
Salmen som knuser Jesus-bilder
Tøyenkirken i Oslo: Se og hør Andreas Utnem og Hans Olav Mørk spille en gjendiktet og oversatt svensk salme.
Mørk tar grep på gitaren og lukker øynene, tett inntil mikrofonen. Vårt Land har bedt ham spille inn en video med salmen «Mot morgengry», en salme han selv har oversatt og gjendiktet fra svensk.
SE VIDEO OG SANGTEKST LENGER NED I SAKEN.
Utfordrer Jesus-bilder
Ylva Eggehorn har diktet og Abba-komponisten Benny Andersson har komponert. Svenskene laget salmen til millenniumskiftet. På svensk heter den «Innan gryningen».
«Mot morgengry» utfordrer våre forestillinger om Jesus. Det samme gjør Bjørn Eidsvågs forestilling Etterlyst: Jesus som spilles på Det Norske Teatret fram mot jul. Er det tid for å revidere våre Jesus-bilder?
– Det fantastiske når man leser Bibelen er at våre Jesus-bilder formes hele tiden. Krisen nå er at folk ikke leser Bibelen. De nøyer seg med stereotypene, med plakatene, bildene som andre skaper. Folk må skape egne bilder, og det må gjøres hele tiden, sier Hans Olav Mørk.
LES OGSÅ: Sjekk ut vår nye adventsside!
Hard krybbe
Det går mot jul. Vi tar fram bildet av et barn med glorie som ligger nyfødt i en stall. Hva er galt med dette bildet?
– Den harde virkeligheten som Jesus ble født inn i var noe annet enn det du ser på julekortene. Det ligner mer på å bo under en bro i Oslo. Da jeg jobbet som gateprest, hadde vi noe vi kalte for en krybbevandring inn mot jul. I krybben lå det blant annet brostein, som symboliserte det harde, og strålekransen var av strå, for å symbolisere det sårbare. En rose var tegn på Guds nærvær midt i det vanskelige livet.
– Er jula en god tid til å utfordre våre oppfatninger om Jesus, eller bør vi vente til påske?
– Den medmenneskeligheten som vi prøver å leve ut ved juletider kan være et godt korrektiv. Her i Tøyenkirken blir hjemløse og prostituerte hentet inn til gjestebud. Når det gis rom for alle i kirken og vi erfarer hverandres livssituasjon, blir gudsbilder korrigert. Vi innser lettere at Gud har blitt et menneske og er nær oss som et medmenneske.
I Eggehorns tekst er Jesus et barn «som ligger på et jordgulv, du fryser om vi ikke griper inn». Hvordan skal vi forstå dette at vi skal hjelpe lille Jesus som fryser?
– Han har selv sagt at det du gjorde mot en av mine minste, det har du også gjort mot meg. Det er det fantastiske ved julebudskapet, at det plasserer Gud på begge sider av en relasjon. Gud kan gi, men også være den som tar imot. Den som hjelper kommer ikke med Gud. Han eller hun kommer til Gud – i andre mennesker, sier Mørk.
I Bibelselskapet leder han arbeidet med å oversette Bibelen. Han har også vært gateprest i Kirkens Bymisjon, og mange kjenner ham også som en del av kvartetten Kari Hansa & Gregers Hes på 70-tallet.
SE VIDEO:
Dunkelt bilde
Jesus ble neppe født i en stall i Betlehem, men trolig i en hule med dyr i, som lå i skråningen under et bolighus. Det kan umulig ha vært lett å se trekkene til Jesus klart i det dårlig opplyste fjøset, men også for moderne mennesker kan forestillingene om Jesus være dunkle. Hvor viktig er det å ha et klart bilde av ham vi skal feire i jula?
‒ Det er noe ved Jesus som det er viktig å ha et klart bilde av, mener Hans Olav Mørk.
Det er barnet, mannen på korset og den oppstandne.
– Bildet av menneskebarnet som blir født, og som samtidig er Gud, er det underfulle og mystiske. At Gud valgte å bli en av dem som henger på kors og lider, er viktig i vår tid. Gud er med i lidelsen. Det tredje sprenger alle bilder – at Jesus faktisk sto opp fra de døde, at han nå fyller tid og rom og er tilstede hos oss. Det klareste øyeblikksbildet av ham får vi kanskje når vi snakker til ham direkte og sier «Jesus, er du der». I den relasjonen skapes et bilde som forandrer seg med erfaringer, men som er et levende, nærværende bilde.
LES OGSÅ: Julegudstjeneste ble til julesamling
Forsoning
– Frelser-Jesus er ikke like populær som solidaritets-Jesus for tiden. Hva tenker du om det?
– De to henger sammen. Jeg vokste opp i Laget og Indremisjonen, der det var fokus på synd og tilgivelse. Ordet forsoning fikk ny betydning for meg da jeg var gateprest. Det finnes mennesker i Oslo som er utstøtt eller har trukket seg ut av fellesskapet. Forsoning er at disse hentes inn igjen. En sa til meg at «jeg har drept et menneske, men har gått til nattverd. Er jeg tilgitt nå?» Da måtte jeg si til henne: «Tilgivelsen er for oss begge. Ja, du er tilgitt». I det øyeblikket følte jeg at vi ble medmennesker for hverandre på nytt. Det skjedde en forsoning der og da.
– Vi hører historier om at Jesus blir borte for mennesker som opplever at livet blir mørkt – hva kan vi gjøre med det?
– Det eneste vi kan gjøre er å være hos Gud sammen med hverandre. Som gateprest leste jeg ofte Salme 31 sammen med folk. Den handler om at Gud er hos oss, også når det er mørkt og ensomt. Er et menneske nær, er det også lettere å tro at Gud er nær, sier Mørk.
LES OGSÅ: Adventmeditasjon: Patriarken Jakob
Her er teksten til «Mot morgengry»:
Så kom du da til sist, du var en fremmed, en sagnfigur jeg hørte rykter om.
Så mange malte sine bilder av deg, du bar en annens bilde da du kom.
Vi trodde du var en vi kunne kjøpe, et navn å signe våre våpen med.
Vi bygget katedraler mot det høye, men du gikk hele tiden lengre ned.
Du er et barn som ligger på et jordgulv, du fryser om vi ikke griper inn.
Du hater vold, berører våre kropper, du byr de elskende på moden vin.
Du stiger ut av alle tomme graver, du er en vind som sier: det blir vår.
Du kommer som en flyktning over fjellet, du følger oss dit ingen annen når.
Du er den sang om livet som jeg glemte, den sannhet jeg forrådte, dag for dag
Jeg svek meg selv; det speil jeg alltid gjemte bar dine brådyp, dine ansiktsdrag
Kom nær til meg og bli hos meg. Det mørkner, kan hende lysner det en gangpå ny.
Ditt liv skal bære meg; en svarttrost synger i nattetimen fram mot morgengry.
Tekst: Ylva Eggehorn
Melodi: Benny Andersson
Oversettelse/gjendiktning: Hans Olav Mørk
Gjengitt med tillatelse.
LES OGSÅ: Maria – ein av oss