Vår tolkning har kanskje vært for eksklusiv

Vi er «den eneste sanne og levende kirken på jorden» står det i våre kanoniserte skrifter. En slik monopolistisk holdning er umulig å tviholde på i vår tid.

– «I’m not here to beright. I’m here to get it right» sa Brené Brown. Tror heller jeg prøver det, skriver Joanna Bjerga.

Joanna Bjerga

Medlem av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige og journalist

«Å, si hva er sannhet, den edleste skatt», synger vi fra benkeradene (når vi får lov) – og denne salmen har surret og gått i bakhodet mitt den siste tiden.

Å ha sannheten. Hva betyr det egentlig? Og går det i det hele tatt an? Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige har gjennom sin snart 200-årige historie inntatt en tilsynelatende noe eksklusiv holdning til dette spørsmålet.

For ekskluderende tolkning

Det står til og med at vi er «den eneste sanne og levende kirken på jorden» i våre kanoniserte skrifter. I den senere tid har derimot enkelte stemmer i kirken fremmet tanken om at vår tolkning av begrepene «sanne og levende» kanskje har vært for eksklusiv. Eller ekskluderende. For implisitt ligger det jo i at dersom vi er den «eneste sanne og levende» kirken, så er de andre ikke det.

I en verden som stadig blir mindre og mindre, og der tilfanget på informasjon og kunnskap om andre kulturer og religioner blir stadig større, er det umulig å tviholde på en slik monopolistisk holdning. En holdning som oppsto i en tid, og i et område med svært begrenset kunnskap om, og variasjon i, det religiøse landskapet.

«På denne måten blir alle mennesker forløst»

Dessuten har vi nok av vers i skriftene våre som sier det motsatte. For eksempel i boken Lære og Pakter, som er en samling åpenbaringer gitt til hovedsakelig Joseph Smith i kirkens spede barndom, finner vi dette:

«For Herrens ord er sannhet, og det som er sannhet er lys, og det som er lys er Ånd, ja, Jesu Kristi Ånd. Og Ånden gir lys til hvertmenneske som kommer til verden, og Ånden opplyser hvert menneske i verden som lytter til Åndens røst.Og enhver som lytter til Åndens røst, kommer til Gud, ja, Faderen».

Og dette: «For det skal skje på den dag at enhver skal høre evangeliets fylde i sitt eget tungemål og på sitt eget språk av dem som er gitt denne kraft ved Trøsterens betjening, utgytt over dem for å åpenbare Jesus Kristus».

I Mormons Bok står det: «Herre, allmektige Gud! Din trone er høyt i himlene, og din makt og godhet og barmhjertighet er over alle jordens innbyggere», og « ... på grunn av menneskets forløsning som kom ved Jesus Kristus, blir de ført tilbake til Herrens nærhet, ja, på denne måten blir alle mennesker forløst. For Kristi død tilveiebringer oppstandelsen,»

Alle. Hvert menneske. Enhver. Ingen unntak.

LES OGSÅ: Joanna Bjerga: «Det mørke kapittlet i kirken»

Sette pris på mangfoldet av åndelige sannheter

Siden Jesu Kristi Kirkes ca. 16 millioner medlemmer utgjør kun omtrent to tiendedeler av en prosent av verdens befolkning, er det umulig å tenke at bare vi skal være de som forkynner evangeliet – De Gode Nyhetene - til all verdens folkeslag, selv om vi prøver. Og heldigvis er det mange, mange andre kirker som også bestreber seg på å oppfylle misjonsbefalingen. Men det stopper ikke der.

Alt godt kommer fra Gud, sier vi jo. Dersom vi faktisk tror på det, så må vi også anerkjenne at alt det gode som praktiseres og forkynnes i andre religioner, også kommer fra Gud, og er til velsignelse for Guds barn.

Ved å se på sannheten på denne måten, frigjøres vi fra byrden av å se oss selv som de eneste med «alt vettet», samtidig som det frigjør oss til å se, anerkjenne og sette pris på mangfoldet av åndelige sannheter og åndelige gaver som finnes hos andre. Og de er mange!

Kanskje det er feil spørsmål

En klassisk barnefortelling forteller om seks blinde menn som ble bragt frem for en elefant, og bedt om å beskrive den. De tok alle tak i hver sin del, og beskrev det de kunne kjenne. En fikk tak i snabelen. En annen øret. En tredje et av bena, og så videre. Alle beskrivelsene var svært ulike. Alle hadde rett, og alle hadde feil. De beskrev bare hver sin lille del av elefanten. Sånn er det med sannheten. Vi kjenner en begrenset del av den. Den delen vi kjenner kan nok være sann, men den gir ikke hele bildet.

Så hva er sant? Kanskje det er feil spørsmål.

Vestens yndlings-sosiolog, Brené Brown, har et mantra, som vanskelig lar seg oversette. «I'm not here to be right. I'm here to get it right».

Tror heller jeg prøver på det.

LES MER:

«Hvorfor skal jeg fortsette å betale tiende hvis kirken min er stinn i penger?»

Mormoner gikk mot Trump som eneste republikaner: Lot kristentroen styre

Fakta:

Powered by Labrador CMS