«Trygve leker ikke Robin Hood»

STATSBUDSJETTET: Et godt budsjett krever balansegang. Det er hverken lettvint eller enkelt.

BUDSJETT: «Denne regjeringen mener alvor når det gjelder omfordelende politikk og reduksjon av ulikhet og utenforskap. Derfor leker ikke Trygve Robin Hood», skriver stortingsrepresentant Margrethe Harr.
Publisert Sist oppdatert

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum leker ikke Robin Hood. I statsbudsjettet tar regjeringen grep for å redusere ulikheten og utenforskapet i landet vårt. Regjeringen har siden den tiltrådte i september 2021 foretatt en rekke omfordelende grep. De som har minst og tjener minst, skal få bedre hverdagslige kår. Fordi hverdagsøkonomien er viktig for at familier skal få det bedre.

LES OGSÅ: Dag Inge Ulstein mener Vedum er mer som sheriffen i Nottingham, enn Robin Hood

Margrethe Haarr, stortingsrepresentant (Senterpartiet)
Margrethe Haarr, stortingsrepresentant (Senterpartiet)

Regjeringen har innført makspris i barnehagen slik at prisen ikke overstiger 3.000 kr for en barnehageplass. Fra 1. august vil det tredje barnet i familier gå gratis i barnehagen. Brillestøtten er gjeninnført. Fra 1. august fikk alle førsteklassinger 12 timer gratis skolefritidsordning. Regjeringen styrker innsatsen mot utsatte barn og unge gjennom en rekke tiltak i budsjettet. Vi kutter skattene for de med inntekt under 750.000 kr med 4,5 milliarder kroner.

Skatte- og avgiftstrykket går ned

Når en skal se på hva som påvirker lommeboken til de med lave og middels inntekter, kan en ikke kun se enkelttiltakene i statsbudsjettet hver for seg. En må se på helheten.

Vi får nå ned det samlede skatte- og avgiftstrykket for familier, for enslige forsørgere og for eldre

Vi får nå ned det samlede skatte- og avgiftstrykket for familier, for enslige forsørgere og for eldre. Å få til det krever balansegang, tar man for mye på en post, får noen andre mindre.

Noen konkrete eksempler: Vi prioriterte i dette budsjettet lavere makspris på barnehageplass, styrking av BUA ordningen – utstyrssentraler hvor barn og unge kan låne idrettsutstyr gratis og vi la om skatteordningen for at alle enslige forsørgere skulle kunne dra nytte av det. I tillegg styrka vi tilskuddordningen til barn og unge med 76 millioner kroner. Dette vil bidra til flere tilgjengelige møteplasser, aktivitetstilbud og fritidsaktiviteter.

Skulle vi derimot prisjustert barnetrygden, slik veldig mange mener vi burde gjort nå, ville det kostet en halv milliard kroner og resultatet ville vært 50 kr mer i måneden til hver enkelt familie. Så da kan en regne på hva som utgjør størst forskjell for de enkelte familiene.

Et løft for enslige forsørgere med dårligst råd

Vi har lagt om særfradraget for enslige forsørgere slik at alle skal kunne dra nytte av ordningen. Ikke kun de med en høy nok inntekt. I 2020 var det nærmere 7.500 enslige forsørgere som ikke fikk full glede av særfradraget fordi inntekten deres var for lav. Da er det en god omfordelende politikk å avvikle særfradraget og sørge for at de med lavest inntekt får økt sin disponible inntekt med inntil 11.544 kroner i året.

Et godt budsjett krever balansegang. Det er hverken lettvint eller enkelt. Men det blir aldri feil at de som har sterkest bein, bærer den tyngste byrden. Slik må det være.

Denne regjeringen mener alvor når det gjelder omfordelende politikk og reduksjon av ulikhet og utenforskap. Derfor leker ikke Trygve Robin Hood.

Powered by Labrador CMS