdatert

Regnskapet for misjonsorganisasjonen ferdigstilles ikke helt før i juni, men økonomileder Øystein Frøysa regner ikke med noen store endringer fram til da. Derfor har han nå gått ut i hovedorganet Utsyn med nyheten om det store overskuddet som er det største han har lagt fram i løpet av sine ti år som økonomileder.

Resultatet er i tråd med det bildet Frøysa tegnet overfor Kristelig Pressekontor mot slutten av fjoråret. Etter krisestemning på vårparten, da Norge stengte ned, var stemningen da snudd. NLM permitterte rundt 200 medarbeidere, og alle de 35 gjenbruksbutikkene ble stengt i mars. Men i november var de økonomiske utsiktene lyse. Nå viser de foreløpige regnskapstallene at optimismen var berettiget.

30 krisemillioner

– Vi er svært takknemlige for at pandemien ikke førte til at økonomien vår klappet sammen. En slik frykt kjente vi på da Norge stengte ned i mars 2020. Heldigvis har både giverne, de ansatte og staten stilt opp, sier Frøysa til Utsyn.

Han sier inntektene fra julemessene sviktet, men at gaveinntektene totalt sett har vært stabile.

Misjonssambandet har mottatt omkring 18 millioner kroner fra staten gjennom ulike kompensasjonsordninger. Da er julemessene regnet med, men ikke organisasjonens mange leirsteder. De fikk samlet utbetalt cirka 11 millioner kroner i fjor slik at organisasjonen fikk nærmere 30 krisemillioner i 2020.

Permitteringer

Når det gjelder sammenhengen mellom permitteringene og NLMs store overskudd, svarer Frøysa at det i mars i fjor var usikkert i hvilken grad staten ville stille opp med midler. Dette ble først klart noen måneder senere.

– Tiltakspakken knyttet til kompensasjon for inntektsbortfall, eksempelvis for gjenbruksbutikkene, ble klar i midten av juli, påpeker Frøysa.

Videre viser han til at permitteringene delvis skyldtes ikke-økonomiske forhold som at det ble vanskelig for flere ansatte å utføre sine oppgaver under pandemien.

– Jeg vil understreke at vi avsluttet de fleste permitteringene så raskt vi så det forsvarlig, før de betydelige tiltakspakkene kom på plass, sier Frøysa som også regner med at antallet misjonærer vil øke i 2021. KPK

Powered by Labrador CMS