Klar for å fly vaksiner til fattige, isolerte områder: – For få vaksiner tilgjengelig

VAKSINASJON: I slutten av august skal pilot Jan Ivar Andresen reise til Papua Ny-Guinea med flyselskapet MAF for å frakte vaksiner til isolerte områder. – Krevende å frakte vaksiner til landsbygdene, sier utviklingsministeren.

Jan Ivar og Linda Andresen, Mission Aviation Fellowship (MAF). Pilot, Papa Ny-Guinea
PILOT: Med et lite propellfly skal Jan Ivar Andresen bidra til distribusjon av vaksine og testutstyr på Papa Ny-Guinea når han reiser dit i slutten av august.
Publisert Sist oppdatert

– Mange steder står vi bare og venter. Vi er klare for å fly vaksiner, men det er fryktelig vanskelig å få vaksiner tilgjengelig for isolerte strøk, sier Willy Ludvigsen.

Han er daglig leder i MAF Norge (Mission Aviation Fellowship). MAF er en internasjonal ideell organisasjon som bruker småfly for å hjelpe mennesker i fattigdom og nød, og som sørger for at hjelpeorganisasjoner og kirker kommer seg til og fra avsidesliggende områder.

I år og i fjor har en stor andel av MAFs 127 småfly blitt brukt til koronarelaterte flyvninger, etter avtale med FN, forteller Ludvigsen. Med propellfly som kan lande og ta av fra korte rullebaner, når flyene deres fram til isolerte områder med dårlig infrastruktur.

– Da pandemien var på sitt verste i fjor, fløy vi leger og helsepersonell inn og ut av bushområder for å hjelpe. Mange av disse stedene har ikke et eget helsevesen. Vi har også flydd testutstyr og vaksiner, men det er fremdeles veldig lite tilgjengelig for fattige land, sier han.

Willy Ludvigsen, Mission Aviation Fellowship, MAF Norge
ETTERLYSER VAKSINER: Willy Ludvigsen er leder for MAF Norge (Mission Aviation Fellowship).

De har blant annet fraktet testutstyr til Kongo, Lesotho, Sør-Sudan, Madagaskar og Papua Ny-Guinea. Selv om det skulle komme flere vaksiner til disse landene, er det ofte storbyene som vaksineres først, sier Ludvigsen.

– Dermed blir det isolerte områder som nok en gang rammes hardest, hvis pandemien når fram dit.

– Er det ikke naturlig at mer isolerte steder har mindre smitte?

Det sprer seg først og fremst til tettere storbyer, men viruset spres raskt. Folk reiser også til isolerte steder, og det blir en fortvilt situasjon når viruset først sprer seg der.

Mission Aviation Fellowship (MAF)

  • Ideell organisasjon som ved hjelp av småfly sørger for at hjelpeorganisasjoner og kirker når fram til isolerte mennesker som ellers ikke ville fått hjelp
  • Opererer 138 fly i 34 land
  • Organisasjonen bygger på kristne verdier og regner seg som tverrkirkelig
  • Kilde: Maf.no

Skal frakte vaksiner

Jan Ivar Andresen er pilot for MAF på Papua Ny-Guinea. Etter å ha tilbrakt sommeren i Norge, reiser han tilbake i slutten av august. Han forbereder seg på flere koronarelaterte flyvninger.

– Vi kommer til å fly både vaksine og helsepersonell til områder der folk skal vaksineres. Behovet er stort, sier han.

Jan Ivar og Linda Andresen, Mission Aviation Fellowship (MAF). Pilot, Papa Ny-Guinea
PAPA NY-GUINEA: Jan Ivar Andresen har jobbet 30 år som pilot i Widerøe. Nå skal han frakte vaksiner til isolerte områder på Papa Ny-Guinea.

Smittetallene i Papua Ny-Guinea er relativt lave sammenliknet med andre steder i verden, med 2,1 døde og 194 smittede per 100.000 innbyggere, ifølge VGs koronaoversikt. Men på grunn av den lave andelen vaksinerte, frykter myndighetene at landet vil være sårbart overfor Delta-varianten, ifølge australske ABC News.

VGs oversikt viser at drøyt 100.000 vaksiner er satt i landet, som teller nesten ni millioner innbyggere.

Krevende å frakte

Australske ABC skriver at Papua Ny-Guinea har hatt problemer med logistikk knyttet til vaksinasjonsprogrammet, og i begynnelsen av juli fryktet de at 70.000 vaksiner ville gå ut på dato før de ble brukt.

– Det er generelt vanskelig å frakte vaksiner. Noen vaksiner krever veldig lav temperatur, og vi må ha egne lasterom i flyene hvor vaksinen kan ligge i tørris, sier Andresen.

Selv om vaksinen fraktes til et isolert område, er man avhengig av noen som kan administrere og sette vaksinene. Blant folk på Papua Ny-Guinea er det også mye vaksineskepsis, sier MAF-piloten.

– Mange tror på konspirasjonsteorier. Helseteamene i landsbyene har en viktig rolle i å gjøre folk trygge på vaksinen, sier Andresen, som tidligere har 30 år jobbet som pilot i Widerøe.

Nå bruker han og ektefellen Linda store deler av året som medarbeidere i MAF på Papua Ny-Guinea.

– For meg er dette en måte å uttrykke min kristne tro på, ved at jeg gjør noe som har praktiske konsekvenser for andre mennesker, sier han.

Jan Ivar og Linda Andresen, Mission Aviation Fellowship (MAF). Pilot, Papa Ny-Guinea
Jan Ivar og Linda Andresen bruker store deler av året på Papa Ny-Guinea, med organisasjonen MAF.

Utfordring med distribusjon

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) sier til Vårt Land at flere rapporter forteller om hvor krevende det er å få fraktet vaksiner ut på landsbygdene i de fattigste landene.

– Det kan også være krevende å ha nok kvalifisert helsepersonell og utstyr for å frakte vaksiner med behovet for god nok kjøling under transport. Derfor vil jeg gi honnør til MAF for den viktige rollen de har tatt på seg nå under pandemien ved å bidra til å frakta vaksiner der få andre når frem, sier han.

Utviklingsministeren sier videre at pandemien har vist oss hvor urettferdig verden er.

– De aller fleste vaksinene er satt i rike land. Derfor har det vært viktig fra Norges side å lede an i arbeidet med å sørge for både finansiering og deling av vaksinedoser.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide presenterer ny strategi for Sahel.
UTFORDRENDE: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein bekrefter at det er krevende å distribuere vaksinen til isolerte områder i fattige land.

Forventer større bidrag

Ulstein opplyser om at Norge bidrar med omtrent 12 milliarder kroner til bekjempelse av pandemien internasjonalt.

– Tidligere i sommer delte vi om lag 500.000 doser til lavinntektsland som stod i sin tredje smittebølge, og i tiden som kommer skal Norge samlet dele fem millioner vaksinedoser.

Norge er en del av Covax-samarbeidet, som skal fordele vaksiner til lavinntektsland.

– Vårt bidrag til vaksinesamarbeidet Covax på 1,3 milliarder forventes i tillegg å gi omtrent 25 millioner vaksinedoser til lav- og mellominntektsland, sier Ulstein, som understreker viktigheten av at flere land bidrar mer, både med penger og med deling av sine vaksinedoser.

– Vaksinesamarbeidet Covax vil samlet kunne levere fem milliarder vaksinedoser innen utgangen av neste år hvis de bare får pengene som skal til. Det bør være en no-brainer, og vi forventer derfor at andre land bidrar med sin rettmessige andel på samme måte som Norge har gjort.



Powered by Labrador CMS