
Turbobispen inn for landing
På tampen av sin bispetid innrømmer Tor B. Jørgensen at han har dummet seg ut iblant. – Av og til har jeg i naiv tro gått inn i debatter, uten tid og evne til å være godt nok forberedt.
Biskopen i Sør-Hålogaland, en av de nominerte til årets Petter Dass-pris, runder 70 år om en måned. Han er på vei sørover etter 16 år med nordavind.
– Du har tålt motvind også‚ Tor. Ja, jeg lurer på om du ikke til og med har likt det når det har stormet rundt deg, repliserer Hill-Marta Solberg, fylkesmann i Nordland.
Hun er en av utallige som bidro til at biskopens avskjedshelg fortonet seg som en minnesamling: To døgn med gode ord om en biskop som har provosert og engasjert mange, som har vært ustoppelig til stede i samfunns- og kirkedebatten, grenseløst nysgjerrig, alltid engasjert og med høyt tempo, futt og farge.
LES OGSÅ: Lisa Børud takker farfar for musikken
– Fullt fortjent!
– Fullt fortjent, sier Halvdan Sivertsen når Vårt Land forteller om Petter Dass-pris-nominasjonen av «Tor B.», som visesangeren fra Bodø og mange andre kaller biskopen.
– Ser du noen likhet mellom Petter Dass og Jørgensen?
– Tor B. er vel ikke akkurat en dikter av Petter Dass’ kaliber. Men han har den samme evnen til å engasjere seg i hvordan mennesker har det, og han får folk til å bli glad i seg. Tor B. etterlater seg noen varige spor når han nå blir pensjon-nesten-ist, svarer Sivertsen.
Han fikk kirketaket til å løfte seg på solidaritetskonserten for mennesker på flukt. Den var en del av biskopens avskjedsmarkering.
– Har biskop Jørgensen gjort noe med ditt eget forhold til kirken og Gud?
– Ja. Jeg har hatt et agnostisk forhold til kirken helt siden jeg var ung, med oppvekst i Den katolske kirke. Men mye av kulturen og det medmenneskelige som Tor B. forfekter, og som han har fått med seg store deler av kirken på, har gjort meg enda mer positiv til mange av de verdiene som kirken står for, svarer Halvdan Sivertsen.
På hjemmebane
«Han har stått som et fyrtårn i mørketiden», skrev Knut Eide, en annen av byens kulturpersonligheter, i lokalavisen som satte av sju sider til avskjedsintervju med kirkelederen. Eide er kjent som figuren «Bodø» i fortidens Stompa-filmer og -hørespill. Han skriver at han i «vinter vurderte sterkt å melde seg inn i kirken igjen. Takket være Tor B.»
– På tide med en Petter Dass-vinner fra nord, bemerker en vaskeekte nordlending som vi treffer på en av biskop Jørgensens hjemmebaner, Aspmyra stadion. Han avslutter – eller topper – avskjedshelgen med Bodø/Glimts siste tippeligakamp for sesongen.
– Er det lokalsjåvinistisk publikumsfrieri som har gjort en østlending, med bakgrunn fra Japan og Stavanger, til Glimt-supporter?
– Nei, dette er et sterkt og personlig engasjement for fotball. Stoke har i alle år vært mitt lag i England, og siden jeg kom til Bodø i 1997 har det vært Glimt for meg.
LES OGSÅ: KFUM-kameratene spiller slik Jesus ville at fotball skulle spilles
Biskop på laget
Runar Berg, en av de nordnorske fotball- legendene, forsikrer at biskopens kjærlighet til Glimt er ekte.
– Tor er ivrig tribunesliter når han er i byen og på plass i klubbhuset for å snakke fotball og spise pizza. Tor er en trivelig kar, og alle vet hvem han er. Å ha biskopen på laget er en stor fordel, mener Berg.
Foran hjemmelagets kamp mot Stabæk, blir biskopen intervjuet over høytaleranlegget og spurt om «det er lov å spørre sjefen» – han der oppe – om litt hjelp foran fotballkamper.
