
Språk, språk, språk
Å eie egen bolig er viktig for flyktninger, mener huseiersjefen.
Les mer om Peter Battas historie i kartet lenger nede i saken!
– Det var veldig tøft å komme til Norge. Foreldrene mine kunne ikke andre språk enn ungarsk. De hadde ikke fått lov til å lære seg verken tysk eller engelsk. Derfor sier jeg til alle innvandrere jeg møter: Språk, språk, språk! Uten det får man ikke sosial kontakt med nordmenn, sier Peter Batta.
Selv lærte han norsk gjennom å leke med vennene i gata.
– Norsk var det faget jeg var best i på skolen. Der var det nesten bare M-er og S-er, sier han.
Batta sitter i sjette etasje i bygningen som har fått navnet Huseiernes hus. Som direktør i Huseiernes Landsforbund er han ofte å se tordnende mot eiendomsskatt og andre vederstyggeligheter som kan ramme villaeiere.
LES OGSÅ: – Ingen bryter frivillig opp hjemmet
Bolig
Og ikke overraskende mener han hus er en viktig del av integreringen i Norge.
– Etter tre måneder kan du nok språk til at du kan få deg en jobb. Når du har fått jobb, kan du eie bolig. Nesten alle innvandrere er leietakere og tjener ingenting på verdistigningen. Da står de utenfor den viktigste mekanismen for formuefordeling i Norge, sier han.
Derfor vil sjefen i Huseiernes landsforening at Husbanken skal gi gunstige førstehjemslån til flyktninger så de kan klare kravet om egenkapital på femten prosent.
Batta reiser månedlig til Ungarn og kjøpte seg hus der i 2000. I sommer fulgte han samme rute som familien flyktet i 1956.
– Jeg har bodd i Norge i 59 år, men føler meg likevel som en ungarer, sier Batta.
LES OGSÅ: En gategutt i Det hvite hus
Håpet å vende hjem
Familien bodde ti år i landet før de søkte om statsborgerskap. Håpet var hele tiden å kunne vende hjem. Faren tjente 50 kroner måneden i gartnerjobben i Moss. For pengene kjøpte de en radio.
– Vi lå med øret klistret til nyhetssendingene for å høre om situasjonen endret seg slik at vi kunne dra tilbake, sier han.
Han er overveldet over hvor mange mennesker som nå flykter inn i Europa.
– Med din bakgrunn, hva vil du si er det viktigste nordmenn kan gjøre for flyktninger?
– Det viktigste er å hjelpe flest mulig i nærområdene ved å gi penger. Det er de ressurssterke som kommer ut. Skal vi hjelpe vanlige folk, så handler det om å skaffe tilgang til vann og mat. Dessuten må man bygge skikkelige hus i stedet for de lappeteppene som står der nå, sier han.