Wagner-soldatenes opprør ser ut til å ende med amnesti

RUSSLAND: Et væpnet opprør mot Moskva fikk tilsynelatende en brå slutt da Belarus fremforhandlet en avtale som innebærer at Wagner-gruppens leder forlater Russland.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin hevder at leiesoldatene hans har tatt kontroll over den russiske byen Rostov-na-Donu, rundt 1300 kilometer sør for Moskva. Foto: Prigozjin Press Service / AP / NTB
VÆPNET OPPRØR: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin og leiesoldatene marsjerte lørdag mot Moskva etter å ha tatt kontroll over de militære anlegge i den russiske byen Rostov-na-Donu, rundt 130 mil sør for Moskva. Marsjen endte knappe 20 mil fra hovedstaden.
Publisert Sist oppdatert

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin opplyste i 20.30-tiden lørdag at soldatene hans bare sto 20 mil fra Russlands hovedstad da han ga ordren om å gjøre retrett.

Soldatene hans vendte tilbake til sine baser for å unngå at russisk blod blir spilt, ifølge Prigozjin. Beskjeden kommer like etter Belarus gikk ut med at de har meglet mellom Russlands president Vladimir Putin og Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin. Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko skal ha ha forhandlet med Prigozjin i samråd med Vladimir Putin, ifølge den belarusiske presidentens kontor.

Dramatisk situasjon

Wagner-opprøret brøt ut natt til lørdag da leiesoldatene som har kjempet på russisk side i Ukraina, tok kontroll over millionbyen Rostov-na-Donu og flere militære anlegg drøyt 1.000 kilometer sør for Moskva.

I løpet av dagen beveget en kolonne Wagner-krigere seg raskt nordover. Putin sto overfor den mest alvorlige trusselen mot sitt regime siden han kom til makten for 23 år siden.

– Dette er et væpnet opprør, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), som lørdag kveld beskrev situasjonen som dramatisk.

Det gjorde også andre eksperter.

– Wagner-styrkene er godt utstyrt fra fronten og en reell utfordring mot Moskva. Er det noe som kan stoppe dem nå, så er det flystyrker under statlig kontroll, nasjonalgarden og innenriksstyrker, sa førsteamanuensis Tom Røseth ved Forsvarets høgskole til Vårt Land.

Han mente Wagner-opprøret kunne bli til en borgerkrig.

Under en TV-sendt tale kalte Putin Wagner-sjef Prigozjin for en forræder som hadde ført leiesoldatene under sin kommando bak lyset. Han oppfordret Wagner-soldatene til å overgi seg og ba det russiske folk om å stå sammen mot trusselen.

– Jeg krever at det blir en slutt på disse kriminelle handlingene, sa Putin.

President Vladimir Putin kaller Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin en forræder. Foto: Sputnik / AP / NTB
FORRÆDERI-ANKLAGER: Russlands president Vladimir Putin har kjent Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin i mange år. I går kalte presidenten Prigozjin en forræder.

Får amnesti i Belarus

I et lydklipp på Telegram som Vårt Land har fått oversatt, sier Wagner-sjefen at marsjen mot Moskva hadde funnet sted uten blodsutgytelse, men at han valgte å snu konvoiene når alternativet er at russisk blod vil flyte på en av sidene.

I klippet sier Wagner-sjefen at å snu konvoiene før de nådde Moskva alltid var en del av planen hans.

Kreml bekrefter at de har inngått en avtale Wagner-gruppen. Straffesaken mot Prigozjin frafalles, og han skal flytte til Belarus, ifølge ifølge Dmitrij Peskov, talsperson for president Vladimir Putin.

Wagner-krigere som ikke deltok i marsjen mot Moskva, skal signere kontrakt med det russiske forsvarsdepartementet og bli en del av den regulære russiske hæren. Videre vil Wagner-soldatene som marsjerte mot Moskva ikke bli straffeforfulgt, ifølge talspersonen.

– Å unngå blodsutgytelse var viktigere enn å straffe folk, sa Peskov sent lørdag kveld.


Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole
KUNNE BLI BORGERKRIG: Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, mente Wagner-opprøret kunne bli et til en borgerkrig.

Moskva ba folk holde seg innendørs

Da Wagner-soldatene begynte å nærme seg Russlands hovedstad, oppfordret Moksvas ordfører Sergej Sobjanin innbyggerne til å la være å bevege seg rundt om i byen. I tillegg fikk alle byens innbyggere beskjed om at de ikke trengte møte på jobb mandag.

