Misjonssambandet stemte ned forslagene til kontrollkomiteen
GENERALFORSAMLING: Kontrollkomiteens forslag, som blant annet gikk på hvordan Misjonssambandet bør håndtere varslinger, fikk ikke flertall. Det gjorde motforslaget til tidligere hovedstyreleder Lars Gaute Jøssang.

– Dette var overraskende, utbryter Lars Gaute Jøssang, tidligere hovedstyreleder i Misjonssambandet, til Vårt Land.
Han kommenterer at kontrollkomiteens forslag til vedtak ble nedstemt på generalforsamlingen. Avstemningen skjedde i forlengelsen av fremleggingen av kontrollkomiteens treårige rapport, som skal vurdere om hovedstyrets forvaltning er i samsvar med Misjonsambandets grunnregler og generalforsamlingens vedtak.
Komiteens forslag inneholdt flere oppfordringer til hovedstyret i spørsmål om håndtering av varslinger, investeringer og eiendommer.
Jøssang sa fra scenekanten før avstemningen at han mente at komiteen hadde gått utover sitt mandat med flere av sine forslag, et poeng han tidligere har uttrykt til Vårt Land.
– Jeg mener at den dagen kontrollkomiteen tok over varslingene og satte i gang undersøkelsene på egen hånd, tok de regien på varslinger og satte dagsorden for videre behandling. Det har gjort at både hovedstyret og administrasjonen har blitt tatt som gissel, sa han foran generalforsamlingen.
Jøssang fremmet så et motforslag som sa at generalforsamlingen tar rapporten til etterretning og merker seg forslagene komiteen kommer med. Dette fikk et flertall med 336 delegater som stemte for, og 285 som stemte imot.
– For mange har det vært mye usikkerhet rundt varslingssakene. Jeg tror dette resultatet kan sees som et ønske om nedtoning og demping av uroen som har vært, sier Jøssang til Vårt Land.

– Forskjell både i prinsipp og praksis
Sammen med sin rapport la kontrollkomiteen fram tre forslag til vedtak. To av dem handlet om økonomi og eiendom, mens det tredje var en oppfordring til hovedstyret om å vurdere å etablere en ressursenhet som blant annet kan bistå i varslingssaker.
– Vi i komiteen ser behov for en ytterligere styrking av organisasjonens behandling av varslinger. Vi foreslår å etablere en funksjon med tilstrekkelig avstand til ledelsen der det er nødvendig, sa kontrollkomiteens leder, Arvid Gusland, under presentasjonen av rapporten.
Til tross for at Jøssang mener at rapporten er både god og grundig, vurderer han forslagene til komiteen som noe som er utenfor deres mandat.
– Vil det at ditt forslag fikk flertall, gjøre at hovedstyret og administrasjonen ikke trenger å forholde seg til komiteens forslag som instrukser?
– Ja. I mitt forslag får man nå fram at vi merker oss det som pekes på i rapporten, men så må hovedstyret bestemme hvordan de forholder seg til det. Jeg mener at forslaget mitt utgjør en forskjell både i prinsipp og praksis, forklarer Jøssang.
Da Jøssang talte til forsamlingen sa han at det å stemme for kontrollkomiteens forslag innebar å støtte etableringen av «et overhus i NLM»:
– Jeg mener kontrollkomiteen har blitt en styringskomite. Den har meninger og synspunkter på ting som går på forvaltningen av den daglige drift, og da overprøver den hovedstyret og administrasjonen, og underkjenner på mange måter arbeidet som er gjort. Det er alvorlig, sa han.

Den tidligere hovedstyrelederen sa før avstemningen at slik han tolket vedtektene i organisasjonen, ville et flertall for komiteens forslag måtte føre til en forandring av vedtektene. Han mente også det ville bety en endring av rollefordelingen i organisasjonen.
– Dette er et forslag som nok både administrasjonen og hovedstyret kan leve bedre med, sier Jøssang.
Mener de har fulgt mandatet
Leder for kontrollkomiteen, Arvid Gusland tar vedtaket med knusende ro.
– Hvordan tolker du vedtaket som gikk gjennom?
– Det er det ikke jeg som skal tolke. Generalforsamlingen fatter sine vedtak og vi har levert vår rapport, og det er det som følger av vårt mandat.
Gusland er ordknapp om Jøssang sin kritikk, men sier han mener kontrollkomiteen har fulgt sitt mandat.
– Hvis generalforsamlingen ønsker at kontrollkomiteen skal opptre på en annen måte må de endre vårt mandat, sier Gusland.