Nå må Stortinget si stopp

I en årrekke har unge og gamle våpenaktivister møtt politikere til debatt om norsk våpeneksport, og hver gang blir vi møtt med samme nedlatende tone: Ta det rolig, vi har kontroll, hva er det dere maser om.

Publisert Sist oppdatert
Document facscimile
Tirsdag forrige uke var et vendepunkt: Riksrevisor Per Kristian Foss sa det samme som vi har sagt i så mange år: Norge har ikke god nok kontroll på det vi eksporterer. Vi vet ikke hvem som selger hva, og ikke minst – vi har ikke god nok kontroll på hvor varene våre ender.

Er det så farlig da?
Norsk sivilsamfunn har vært særlig bekymret for våpen og militært utstyr som har blitt solgt til landene som kriger i Jemen. I 2017 stoppet Norge salg av våpen til Emiratene, og i 2018 stanset all eksport av varer til Saudi-Arabia. Det var bra. Men salg av militært materiell til Emiratene fortsatte. Her kommer ofte flisespikkerne inn. Vi selger jo ikke våpen – da er det vel ikke så farlig? Jo, det er det. Det heter militært materiell av en grunn. Det er utstyr som sammen med annet utsyr kan drepe. Det er lisensbelagt av en grunn, det bidrar til å styrke landets militære kapasitet. Hva har skjedd med det vi har eksportert til de krigende partene i Jemen? Er det fare for at det har havnet på avveie? Nei, har Utenriksdepartementet svart oss. Vi har god kontroll. Vi har verdens strengeste regelverk.

Steil utenriksminister
I forrige uke sa Riksrevisjonen noe annet: De kritiserte praksisen, og pekte på Utenriksdepartementet, Tollvesenet og PST. Landvurderingene har ikke vært grundige nok, og kontrollen for å hindre ulovlig eksport er for dårlig, sa de. Nå får vel pipen en annen lyd, tenkte vi. Men Utenriksministeren avviste kritikken glatt. Søreide stilte i Dagsnytt 18 og møtte riksrevisor Per Kristian Foss og Redd Barnas Gunvor Knag Fylkesnes. De to sistnevnte var svært samkjørte. Utenriksministeren var sjeldent steil. Kritikken fra riksrevisoren så ikke ut til å feste seg, bekymringene fra Redd Barna ble avfeid. Utenriksministeren kritiserte Redd Barna for å ikke være etterrettelige, men var ikke selv helt ryddig i historiefortellingen selv. Det skjer ofte i disse våpeneksportdebatten, det snakkes om A-materiell og B-materiell, og det blir fort litt rotete. Men en viktig ting kom frem: Vi har ingen garantier for at det vi har eksportert ikke brukes i krigen i Jemen.

Stortinget må si stopp
Riksrevisjonens rapport daler i fanget på Stortinget samtidig som partiprogrammene ferdigstilles. Rødt, SV, MDG, KrF, Senterpartiet og Venstre har et ønske om å i større grad regulere norsk våpeneksport. Arbeiderpartiets andreutkast som kom denne uken, styrker politikken sin fra forrige utkast. Høyre har svekket politikken sin, og hos FrP er den ikke-eksisterende. Med de klare beskrivelsene fra Riksrevisjonen av svakhetene i våpeneksportsystemet er det et stort rom for endring av regelverket og praksisen. Det er det bare politikerne som kan gjøre noe med. Utenriksministeren og Høyre virket uanfektet av kritikken. De gir ikke inntrykk av at de vil endre kurs. Nå må Stortinget si stopp. Hit, men ikke lenger. Eksporten må stanses, tidligere eksport må granskes, og regelverket må endres. Seks av ti nordmenn sier nei til norsk militæreksport til landene som kriger i Jemen. Dere har folket med dere, og det er ikke en dum ting i et valgår. Ballen er på deres halvdel, kjære folkevalgte.
Kronikken sto på trykk i Vårt Land 12-2-21
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Powered by Labrador CMS