Jørgensen vrir seg unna, men konkluderer med at fotball mest av alt er lek – og at fotballresultater vel egentlig ikke er noe å overlate til Gud.
– Jeg tror nok at jeg i dårlige tider for Glimt har vært til åndelig oppmuntring. Men de fleste gangene jeg har vært her denne sesongen, har det jo endt med seier, repliserer biskopen med et smil om munnen.
Smilet ble stadig bredere utover søndagskvelden:
– 6-1 til Glimt! Min siste kamp på Aspmyra ble den kanskje aller største oppturen i alle mine år her, oppsummerer Jørgensen.
Tre kjappe
Hvilket forhold har du til Petter Dass?
– Jeg hadde hørt og lest mye om Petter Dass, og jeg gledet meg til å komme til bispedømme til landsdelens store trompetblåser. Det har vært fint å være en del av den nye Petter Dass-oppblomstringen.
Hva synes du om å bli nominert?
– Det er veldig uventet. Men jeg har lenge høylytt kritisert mangelen på kandidater fra Nord-Norge – Petter Dass' egen landsdel. Her skjer det mye og det finnes mange som hadde fortjent en slik utmerkelse.
Om det ikke skulle bli deg – hvem mener du fortjener å få prisen?
– Musikk- og kulturlivet i Bodø domkirke betyr enormt mye for kirken her nord. Jeg vil foreslå de to unge, dyktige og initiativrike domkantorene her i byen: Gro Bergrabb og Øystein Jæger.
«Mer enn klar»
Noen timer tidligere hadde vi fått høre, fra lederen i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, om hvordan Tor Jørgensen i 2006 var «mer enn klar til å være biskop»:
– Du har formet bisperollen på en svært personlig måte. Og du har beholdt gleden, kreftene og overskuddet.
Byfuglien påpekte at Jørgensen startet bispekarrieren «litt som en enfant terrible».
– Du har utfordret oss og mange andre. Noen synes det er blitt litt for mye, når du for eksempel har touchet skattenivå eller uttalt deg altfor konkret om oljeutvinning. Men samtidig som du har hatt klare standpunkter, har du evnet å møte mennesker. Det er mulig å være uenig med deg på en god måte. Og, sant å si: Det har nesten vært noe statsmannsaktig over deg, oppsummerte Byfuglien.
Selv innrømmer biskopen at han har dummet seg ut iblant.
– Av og til har jeg i naiv tro gått inn i debatter, uten tid og evne til å være godt nok forberedt, sier Jørgensen.
Følg oss på Facebook og Twitter!

Har stortrivdes
Tor B. Jørgensen legger ikke skjul på at han har stortrivdes i bisperollen. Og i Nord-Norge. Han er ikke klar for gyngestolen.
– Hvordan blir det for deg å forlate Bodø og Sør-Hålogaland?
– Veldig rart. Å ha vært i blåsten her i 16 år, har satt spor. Jeg vil savne veldig mye og mange, men jeg kjenner også på litt lettelse over å flytte sørover i stedet for å bli gående her som «gamlebispen».
– Du har bak deg en lang reise, geografisk og kirkelig. Hva står fast – hva er kjernen i din tro og ditt engasjement?
– Ønsket om å dele evangeliet har fulgt meg hele tiden i alt jeg har gjort, sagt og tenkt. Det kan vel hende at evangelisten i meg er blitt litt for forsiktig og forlegen. Den sosialetiske vekkelsen har vært en integrert del i livet mitt helt tilbake til 60-tallet. Men jeg har nok endret kirkeforståelse og kirkesyn og blitt mer folkekirkelig, ut ifra livserfaring, teologisk refleksjon og åndelige erfaringer.
– Hva har du til felles med Petter Dass?
– Petter Dass var flink med ord, i poesiens form, mens jeg ikke kommer til å etterlate meg mange dikt. Men en fellesnevner må være engasjement for mennesker. Petter Dass var jo en folkelig mann, og det har jeg også ønsket å være, svarer Tor B. Jørgensen.