Pengebevissthet - hva er vitsen?

Vi bor da i velferdsstaten Norge; hva er vitsen i å lære om hvordan vi skal forholde oss til penger? Så lenge vi får en god jobb, kjøper oss et hus, og slår oss ned sammen med en samboer, så er vi sikret. Det kan virke som om dette er nok. Likevel er det mange som sliter med kredittgjeld, minstepensjon, og å leve fra lønning til lønning. Hva er det egentlig vi lærer barn og unge når det kommer til penger? Jeg vil komme med fire punkter for å belyse dette temaet.

Publisert Sist oppdatert
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ukepenger

Når jeg var rundt 10 år gammel, innførte mine foreldre ukepenger. De var veldig tydelige på at så lenge jeg tok ut søppel, klippet plen, og tok oppvasken, så skulle jeg få 50 kroner for det. Hvis jeg ikke gjorde alle disse tingene, fikk jeg ingenting. Jeg var glad for å tjene en slant, men ble overrasket når jeg fikk vite at noen av mine klassekamerater fikk penger uten å ha gjort noe for dem - de fikk til og med mer enn meg! Når jeg tenker tilbake på det, så begynner jeg å lure, hva var det egentlig deres foreldre lærte dem, når de ga dem penger uten å ha jobbet for å fortjene det?

Velferdsstaten og høyere utdanning

Ute i media, og på universiteter rundt i landet hører vi noen ganger om bitre studenter som klager om at de ikke får nok stipend og lån til å klare seg. Oppgitt sier de "Når jeg har betalt for hybel og mat, så er det jo bare noen hundre kroner igjen." Når jeg ser på studenter i USA som må betale for å i det hele tatt kunne gå på universitet (i motsetning til oss, som får det gratis), og også jobber på siden for å betale for opphold og mat, så begynner jeg igjen å lure - hva er det egentlig vi lærer ungdommer om penger her i Norge, i forhold til i USA?

Utforske billigere alternativer

I tillegg mener jeg at mange ungdommer blir lært opp til å hedre konsumerismen uten å tenke på hva ting koster; de kjøper bare nye elektroniske dingser og merkeklær som virker populære og spennende, i motsetning til å lete litt mer og bruke sammenligningssider. Hvor mye sparer man for eksempel hvis man gjør et poeng av å alltid kjøpe melk som er på tilbud til 10,- per liter, i stedet for den vanlige prisen som kanskje er 20,- per liter? Eller hvor mye sparer man ved å søke riktig type forbrukslån for sin situasjon? Mange unge tar jo opp slike lån for å kjøpe seg hva voksne vil kalle "dumme ting," noe som raskt kan føre til gjeldsproblemer.

Skolesystemet

På skoler rundt i landet lærer vi mye om algebra, kjemiske prosesser, og tekstanalyse, men ikke om hvordan vi skal håndtere vår egen økonomi. Hvordan sparer vi penger på en god måte? Hvordan tar vi opp boliglån? Hvor mye vokser sparepengene våre hvis vi heller setter dem i fond og lar dem stå der i 20 år? Til og med de som tar en mastergrad i økonomi og finans lærer om bedriftsregnskap, økonomien til store organisasjoner, og global økonomi - men sitter ikke igjen med noen kunnskap om personlig finans.

Jeg håper at vi kan bli flinkere til å lære opp barn og unge innen personlig finans, og hvordan enkeltpersoner kan håndtere sin egen økonomi for å leve et bedre liv på lang sikt, slik at de ikke får problemer med ting som kredittgjeld og minstepensjon når de blir eldre. Jeg har full tro på at foreldre og skoler kan dra lasset i riktig retning, sammen.

Powered by Labrador CMS