Da Ungdom i Oppdrag etablerte seg i Røsvik, ble de tatt imot med åpne armer på kirkekontoret

UNGDOM I OPPDRAG: Etter at Ungdom i Oppdrag etablerte seg i Røsvik i Nordland, har de utviklet et nært og godt samarbeid med Den norske kirke. – Jeg er spent på fortsettelsen. Det er klart det vil bety en forskjell i bygda, sier sokneprest Lisbeth Torsvik Gieselmann,

Røsvik kirke, Nordland
NORDLAND: Røsvik ligger en halvtimes kjøretur fra Fauske. Fram til 1991 gikk det ferge fra Røsvik til Nordfold, som ligger på den andre siden av fjorden.
Publisert Sist oppdatert

I 2019 flyttet misjonsbevegelsen Ungdom i Oppdrag (UIO) sin Nordlandsbase til et tettsted med 200 innbyggere og et nedlagt fergeleie, og ble nærmeste nabo til ei kirke med 600 sitteplasser og få gudstjenestedeltakere.

Et gammelt bo- og behandlingssenter, som også har fungert som asylmottak, har nå blitt omgjort til kontorer, overnattingsplasser og en disippeltreningsskole (DTS) for UIO. Dit strømmer elever og ansatte fra både Norge, USA, Tyskland, Nederland og Honduras – for å nevne noen av landene som i år er representert.

– Ute i gokk i ei bygd i Nordland bor det en gjeng med folk som søker Gud sammen og ønsker å lære om hvordan vi kan være disipler og følge Gud.

Slik beskriver Ingrid Solbakken (25), som jobber på basen, livet i Røsvik.

Bygget opp gjennom mange år

For rundt 25 år siden flyttet Gro T. Rykkelid til Nesna sammen med mannen sin Øystein. Han skulle jobbe som lærer på videregående skole og hun tok med seg sin jobb – som kunstner og illustratør. Siden etablerte de UIO Nordland, først på Engavågen i Meløy, før de flyttet til sitt nåværende tilholdssted i Røsvik i Sørfold kommune.

Gro T. RykkelidUngdom i Oppdrag Nordland, Røsvik
KUNSTPRODUKSJON: Gro T. Rykkelid har et eget atelier inne på senteret.

Vi har kanskje ikke samme syn på alle ting, men vi kan fortsatt jobbe sammen, så det er veldig fint

Ingrid Solbakken

Etter 20 år som ledere for basen har de nå trukket seg tilbake til mindre stillinger og andre roller, men er fremdeles tilstedeværende på basen og støtter opp om de nye baselederne, Sondre og Annika Neverdal. Gro Rykkelid er for tiden engasjert i et omfattende illustrasjonsprosjekt med navnet Hjertespråk. Det er et visuelt kommunikasjonsredskap.

Ungdom i Oppdrag er en karismatisk bevegelse som tradisjonelt har hatt nedslagsfeltet sitt i frikirkeligheten. Da basen holdt til i Engavågen, var det den lokale Frikirka de samarbeidet mest med.

Rykkelid forteller at det var spesielt å komme flyttende til Røsvik og få Den norske kirke som nærmeste nabo. Attpåtil ei kirke med sitteplasser til tre ganger så mange som de som bor i bygda.

– Kirkekontoret har tatt oss imot med åpne armer, forteller hun.

Hun ser store muligheter for bruk av kirka til ulike formål ettersom etableringen av den nye basen fortsetter.

Ungdom i Oppdrag Nordland

  • Ungdom i Oppdrag (UIO) er den norske avdelinga til den internasjonale misjonsbevegelsen Youth With a Mission (YWAM).
  • De driver misjonsarbeid i 180 land.
  • UIO har arbeid på 12 norske plasser og mulighet for å gå på Disippeltreningsskole (DTS) på 8 ulike steder, blant annet i Røsvik i Nordland.
  • UIO Nordland ble grunnlagt på slutten av nittitallet og flyttet fra Engavågen i Meløy kommune til Røsvik i 2019.
  • UIO er hovedarrangør for The Send-konferansen som går av stabelen sommeren 2022.

Kilde: ywam.no

Overrasket over åpenheten

Også Ingrid Solbakken setter pris på muligheten kirkekontoret har gitt til å bruke Røsvik kirke til aktiviteter og arrangementer.

– Vi har begynt å bygge opp relasjoner med dem, og vi vet at de har lyst til å samarbeide med oss, forteller hun og fortsetter:

– Det er veldig stilig, for jeg hadde ikke egentlig forventet det av en menighet i Den norske kirke. Vi har kanskje ikke samme syn på alle ting, men vi kan fortsatt jobbe sammen, så det er veldig fint.

