Kirkemøteforslag utfordrer demokratiet

DEN NORSKE KIRKE: Å overkjøre de lavere instansene i Den norske kirke ved å frata dem retten til selv å bestemme om de vil legge vekt på samlivsform i tilsettinger, utfordrer kirkedemokratiet.

SAMLIV OG TILSETTING: Jeg protesterer mot en slik innsnevring av hva min teologisk legitime læreoppfatning får omfatte, skriver Jostein Ådna.
Publisert Sist oppdatert

Kirkemøtet 2023 skal behandle et forslag om å forby vektlegging av likekjønnet samlivsform ved tilsetting i Den norske kirke. Inntil nå har det stått alle tilsettingsorganer i Den norske kirke (DNK) fritt hvorvidt de vil benytte seg av tillatelsen i norsk lovverk til å ta hensyn til søkeres samlivsform eller ikke. Det fremlagte forslaget innsnevrer det læremessige rommet og undergraver demokratiet i kirken.

Sakens læremessige karakter

I saksorienteringen til forslaget hevder Kirkerådet at et forbud mot å forskjellsbehandle søkere på grunn av likekjønnet samlivsform «ikke er i strid med at det samtidig er ulike teologiske vurderinger av likekjønnet samliv i trossamfunnet». Personlig mener jeg at Bibelen klart lærer at ekteskapet er en livslang, monogam relasjon mellom én mann og én kvinne, og derfor stemte jeg på Kirkemøtene i 2016 og 2017 mot innføringen av likekjønnet vigsel.

Selv om jeg og mine meningsfeller var i mindretall, har vi hittil hatt ryggdekning i Kirkemøtets vedtak om at «begge syn på likekjønnet ekteskap kan […] gis rom og komme til uttrykk i kirkens liturgiske ordninger, undervisning og forkynnelse». At ikke også kirkens tilsettinger ble nevnt i det siterte vedtaket fra 2016, hadde sin grunn i at Kirkemøtet allerede 2007 hadde fastslått at det «òg for framtida er kyrkjeleg grunngiving for ikkje å […] tilsetje […] homofilt samlevande […] dersom […] tilsetjingsorgan vurderer at det ikkje er i tråd med det som er kyrkja si lære og kyrkja sitt formål, og/eller av omsyn til aktuell(e) kyrkjelyd(ar)».

Jostein Ådna
Jostein Ådna er medlem av Stavanger bispedømmeråd og Kirkemøtet.

Det er skuffende at Kirkerådet både i høringsnotatet om denne saken forut for Kirkemøtet og nå i saksorienteringen nøyer seg med å påstå at forslaget om å forby hensyntagen til likekjønnet samlivsform ikke har læremessig karakter, uten å påvise i teologisk argumentasjon at det faktisk forholder seg slik. Den angivelige toleransen for det klassiske ekteskapssynet innskrenkes til at det fortsatt skal være tillatt å mene at ekteskapet er en orden i skaperverket kun for én kvinne og én mann, men det blir ikke lenger tillatt å la denne læreoppfatningen få praktiske konsekvenser i tilsetting i vigslede stillinger med åndelig ansvar.

Jeg protesterer mot en slik innsnevring av hva min teologisk legitime læreoppfatning får omfatte, og jeg oppfordrer Kirkerådet til å påvise at det forstår rekkevidden av min læreoppfatning bedre enn jeg selv gjør. Hvis Kirkemøtet fatter et vedtak i samsvar med forslaget uten å være villig eller i stand til å begrunne påstanden om at det ikke har læremessige implikasjoner, vil dette bli opplevd som arrogant.

Jeg protesterer mot en slik innsnevring av hva min teologisk legitime læreoppfatning får omfatte

Utfordrer kirkedemokratiet

Et vedtak i Kirkemøtet som gjøres bindende for alle tilsettingsorgan i DNK – bispedømmeråd, kirkelige fellesråd og menighetsråd, vil uavhengig av syn på likekjønnet ekteskap også bli opplevd som uttrykk for sentralkirkelig maktarroganse.

Å overkjøre de lavere instansene i kirkestrukturen ved å frata dem retten til selv å bestemme om de vil legge vekt på samlivsform i sine tilsettinger, utfordrer demokratiet i DNK. Som et eksempel på en lokalkirkelig advarsel vil jeg sitere fra fellesrådet i min egen hjemby. Selv om Stavanger kirkelige fellesråd for egen del sluttet i 2018 å etterspørre samlivsform vil det «på det sterkeste advare Kirkemøtet mot å fatte vedtak som griper inn i soknets organer. Et eventuelt vedtak slik forslagsstiller legger opp til vil binde soknets organer og begrense dets autonomi.»

Powered by Labrador CMS