– Situasjonen er vanskelig, og det er erklært et antiterrorregime i den russiske hovedstaden, sa Sobjanin lørdag kveld.

Moskvas guvernør, Andrej Vorobjov, valgte også å avlyse alle store utendørsarrangementer i byen fram til 1. juli

Russiske forberedte lenge forsvaret sitt av hovedstaden. De etablerte maskingeværstillinger like sør for byen Moskva, ifølge avisen Vedomosti.

Anklages for skudd mot sivile

Rostov ligger 1100 kilometer fra Moskva, og bilder fra byen viste Wagner-soldater i gatene. Siden skal de ha tatt kontroll over militæranlegg i Voronezj halvveis til Moskva. I løpet av ettermiddagen hadde de nådd fylket Lipetsk 40 mil sør for hovedstaden, ifølge guvernøren.

Det er ikke rapportert om at Wagner-gruppen møtte noen betydelig motstand på sin ferd langs hovedveien nordover.

Russiske regjeringsstyrker skal imidlertid ha skutt mot leiesoldatene fra kamphelikoptre ved Voronezj, rundt 50 mil sør for Moskva, melder Reuters.

Prigozjin anklaget dessuten den russiske hæren for å skyte mot sivile mål fra lufta i et forsøk på å hindre fremrykkingen, men det er ikke kommet meldinger om at noen er drept eller såret.

Russiske regjeringsstyrker har fått beskjed om å stanse leiesoldatene i Wagner-gruppen, som ifølge lederen Jevgenij Prigozjin vil forsøke å styrte den militære ledelsen i Kreml. Foto: Kommersant / AP / NTB
KONFLIKT: Russiske soldater vokter er en gate i Rostov-na-donu.

Trekker seg ut av Rostov

Ikke et eneste skudd ble løsnet da Wagner-gruppen tok kontroll over alle militære anlegg i Rostov-na-Donu, inkludert de russiske regjeringsstyrkenes hovedkvarter og flyplassen, ifølge Prigozjin.

Innbyggerne i Rostov beveget seg lørdag rolig rundt i byen og filmet med mobiltelefonene sine mens Wagner-krigere i pansrede kjøretøy og stridsvogner inntok sine stillinger, rapporterer Reuters.

– Blir det borgerkrig? spurte en kvinne leiesoldatene som har tatt over byen, som er et logistikksenter for hele den russiske invasjonsstyrken i Ukraina.

– Nei, alt kommer til å gå bra, svarte en av krigerne.

Etter at Prigozjin hadde gitt ordre om tilbaketrekning lørdag kveld, samlet lokale innbyggere seg utenfor det militære hovedkvarteret som leiesoldatene har inntatt. «Wagner! Wagner!» jublet de.

Sent samme kveld meldte internasjonale nyhetsbyråer at leiesoldatene var i gang med å trekke seg ut av Rostov.

Eskalerte forrige uke

Forrige uke kom Prigozjin med sterke anklager om at Russlands militære ledere har ført det russiske folk bak lyset om situasjonen i Ukraina.

Prigozjin hevder at tallet på døde russiske soldater i Ukraina er fire ganger høyere enn det myndighetenes offisielle tall viser.

Fredag hevdet han at et høyt antall med Wagner-soldater var blitt drept i en treningsleir etter et luftangrep fra den russiske hæren.

Prigozjin har lovet å gjengjelde angrepet, som ikke er blitt bekreftet av uavhengige kilder. Russlands forsvarsdepartement nekter fortsatt for at angrepet har funnet sted.

Dette er Wagner-gruppen

  • Den russiske Wagner-gruppen er et privat, militært selskap med leiesoldater. Gruppen har sin base sørvest i Russland, nær den annekterte Krim-halvøya.
  • Gruppen har tidligere deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik.
  • Leiesoldater fra Wagner-gruppen anklages for krigsforbrytelser i Syria, Libya og Mali.
  • Gruppen ble grunnlagt av den tidligere GRU-offiseren Dmitrij Utkin og blir finansiert av oligarken Jevgenij Prigozjin. Prigozjin omtales til tider som Putins kokk fordi han tidligere drev et cateringselskap som leverte mat til Kreml.
  • EU og Storbritannia har innført sanksjoner mot Wagner-gruppen, og Prigozjin er etterlyst av FBI.

Kilde: TT, BBC, NTB

Oppdatert: Denne artikkelen er blitt løpende oppdatert og endret etterhvert som situasjonen i Russland utspilte seg. Siste oppdatering er gjort kl. 10:37, søndag 25. juni.

Powered by Labrador CMS