Ingrid SolbakkenUngdom i Oppdrag Nordland, Røsvik
ANSATT: Ingrid Solbakken er ansatt i UIO Nordland, en stilling hun ikke får betalt for.

«Arktisk lovprisning»

Det mest konkrete samarbeidsområdet til UIO Nordland og Røsvik kirke er konseptet som kalles Arctic Praise. Det er en minifestival bestående av lovsangskonserter og andre tilhørende arrangement. Selv om konseptet er nytt i Røsvik, ble det opprinnelig startet i Bodø av UIO-profil Jan Honningdal, forteller Gro Rykkelid.

Nå har UIO Nordland fått stille Røsvik kirke til disposisjon og håper å utvide konseptet på flere måter. I 2024 er nemlig Bodø utpekt til å være europeisk kulturhovedstad. I den forbindelse lyses det ut midler i regionen til bruk innenfor flere segmenter av samfunnslivet – deriblant tros- og kirkeliv.

Ungdom i Oppdrag Nordland, Røsvik
BASE: Slik ser bygget hvor UIO Nordland holder til ut. Det har tidligere vært et bo- og behandlingssenter.

UIO Nordland har etter dialog med kirkekontoret i Sørfold sendt inn en søknad om å få støtte til sine Arctic Praise-arrangementer. Også Lisbeth Torsvik Gieselmann, sokneprest i Sørfold kommune, ser på søknaden på som positiv og trekker fram at Røsvik kirke allerede har blitt utpekt som lokale for Bodø2024.

– Et sånt type arrangement er absolutt noe vi kan være med på å støtte opp under. Vi har et felles kall når det gjelder å spre evangeliet, så vi vil begge tjene på å ha en god dialog oss i mellom – og også samarbeide der dette er naturlig, sier soknepresten.

En forskjell i bygda

Til tross for at Sør-Hålogaland bispedømme, som omfatter Nordland fylke, er blant områdene i Norge med høyest medlemsandel i Den norske kirke, sliter mange menigheter med dårlig oppmøte på gudstjenestene. Sokneprest Lisbeth Torsvik Gieselmann, forteller at flere av gudstjenestene hun har holdt i Røsvik kirke, har doblet seg i antall deltakere når det har kommet folk fra UIO-basen.

Lisbeth Torsvik Gieselmann, sokneprest i Sørfold
POSITIV: Lisbeth THorsvik GIeselmann, sokneprest i Sørfold, ble glad da hun fikk høre at Ungdom i Oppdrag skulle komme til bygda.

– I Sørfold har det ikke vært tradisjon for å ha andre kristne aktører enn Den norske kirke, så det er noe nytt når det kommer en organisasjon som driver så utadvendt kristent arbeid, sier Gieselmann og legger til:

– Jeg er spent på fortsettelsen. Det er klart det vil bety en forskjell i bygda.

Soknepresten forteller at dialogen med UIO startet allerede før de overtok sitt nye senter. Tidligere baseleder Øystein Rykkelid tok kontakt med henne og lurte på hva Den norske kirke syntes om at UIO skulle komme til stedet.

– Det var jo veldig flott, uttrykker Gieselmann.

Hun understreker et Ungdom i Oppdrag får leie kirka med de retningslinjene som ligger til grunn. Fra begynnelsen har de vært opptatt av å være tydelige på hvem som arrangerer og inviterer til de ulike samlingene i kirka.

Kystfortet i Røsvik, Nordland
KULTURMINNER: Like ved UIO-basen ligger flere bunkerser som ble brukt under andre verdenskrig.

Inkluderende kafé på basen

Dette er det femte året Ingrid Solbakken holder til på UIO Nordland. Hun startet som elev i 2017, og har jobbet der siden. I likhet med alle de andre ansatte i Ungdom i Oppdrag er hun ansatt uten lønn, noe hun syntes hun var et stressmoment til å begynne med. Nå har hun imidlertid slått seg til ro med den økonomiske tilværelsen, og sier hun opplever å leve nærmere måten de første disiplene levde på.

De siste årene har den nyoppstartede kaféen med navnet Café Nordlys vært Solbakkens hovedprosjekt.

– Formålet med kafeen er at den skal være et sted hvor vi kan knytte bånd til de som bor i bygda, hvor de kan få komme inn og være seg selv. Vi ønsker å bygge broer, forklarer hun.

Solbakken forteller at de har et tydelig ønske for hvordan kafégjestene skal tas imot når de kommer innom.

– Det skal være lavterskel, for jeg vet at mange i dette området har hatt litt dårlige opplevelser med «pushy» kristne før. Så de skal kunne føle at det er trygt å komme hit uten at vi dytter Bibelen eller Gud på dem. Vi vil fokusere på å bygge relasjoner.

Powered by Labrador CMS