La neste skoleår bli tryggere

I hvert eneste klasserom over hele landet kan det nå komme tilbake barn som har opplevd omsorgssvikt, fysisk eller psykisk vold og overgrep i løpet av sommerferien.

Alle skoler bør her gå igjennom, eller lage, en beredskapsplan for å forebygge og avdekke vold og seksuelle overgrep som alle ansatte blir kjent med, skriver Monica Sydgård.
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Monica Sydgård

Leder av Redd Barnas Norgesprogram

Smittevern sto naturlig nok høyt på agendaen i Kunnskapsdepartementet da barna skulle tilbake på skolen etter nedstengningene i vår. Det ble utviklet en egen veileder til skolene for hvordan de på best mulig måte skulle hindre smitte av covid-19.

Redd Barna var da bekymret for at ivaretakelse og oppfølging av barn i vanskelige situasjoner ikke ble prioritert høyt nok. Vi er dessverre like bekymret nå.

Oslo, April 2020.Monica Sydgård, Avdelingsleder for Norgesprogrammet i Redd Barna.Monica Sydgård, Director Domestic Program Save the Children Norway
Monica Sydgård, leder av Redd Barnas Norgesprogram

Monica Sydgård, leder av Redd Barnas Norgesprogram. Foto: Nora Lie / Redd Barna

Mange barn får bank

Vi vet at vold og overgrep mot barn var utbredt allerede før koronaen rammet oss. Tall fra oktober 2019 viser at ett av ti barn har opplevd gjentatt vold hjemme. Ett av tjue barn av blitt utsatt for grov vold, som å bli kvalt, sparket eller banket opp.

La de tallene synke litt inn.

Det betyr at det i hvert eneste klasserom over hele landet kan komme tilbake barn som har blitt banket opp gjennom sommeren. I tillegg vet vi at familier som har det vanskelig, har vært under ekstra stort press under korona, noe som har gjort barn mer utsatt.

Det er derfor det er så viktig at lærere vet hva de skal gjøre dersom de er bekymret for at en elev har blitt utsatt for omsorgssvikt, vold eller overgrep. Fordi sannsynligheten er stor for at alle lærere har en elev som har opplevd nettopp dette.

LES OGSÅ: Mener Norge bryter barnekonvensjonen: – Utenlandsadopsjon er et tillitsbasert samarbeid med korrupte land

Mangelfull opplæring

Opinion gjennomførte i juni en spørreundersøkelse blant lærere i grunnskolen og videregående på vegne av Redd Barna. Vi ville kartlegge om lærere har de ressurser som trengs for å ivareta og følge opp barn som de er bekymret for at er utsatt for omsorgssvikt, vold eller overgrep. Hele 66 prosent av lærerne svarer at de enten ikke har fått, eller bare har fått mangelfull opplæring i hva de skal gjøre. Det er svært bekymringsfullt.

Det er derfor viktig at alle skoler setter av tid til å gi alle skolens ansatte opplæring i hvordan forebygge, avdekke og håndtere saker som gjelder vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt.

Alle skoler bør her gå igjennom, eller lage, en beredskapsplan for å forebygge og avdekke vold og seksuelle overgrep som alle ansatte blir kjent med. I tillegg bør de lage en plan for hvordan alle barn på skolen skal få forebyggende undervisning om vold og seksuelle overgrep.

Alle barn på skolen må vite at de har rett til å være trygg, og alle voksne på skolen må vite hvordan de kan hjelpe.

Tryggere skoleår

Hver eneste lærer, sosiallærer og helsesykepleier på hver eneste skole må være forberedt til å fange opp og hjelpe de barna som har hatt det spesielt vanskelig hjemme.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby kan bidra til at neste skoleår blir tryggere for disse barna.

LES MER:

Kvar vart flanellografen av? Vi har snakka med barnehagetilsette som framleis brukar den magiske filten.

NOAS, Redd Barna og Norsk Folkehjelp: «Barn på mottak må bosettes raskere»

Færre menigheter ber om politiattest: – Ubehagelig å spørre om

Powered by Labrador CMS