Tusenvis banker på Europas dør etter at Erdogan åpnet grensen til Hellas
Lørdag åpnet Tyrkia grensen mot Hellas. Søndag banket minst 13.000 på EUs dør. Flyktninghjelpen frykter forverring i greske leire.

– Igjen blir flyktningene brikker i politikernes dragkamp og må betale prisen, sier Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.
Et drama er i emning på grensen mellom Tyrkia og Hellas.
Flyktninghjelpen: Frykter forverring i greske leire
Lørdag bekreftet president Recep Tayyip Erdogan at Tyrkia ikke lenger vil hindre flyktninger og migranter i å krysse grensen til Hellas og andre EU-land.
– Hva gjorde vi i går? Vi åpnet dørene, sa Erdogan lørdag.
Søndag meldte FNs migrantorganisasjon om at minst 13.000 mennesker sto ved grensen til Hellas. Da hadde internasjonale medier allerede rapportert om at greske sikkerhetsstyrker brukte tåregass og sjokkgranater for å stanse mer enn 4.000 fra å krysse grensen.
– Det er usikkert om dette er en markering fra tyrkisk side, eller om det faktisk er starten på noe større, sier Pål Nesse i Flyktninghjelpen.
Han frykter konsekvensene:
– Situasjonen på greske øyer som Lesvos er allerede dramatisk. Det er sjokkerende at Europa tillater slike forhold på egen jord. Hvis det kommer en ny strøm til Europa, så betyr det at situasjonen bare blir verre, sier Nesse.

Sprikende tall på hvor mange som har krysset grensen
Søndag kom det sprikende meldinger flyktninger som har krysset EU-grensen:
• Den tyrkiske innenriksministeren tvitret at over 76.000 migranter har krysset grensen til Hellas og Bulgaria. Tallet er ikke bekreftet og Bulgarias forsvarsminister hevder ingen har krysset grensen.
• Nyhetsbyrået AFP meldte at greske myndigheter har stanset nesten 10.000 migranter. Dette ifølge en anonym kilde i regjeringen.
• Ifølge Reuters melder en kilde i gresk politi at over 500 migranter kom med båter til øyene Lesvos, Samos og Chios i går.
Europas politikere har kranglet flere år om hvordan de skal håndtere menneskene som lever i kummerlige kår i overfylte greske flyktningleire. Man er på ingen måte forberedt på en ny tilstrømming, mener Pål Nesse.
– Det mest skremmende er Europas og Norges manglende vilje og evne til å støtte Hellas. De har fått penger, men trenger avlastning ved at andre land tar imot flyktninger og asylsøkere, sier han.

Erdogan anklager EU for brudd på avtale
Nesse mener Tyrkia har vist at de kan kontrollere grensen til EU. I Norge har antall asylsøkere vært historisk lavt de siste årene.
I 2016 inngikk EU en avtale med Tyrkia om å stenge grensen til Europa for flyktninger og migranter. Som motytelse lovet EU økonomisk støtte og å hente kvoteflyktninger fra Tyrkia. Nå mener derimot president Erdogan at løftene er brutt:
– Vi vil ikke lukke dørene. Hvorfor? Fordi EU bør holde løftene sine, sa han lørdag.
Belastningen ved å huse over 3,5 millioner syriske flyktninger er også del av Tyrkias begrunnelse. Tyrkias kommunikasjonssjef mener landet ikke har fått nok kompenasjon for dette, skriver BBC.

Eskalering av konflikten mellom Tyrkia og Syria
Åpningen av grensen skjer få dager etter at krigshandlingene mellom tyrkiske og syriske regjeringsstyrker eskalerte nord i Syria:
Torsdag skal 33 tyrkiske soldater ha blitt drept et syrisk luftangrep i Idlib-provinsen.
Fredag skal 31 syriske soldater ha blitt drept i tyrkiske gjengjeldelsesangrep mot syriske stillinger nordvest i Syria, ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.
– Det aller viktigste i denne situasjonen er at kamphandlingene opphører og at våpenhvilen gjeninnføres. Vår bekymring er de som er på flukt i Idlib-regionen, som har blitt presset nordover mot den tyrkiske grensen, sier Pål Nesse.
LES OGSÅ:
• Stor reportasje fra Moria-leiren på Lesvos: En gresk tragedie
• Storbypolitikere legger press på regjeringen – vil hente enslige Moria-barn til Norge
• Flyktningen Hadi er lærer i Moria-leiren. Nå roper han om hjelp på vegne av barna