Forelska i Shakespeare» er en varm hyllest til teatret
Forelska i Shakespeare gjør at man går ut fra Nationaltheatret med et smil om munnen – og en anelse mer varm om hjertet.
Forbinder du Shakespeare med blodseriøst drama? Tenk om igjen. På Nationaltheatret får vi noe så sjeldent som en vellykket, romantisk komedie. Et lettbeint teaterstykke som likevel tar forelskelsen på så blodig alvor, at det varmer hjerterota.
Forelska i Shakespeare gjør et tankeeksperiment rundt den sagnomsuste dramatikeren: Hva lå bak de gode historiene han lirte av seg? Med tesen om at det må være noe selvopplevd, dras vi inn i forhistorien til Romeo og Julie. Til hvordan Shakespeare klarer å skrive så bevrende og levende om kjærlighet som møter motstand. Den skråsikre konklusjonen er klar: Bak verdens mest berømte kjærlighetshistorie, ligger en dramatiker som selv har falt hodestups.
LES OGSÅ: «Alice i Vidunderland» er et fyrverkeri av en forestilling
Inspirert
Handlingen begynner trått for hovedpersonen. Shakespeare (Jan Gunnar Røise) er tom for ideer og penger. Han har planer om å sette opp stykket «Romeo og Ethel, sjørøverens datter», men skrivesperren gjør at han bare famler med ordene. Når han møter teaterspiren Viola (Ine Marie Wilmann), kjenner han med ett på de brusende følelsene og inspirasjonen til å skrive igjen.
Men kløften mellom den fattige poeten og rikmannsdatteren byr på sterk motstand. I en tid der det var forbudt for kvinner å stå på scenen, møter Viola også på utfordringer for sin kjærlighet til teateret. Og må kle seg ut som mann for å stå på scenen.
Meta-teater
Stykket er basert på den Oscar-belønnede storfilmen Shakespeare In Love fra 1998. Filmen viser det kaotiske kulturlivet i 1500-tallets England, med fargerike miljøskildringer av konkurransen og den stadige knivingen i hvem som skriver de beste teaterstykkene.
Muligheten til å skape atmosfære, har en langt mindre verktøykasse på teateret. Regissør Cecilie Mosli evner likevel å se mulighetene. At handlingen nettopp er lagt til teateret, gir den en dobbelt bunn på veien fra lerretet til scenen. Et meta-aspekt som kommer til sin fulle rett under Nationaltheatret gullbue, som når stykkets dronning Elizabeth bokstavelig talt entrer konge-losjen. Ikke minst er teaterets kostymeavdeling blitt satt i full sving, noe som byr på et slående visuelt scenebilde.
LES OGSÅ: Ellevill sjokoladefest med Charlie og Willy Wonka på Det Norske Teatret
Pomp og prakt
Det er en kjensgjerning at ingen vasket seg noe særlig på 1500-tallet. I stedet ble lus og lort gjemt og glemt bak pudder og pynt. Med de overdådige kostymene kommer også denne oppsetningens mest minnerike scene. Der et skuespillerensemble i storform spankulerer inn på rekke og rad, som på en slags catwalk, den ene mer utstudert enn den andre.
Jeg har aldri sett menn utkledd som damer resultere i noe mer fornøyelig enn dette. Her har korsettene for lengst gitt etter for midjemålet, mens duvende hofteputer, glitrende rysjekrager og uforståelig hodepynt fremdeles holder pomp og prakt-faktoren oppe. Kostymedesigner Anette Werenskiold går ikke bare inn i datidens tidskoloritt, men behersker overdrivelsens kunst til fulle, for å skape mest mulig komikk.
LES OGSÅ: «Jungelboken» er showpreget, men ikke uten mening
Kjærlighetserklæring
Forviklingskomedien følger kostymedramaet hakk i hæl. Persongalleriet er stort og nære ved å bli noe forvirrende fortalt, etter hvert som historien drar seg til. Musikk med barokk klangbunn spiller hele veien med i fortellingen, som et iørefallende nikk til historien. Mens historiens i seg selv er funnet på fra ende til annen: I virkeligheten var Romeo og Julie basert på en italiensk fortelling, og ikke noe Shakespeare sugde av eget bryst. Men der originalfabelen løfter pekefingeren i moralens ånd over hvordan det kan gå hvis man hengir seg til følelsene, bringer Shakespeare en kompleks kjærlighetshistorie og språklig poesi til scenen.
Forelska i Shakespeare er et kjærlig vink til verdensdramatikeren – og en kjærlighetserklæring til teateret. En forestilling man går ut fra med et smil om munnen, og en anelse mer varm om hjertet.