Tyskland: Høyreekstrem terror største trussel. Økte under pandemi

HØYRE: Høyreekstremismen økte i Tyskland i fjor. – Høyreekstremisme og antisemittisme er største sikkerhetstrussel i landet, i følge myndighetene.

Høyreekstremister har ifølge tysk sikkerhetstjeneste «kapret» flere demonstrasjoner mot myndighetenes koronatiltak det siste året. Dette bildet er fra en slik demonstrasjon i Berlin i forrige måned. Foto: AP / NTB
FARE: Tysk politi tar hånd om demonstranter i Berlin. Høyreekstremister har ifølge tysk sikkerhetstjeneste «kapret» flere demonstrasjoner mot myndighetenes koronatiltak det siste året.
Publisert Sist oppdatert

Nye, dystre tall fra Tyskland: Antall voldelige høyreekstremister har økt. Både ytre høyre og ytre venstre-ekstremisme har blitt flere under pandemien, fastslår landets myndigheter.

Også antallet antisemittiske angrep steg med nesten 16 prosent.

– Dette er ikke bare urovekkende, men med vår historie, er det også dypt skamfullt, sa Horst Seehofer.

De kriminelle handlingene gikk fra å vise fram nazisymboler og jødefiendtlige kommentarer på nett, til fysiske angrep og drap. De som fikk unngjelde var i størst grad innvandrere og flyktninger. Men det ble også registrert en økning av vold mot folk med asiatisk bakgrunn. Dette blir linket til pandemien.

Tar ikke fri under pandemi

Innenriksminister Seehofer har kalt den økende høyreekstremismen en «brutalisering av samfunnet» og er særlig bekymret for at de flere ganger har «kapret» demonstrasjoner, og at vanlige demonstranter ikke trekker en linje mellom seg selv og høyreekstreme. Det har oftest skjedd i protester mot koronatiltak.

Da han presenterte den årlige rapporten om ekstremisme fra den tyske sikkerhetstjenesten, understreket han hvor alvorlig det er at ekstremismen har grodd under pandemien - og at ulike ekstremistgrupper har utnyttet demonstrasjoner mot nedstenging for å fremme sine meninger.

Den tyske etterretningstjenesten har tidligere advart om at anti-smittevern-demonstrasjonene i Tyskland brukes av høyreekstreme grupper og at disse i stor grad har klart å gjøre protestene til en ny scene for seg selv.

Disse grupperingene har klart å utnytte en generell frykt for overvåkning, misnøye med gjeldene smittevernsregler og mistenksomhet overfor koronaviruset. Høyreekstreme grupperinger har klart å få oppmerksomhet hos grupper som ikke har mye til felles.

– Dette er ikke bare en helsesituasjon. Det er en sikkerhetssituasjon. Slik beskriver innenriksministeren pandemien. Og han trakk fram rollen til Reichsbürger-bevegelsen, som ikke anerkjenner den tyske republikkens legitimitet.

– De har brukt pandemien aktivt for å spre konspirasjonsteorier, sa Seehofer som mener at det helt klart har betydd flere medlemmer og støttespillere.

Sjefen for sikkerhetstjenesten, Thomas Haldenwang, kommenterte at terrorister går ikke i lockdown.

– Kort tid etter pandemiutbruddet flyttet ekstremister av alle slag sine aktiviteter til den virituelle verden.

Tusenvis demonstrerte mot myndighetenes koronaregler samtidig som politikerne skulle stemme over et forslag som gir regjeringen mer makt til å innføre restriksjoner i kampen mot pandemien. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
MUNNBIND? Demonstranter i Berlin i april i år. De protesterte mot en ny lov som gir regjeringen utvidede fullmakter for å bekjempe pandemien.

Høyre og venstre

Den årlige rapporten fra den tyske sikkerhetstjenesten (BfV) slår fast at:

• Høyreekstremister økte med 3,8 prosent til 33.300. Nesten 40 prosent blir betegnet som direkte «voldelige, villige til å bruke vold, støttende til voldsbruk eller tilhengere av vold». Antallet har økt med nesten 10.000 siden 2017.

• Blant dem som overvåkes tett er rundt tusen tilhengere av den såkalte Reichsbürger-bevegelsen, som ikke anerkjenner den tyske republikkens legitimitet.

• Antallet venstreekstremister øker også, men færre av dem blir ansett for å være voldelige. De sto likevel bak langt flere angrep mot landets sikkerhetsstyrker, nynazister og private selskap i fjor enn året før.

• 28.000 ytterliggående islamister bor i Tyskland, færre enn toppåret 2014 da antallet var regnet til nærmere 44.000.

• Antisemittiske angrep økte med hele 16 prosent. De fleste angrep var på nett. 90 prosent kom fra ytre høyre.

Men sjefen for den tyske sikkerhetstjenesten Thomas Haldenwang, trakk fram økningen av antisemittiske angrep under propalestinske demonstrasjoner i mai.

– Antisemittisme forener ulike ekstremister. Men i Tyskland er det ingen plass for dem. Jeg lover at vi skal gjøre vårt ytterste for å beskytte jødiske institusjoner og jødisk liv, sa han.

Politiet har svin på skogen

Nylig ble det avslørt at nesten 50 politifolk i Frankfurt var med i høyreekstreme chattegrupper og utvekslet nazisymboler på internett. De fleste var med i spesialenheten SEK, som ble lagt ned.

Dette er bare den siste av en lang rekke avsløringer som har rystet Tyskland det siste året: Blant dem som skal etterforske hatkriminalitet, er noen med på det selv: Det er avslørt 377 tilfeller av høyreekstremisme innen tysk politi, det tyske forsvaret, tollvesen og etterretningen de foregående tre årene.

A woman wears a Angela Merkel mask with the inscription 'Bye bye democracy' at the demonstration against the Corona restrictions in Berlin, Germany, Saturday, Aug. 1, 2020. The initiative 'Querdenken 711' has called for the demonstration against the Corona measures. The motto of the demonstration is 'The end of the pandemic - Freedom Day'. (Christoph Soeder/dpa via AP)
PROTEST: Høyreekstreme har blandet seg med motstandere av koronatiltak i Tyskland. Det har vært store demonstrasjoner, dette bildet er fra Berlin i august i fjor.,

Rekordmange lovbrudd

Tysk politi registrerte i fjor hele 23.600 lovbrudd knyttet til høyreekstremisme i 2020, og det var en økning på nesten seks prosent fra året før. I februar i fjor ble ni mennesker drept under et angrep to vannpipe-kafeer i byen Hanau. Mange av de drepte var av utenlandsk opprinnelse.

Den 43 år gamle gjerningsmannen, som etterpå skjøt og drepte seg selv og moren, hadde tatt til orde for folkemord. Tysk politi konkluderte med at drapene helt klart var høyreekstremistisk og rasistisk motivert.

Samme måned pågrep tysk politi elleve personer i alderen 32 til 61 år. De er tiltalt for å ha planlagt angrep mot migranter, muslimer og politikere, og for å ville starte borgerkrig i Tyskland.


Powered by Labrador CMS