Ukrainere i Norge feiret desember-jul for første gang
JULFEIRING: Lille julaften åpnet Tromsø-kirke dørene for ukrainsk-ortodoks gudstjeneste.

Tidligere i år ble det kjent at den ukrainsk-ortodokse kirken flytter julefeiringen fra 7. januar til 25. desember.
Også Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har tatt grep og flyttet landets offisielle julefeiring.
Flyttingen gjøres for å vise avstand til Russland, hvor tradisjonen er å feire jul 7. januar.
Desember-jul i Tromsø
Nå feirer ukrainere i Norge sin første desember-jul, og lille julaften var det klart for ukrainsk-ortodoks gudstjeneste i Elverhøy kirke i Tromsø.

Gudstjenesten ble arrangert av Hellige Jaroslav den vises kirkesamfunn i Trøndelag. Det er den eneste kirken i Norge som tilhører Den ukrainske ortodokse kirke, og er dermed underlagt Konstantinopel-patriarkatet.
– Det er en glede for oss at de kan bruke kirken. Vi vet at det å være flyktning er en traumatisk opplevelse, og da er det viktig å kunne komme sammen i bønn og med sine egne tradisjoner, sier Hans Erik Schjøth, sogneprest i Elverhøy.
Vil markere avstand
Jørgen G. Bosoni er kontaktperson for kirkesamfunnet i Trøndelag. Han opplyser om at de avholdt gudstjenester både i Tromsø og Trondheim denne julen. Begge gudstjenestene ble holdt av prest Mykhajlo Horyslavets, som selv har flyktet fra Ukraina.
Menigheten, som i januar 2023 hadde sin første gudstjeneste i Norge, feirer jul i tråd med skiftet som har skjedd i den ortodokse kirken i Ukraina.
– Særlig krigen og aggresjonen fra Russland gjorde ønske om å distansere seg fra Russland og markere skillet tydelig, forklarer Bosoni.

Grunnen til at den russisk-ortodokse kirken har feiret jul to uker etter vestlige kirker bunner i at de har holdt fast på den julianske kalenderen, også etter at sivilsamfunnet i Sovjetunionen gikk over til å bruke den gregorianske kalenderen tidlig på 1900-tallet.
Bosoni forklarer at flere har tatt til orde for å flytte på julefeiringen, også før Russlands invasjon av Ukraina.
– Egentlig har ordningen om å følge den julianske kalenderen alltid fungert dårlig, siden adventstiden er en fastetid der man ikke spiser kjøtt, egg og melk. Med forskyvingen havner da nyttårsfeiringen midt i fastetiden.
Tror endring tar tid
Bosoni er ikke selv ukrainer, men har engasjert seg for at ukrainske flyktninger skal få prest og menighet.
Han tror det kommer til å ta tid å endre juletradisjoner.
– Det er flere som enda lever i arven fra sovjettiden. Ukrainere prøver å finne frem til røttene, men det er en prosess, sier han.