UiT vil legge ned presteutdanningen grunnet dårlige søkertall. Trenden bekymrer flere

UTDANNING: Få vil bli prest i Norge. UiT foreslår å legge ned presteutdanningen grunnet dårlig oppmøte, mens MF vitenskapelige høgskole garanterer for studiet til tross for synkende søkertall.

SØKERTALL: Søkertallene til prestestudier synker over hele landet. I Tromsø vurderer rektor Dag Rune Olsen (t.v.) å legge ned studiet. Rektor ved MF Vidar Leif Haanes garanterer derimot for studiet.
SØKERTALL: Søkertallene til prestestudier synker over hele landet. I Tromsø vurderer rektor Dag Rune Olsen (t.v.) å legge ned studiet. Rektor ved MF Vidar Leif Haanes garanterer derimot for studiet.
Publisert Sist oppdatert

I fjor stilte kun 2 av 15 studenter ved studiestart på masterstudiet i teologi ved UiT Norges arktiske universitet. Derfor vil universitetet legge ned studieretningen. Khrono omtalte saken først.

Det er ikke bare UiT som sliter med rekruttering til presteutdanningen. Én av tre studenter som hadde fått studieplass ved profesjonsstudier i teologi i høst, møtte ikke opp.

Dag Rune Olsen, rektor ved UiT, under Kirkeneskonferansen 2022 tidligere denne uka. Foto: Annika Byrde / NTB
SLITER: Rektor ved UiT Dag Rune Olsen begrunner nedleggelsen med at de sliter med rekruttering og at studiet ikke er økonomisk bærekraftig.

Studieretningen på UiT har vært truet av nedleggelse i flere år på grunn av svake søkertall og enda svakere frammøtetall. I 2020 ble opptaket fryst, og 2021 var det siste året det var opptak. Da var over halvparten av studieplassene tomme. På masterstudiet med femten studieplasser møtte kun to studenter.

Rektor ved UiT Dag Rune Olsen foreslår nå å legge ned både bachelor og master i teologi, og begrunner det med at ingen av tiltakene UiT har gjort for å forbedre rekrutteringen har fungert, samt at studiet ikke er økonomisk bærekraftig.

Styret ved universitetet skal gjøre vedtak i saken 10. november.

Biskop bekymrer seg for utviklingen

Samtidig er det stor mangel på prester i Nord-Norge. Det er per i dag 18 ledige stillinger i Nord-Hålogaland bispedømme, som omfatter Troms, Finnmark og Svalbard.

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland forteller til Khrono at han syns det er trist at UiT vil legge ned studiet.

– Nå har jeg vært biskop i åtte år og dette har vært en kamp hele veien. Det er et spørsmål om nedlegging av studiet er blitt en selvoppfyllende profeti, for når det har vært nedleggingstruet så lenge, så svekker man rekrutteringsgrunnlaget, sier han til avisa.

Oslo 20160219.Olav Øygard er biskop i Nord-Hålogaland bispedømme med bispesete i Tromsø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TRIST: Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland synes det er trist at UiT vil legge ned presteutdanningen.

Kompetansekravene for å bli ordinert prest i Den norske kirke er endret fra 2021: Det er nå mulig å bli prest dersom man er over 35 år og har en annen relevant kompetanse i bunnen. Man må ha minst 120 studiepoeng i teologiske fag, en master og ta praktisk-teologisk utdanning i tillegg.

Dag Rune Olsen viser til dette når han argumenterer for å legge ned presteutdanningen. I tillegg foreslår han å tilby noen av emnene i teologi innenfor studieretningen religionsvitenskap.

Biskop Øygard tror ikke de nye kompetansekravene vil hjelpe på rekrutteringer av prester. Han sier at det også er behov for yngre prester i stillingene.

Sliter med å rekruttere unge studenter

Det er ikke bare UiT som sliter med rekrutteringen. På landsbasis står 1 av 3 studieplasser på presteutdanninger tomme.

Tomas Sundnes Drønen, dekan ved VID er bekymret for rekrutterering til teologistudier. I høst var det kun 4 av 20 søkere gjennom samordna opptak som møtte ved studiestart på bachelorprogrammet i teologi ved VID Stavanger.

OVERRASKA: Tomas Sundnes Drønen er dekan ved Fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag ved VID vitenskapelige høgskole. Han skulle ønske seg en mer jevn kjønnsfordeling ved teologistudiet.
UNGE STUDENTER: Dekan ved VID forteller at de sliter med å rekruttere de yngste studentene rett ut fra videregående.

Likevel bemerker han at de har flere måter å rekruttere studenter på enn gjennom samordna opptak. De tilbyr for eksempel en flex-teol-grad, som er enkeltemner på bachelor- og masternivå som går over nett.

– Men det er jo symptomatisk at vi må ta slike grep for å få tak i studenter. Vi sliter med å rekruttere teologistudenter som kommer rett fra videregående. Det bekymrer meg.

Men teologiutdanningene ved VID står ikke i fare for nedleggelse med det første forsikrer Drønen.

Garanterer for presteutdanningen

Også ved MF vitenskapelige høgskole er 8 av de 20 plassene de har tilgjengelig på profesjonsstudiet i teologi, ledige. Det bekymrer rektor Vidar Leif Haanes.

– Dette året skiller seg ut sammenliknet med tidligere studieår, og om dette vedvarer, er det bekymringsverdig.

Kirkemøtet 2022. Trondheim. Vidar Leif Haanes.
BEKYMRINGSVERDIG: Rektor ved MF vitenskapelige høgskole bekymrer seg for de synkende søkertallene på prestestudier.

Han peker på at nedgangen kan henge sammen med den erfaringsbaserte presteutdanningen som mange søker på, men tror ikke det er hovedgrunnen.

– Det kan være at vi står overfor en endring som også andre kirker i andre land har opplevd: At færre unge velger å studere teologi, mens flere eldre ønsker seg en «second career» som prest.

MF har trappet opp arbeidet med rekruttering til teologistudiene gjennom blant annet tette samarbeid med bibelskoler og ungdomsmiljøer i Den norske kirke.

Til tross for minkende søkertall, er det ingen fare for at MF vil legge ned prestestudiet sitt i nærmeste fremtid.

– Det er en viktig del av vår identitet. Vi kommer til å fortsette å tilby utdanningen helt til siste student, garanterer Haanes.

Powered by Labrador CMS