VID utvider med to deltidsstudier i Sandvika
UTDANNING: VID vitenskapelige høgskole åpner to deltidsstudier i sykepleie og vernepleie i Sandvika. – Dette er utdanninger som vi har sett behovet for og som er verdsatte, sier rektor Bård Mæland.

– Vi har levd i en tid med mye unntak. Vi har kjent på hva verdiene våre er, og vi må ikke glemme dette når pandemien er over, sier rektor ved VID vitenskapelige høgskole, Bård Mæland.
65 nye studenter sitter i salen til Kunnskapssenteret i Sandvika. De er det første kullet til å starte på deltidsstudier i sykepleie og vernepleie. Sammenlignet med heltidsutdanningene, skiller deltidsstudiene seg ut ved å spre utdanningsløpet fra tre til fire år. Det har sine fordeler, mener rektoren.
– Vi er sterke på deltidsutdanninger. Det gjør at vi kan rekruttere nasjonalt, og få inn flere studenter til samlinger og læringsgrupper.

Et sårt behov for sykepleiere
Mæland innledet åpningsseremonien, etterfulgt av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim og ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog.
– Vi legger bak oss et spesielt år hvor vi har sett et stort behov for disse utdanningene. Vi trenger deres kloke hoder og deres omsorg med pasientene i sentrum, sier Asheim.
Tidligere i sommer opplyste Norsk Sykepleierforbund (NSF) at Norge mangler 7.000 sykepleiere. Forbundslederen Lill Sverresdatter Larsen meldte at landet aldri har manglet så mange sykepleiere som nå, og at «svarene viser en kommunehelsetjeneste i krise». Derfor synes Asheim universitetets nystartede linje kommer godt med.
– De er egentlig førstelinja i velferdssamfunnet vårt. Når man ser på den norske befolkningen, kommer vi til å trenge flere, særlig i kommunehelsetjenesten, sier Asheim.

Det er ikke bare mangel på nye sykepleiere som er kritisk. Nesten tre av fire som jobber som sykepleiere i kommunene har vurdert å slutte som eller bytte arbeidsplass i løpet av det siste året, opplyser NSF i ny spørreundersøkelse.
«Støtet for å beholde sykepleiere må settes inn nå. Å beholde blir langt viktigere enn å rekruttere inn nye», uttalte NSF-lederen i forbindelse med undersøkelsen.
– Nå rekrutteres det jo flere, men hvordan skal vi beholde dem?
– Der har helseministeren og Sykepleierforbundet sørget for å få flere hele, gode stillinger. Lønnsdiskusjonen er en del av det og, men det er en forhandling som foregår over hodet på politikerne. Jeg tror det viktigste er at vi får utdannet flere folk, og at man ikke sliter seg ut i jobben og at man får til gode arbeidsrutiner, svarer Asheim.
– Liv og røre i Bærum kommune
Ordfører Lisbeth Hammer Krog kaller Bærum for en kommune i utvikling, og det nye tilskuddet av studenter er hun stolt over.
– Vår visjon er at studenter er viktige for liv og røre i byen. Nå klapper hele handelsstanden i hendene, sier ordføreren, og tilføyer:
– Det vokser et kunnskapssenter i Bærum. Vi skal få mange flere arbeidsplasser og boliger i byen. Slik skal studentene føler seg verdsatt.
Rektor Bård Mæland løfter også samarbeidet med Bærum kommune som essensielt ved de to profesjonsutdanningene.
– Vi ønsker å komme tettere på kommunene ved å få til et samarbeid som stiller godt til rette med praksisplasser, sier han.

Fleksible dager for studentene
Etter åpningsseremonien samlet skolens ansatte og de nye studentene seg i øvre etasje i nybygget. Mæland nevner at det unike ved årets kull er den lave alderen. Til vanlig har det vært en eldre skare som søker seg til deltidsstudier, men i år er halvparten under 25 år. Flere kommer rett fra videregående, som Iqra Ali og Zahro Muhammed, begge 19 år.
– Jeg er glad for at jeg kan hjelpe de som ikke kan hjelpe seg selv. Å ta vare på dem, veilede dem videre i livet. Derfor søkte jeg både sykepleie og vernepleie. Det er noe jeg alltid har hatt lyst til, sier Ali.
For andre har egne erfaringer vært motivasjonen til å søke seg inn på sykepleiestudiet:
– Jeg vil jobbe i intensiv-avdelingen. Jeg synes det er interessant å ta imot folk. Siden jeg har vært mye innlagt selv, ønsket jeg å vite hvordan de jobber og håndterer ting. I tillegg synes jeg det er greit å ta utdanningen i et roligere tempo hvor det er lettere å kombinere med jobb, sier Rehan Shah.