50 år med Unescos verdensarv
BEVARING: I disse dager feirer vi at det er 50 år siden FNs organisasjon Unesco vedtok «Verdensarvkonvensjonen». I Bergen har Norge undertegnet en avtale om å støtte et eget program for beskyttelse av verdensarven med over fire millioner kroner årlig.

Verdensarven er vår natur- og kulturarv som har så stor verdi for menneskeheten at FN har besluttet at de skal overleveres til kommende generasjoner. Det er ikke et lite ansvar det enkelte land har – og mange verdensarvsteder er utsatt.
Vi må styrke innsatsen for å ivareta verdensarven. Gjennom fornyet støtte til «World Heritage Leadership Programme» ønsker vi å bidra til å forbedre og dele kunnskap om hvordan vi best kan beskytte verdensarven, og å gjøre kunnskapen tilgjengelig for alle som har et ansvar.
Hvis Bryggen forsvant
Tenk deg at Bryggen i Bergen forsvant for alltid. At den ble forvitret av slitasje av alle turistene eller ble fullstendig rasert av brann. Dette er en ulidelig tanke – men kan skje om vi ikke passer godt nok på.
Bryggen i Bergen er ett av Norges åtte verdensarvsteder. Bryggen er ikke bare ansiktet utad for byen, Vestlandet og Norge. Bryggen i Bergen forteller oss historien om hvordan Norge vokste frem som handelsnasjon, hvordan et lite land med en av verdens lengste kystlinjer tok sine tidlige skritt ut av middelalderen sammen med resten av Europa, og slik la en viktig del av grunnlaget for dagens moderne økonomi. Slike steder må vi gjøre alt vi kan for å ta vare på.

Verdensarven tilhører alle
Verdensarven består i dag av 1121 unike steder, spredt over hele kloden, og spenner både over noen av verdens viktigste naturområder, flere tusen år gamle kulturminner og kulturarv fra nyere tid. Blant verdensarvstedene i verden finner vi ikoniske steder som pyramidene i Egypt, Petra i Jordan, Mont Saint-Michel i Frankrike, Akropolis i Hellas, Venezia i Italia og Taj Mahal i India – og altså bryggen i Bergen.
Verdensarvkonvensjonen er av de sterkeste verktøyene vi har for vern av natur- og kulturarv, og til nå har nesten alle land i verden sluttet seg til konvensjonen. Unescos arbeid er basert på prinsippet om at hvert sted som beskyttes er verdifullt for oss alle, uavhengig av nasjon eller eget kulturelt ståsted.
Verdensarven er under press. Klimaendringer, krig, utbygging eller turisme som sprenger grensen for hva sårbare steder kan tåle er en trussel mange steder.
Tenk deg at Bryggen i Bergen forsvant for alltid
Innsatsen videreføres
Når kunnskapsmiljøer, organisasjoner og myndigheter fra hele verden samles i Bergen denne uken, er det med vissheten om at verdens viktigste steder for menneskeheten bare kan sikres gjennom en systematisk styrking av kompetanse og kapasitet. Samtidig forplikter Norges seg til å videreføre sin innsats gjennom Leadership-programmet.
Markeringen i Bergen skal demonstrere hvor viktig det er at alle verdens land tar vare på sin viktigste kultur- og naturarv for de kommende generasjonene. Det er ingen liten oppgave.