Unge Høyre vil ha offentlig imamutdanning: Vil ikke importere religiøse ledere

NORSKE IMAMER: Unge Høyre vil ha offentlig imamutdanning for å sikre kjennskap til norsk kultur og verdier. Arshad Jamil i Muslimsk Dialognettverk mener at tanken er god, men påpeker at det kan bli enklere sagt enn gjort.

OSLO 20140725.Terrortrusselen mot Norge juli 2014. Med en terrortrussel hengende over Norge, innledet Imam Nehmat Ali Shah i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo til en spesiell fredagsbønn. Det er siste fredagsbønn før ramadan avsluttes mandag 28.7.2014. Foto: Heiko Junge / NTB
RELIGIØS LEDER: Unge Høyre vil at imamer skal kunne utdannes i Norge. Bildet viser imam Nehmat Ali Shah i moskeen Central Jamaat-e-Ahl-e Sunnat i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

– Hovedargumentet handler om kontroll. Det er bedre å utdanne våre egne folk enn å importere religiøse ledere fra andre land, sier Tonje Nilsen, sentralstyremedlem i Unge Høyre.

Under helgas Unge Høyre-landsmøte ble det vedtatt å etablere profesjonsutdanninger for religiøse ledere innenfor flere religioner. Per dags dato er det kun presteutdanning som er mulig å ta ved offentlige universiteter i Norge.

– Norge blir mer flerkulturelt og religion burde være ute i åpenheten – da er vi også avhengige av folk som kan være med i ordskiftet, utdyper Nilsen.

Det var Khrono som omtalte saken først.

– I dag kommer gjerne religiøse ledere fra andre land og er ikke vant til norsk kultur og norske verdier. Det kan være vanskelig å være religiøs leder i Norge uten å komme herfra, forklarer Tonje Nilsen.

Tonje Nilsen, sentralstyremedlem Unge Høyre
KONTROLL: Tonje Nilsen, sentralstyremedlem Unge Høyre, vil at religiøse ledere skal ha kjennskap til norsk kultur og verdier.

– Hvordan tenker dere at en slik profesjonsutdanning kan se ut?

– Det må i hvert fall være universitetsfag, så får vi se om det passer best som masterstudium, profesjonsstudium eller lignende. Det er nærliggende å tro at den kan minne om den eksisterende presteutdanninga, sier hun.

– Har dere observert et behov for ei slik utdanning?

– Det kan jeg ikke si at jeg har personlig, men det kan også være fordi dette er en problematikk som ikke nødvendigvis er så synlig.

I utgangspunktet er tanken om en norsk imamutdanning god, men det er også mange utfordringer med tanke på kvalitetssikring

Arshad Jamil

Flere utfordringer

Arshad Jamil, styremedlem og dialogansvarlig i paraplyorganisasjonen Muslimsk Dialognettverk (MDN), er svært positiv til tanken på en profesjonsutdanning for religiøse ledere i Norge.

ICC sommerkurs . Arshad Jamil fotografert i ICC sin moske på Grønland
POSITIV: Norsktalende imamer er veldig populære, forklarer Arshad Jamil fra Muslimsk Dialognettverk (MDN).

– Det ville betydd en ny æra og et enormt løft med tanke på den offentlige debatten og det å bygge opp norsk-muslimsk identitet. Vi ser at hver gang vi har norsktalende imamer, blir de veldig populære.

Men å etablere en fullstendig imamutdanning i Norge, er ikke noe som kan gjøres på et blunk.

– I utgangspunktet er tanken om en norsk imamutdanning god, men det er også mange utfordringer med tanke på kvalitetssikring, sier Arshad Jamil, og forklarer videre:

– Det vil ikke være godt nok med kun norske institusjoner. For å etablere en slik utdanning må man få med kompetanse fra MDN og gjerne samarbeide med fakulteter i andre land i Europa, USA og Midtøsten for å kvalitetssikre utdanninga.

Trenger ikke begrenses til imamer

Han mener også at en del av arbeidet med utdanninga handler om å skape et marked for de utdannede imamene. Når det er behov for en ny imam i en norsk moské i dag, lyses det ut etter imamer utdannet i andre land.

Jamil tror det vil ha større nytte dersom dette ikke begrenses til å kun være en imamutdanning.

Han mener et slikt tilbud også vil være nyttig for andre ansatte og frivillige i religiøse organisasjoner eller trossamfunn – å kunne ta fag ved en utdanningsinstitusjon for å styrke sitt eget kompetansenivå.

– Et godt sted å starte

Professor Anne Hege Grung ved teologisk fakultet på Universitetet i Oslo (UiO) opplyser til Khrono at det ikke er aktuelt med noen egen imamutdanning, men at de lenge har jobbet met utvikling av teologisk orienterte islamstudier.

– Vi har ikke hatt noe mål å ha en imamutdanning, for standardene og kravene til å bli imam er varierende. Det er en tittel som i utgangspunktet henspiller på det å være bønneleder, og innebærer ikke nødvendigvis utdanning som en religiøs lærd, sier Grung til Khrono.

At det ikke finnes tydelige krav for hva som kreves for å bli imam, mener Tonje Nilsen i Unge Høyre er et problem som bør kunne løses.

– Da må vi få satt noen krav. Å utdanne imamer er et godt sted å starte, og dette blir jo helt nytt, så vi må jo begynne en plass, sier Nilsen.


Powered by Labrador CMS