Tror «Luksus-Fretex» kan gi økt gjenbruk

GJENBRUK: Nordmenn flest handler ikke brukt, men Fretex opplever likevel økt konkurranse. Nå stripper gjenbruksbautaen butikker for plagg for å likne på ordinære klesbutikker.

Bilder av Fretex Arkivet (Grunnerløkka, Oslo) i forbindelse til en sak om Fretex satsting på 'luksus' klær.
NYTT: Fretex-butikken på Grünerløkka i Oslo er en av butikkene som har blitt en del av Fretex nye konsept: Arkivet.
Publisert Sist oppdatert

I Fretex’ nye klesbutikker skal du ikke behøve å lete lenge etter kupp. Kuppene skal etter planen lyse kunden i møte. Borte vekk er klær som ikke vurderes til å være trendy nok, og vekk er også overfylte klesstativer. Butikkene er et svar på en landsdekkende kundeundersøkelse hvor beskjeden var tydelig: Mindre bredde i sortiment, mer dybde i varene man velger å vise fram.

Konseptet har fått navnet «Fretex Arkivet». Motemagasinet Min Mote kaller det «Luksus-Fretex».

– Jeg har vært litt redd for at kundene nå skal tenke at vi har blitt så dyre eller et slags fancy Fretex, sier Maria Tverrli, daglig leder for Grünerløkka Fretex.

– Men her fokuserer vi altså mer på trender enn dyre merkevarer. Vi er fremdeles lavere på pris enn andre i området som må kjøpe inn klær, fortsetter hun.

I tillegg til butikken på Løkka, har også butikken i Universitetsgata i Oslo samt butikken i Møllenberg i Trondheim blitt omgjort til Arkivet-butikker. I løpet av høsten vil det også komme en i Stavanger.

Bilder av Fretex Arkivet (Grunnerløkka, Oslo) i forbindelse til en sak om Fretex satsting på 'luksus' klær.
DYRT?: – Vi får fantastiske donasjoner, og det er mest fra butikker som Sara, Weekday, Bikbok og Carlings. Men deres plagg kan vi ikke prise høyt fordi de butikkene har allerede billige utgangspriser, sier Maria Tverrli, butikksjef i Fretex på Grünerløkka.

Vil ha andre kunder

Målet med konseptet er å tiltrekke seg kunder som vanligvis ikke ville handlet brukt, opplyser Kristin Hareide, kjedeleder i Fretex.

– Vil konseptbutikkene føre til dyrere priser?

– Noen klær som er i stiltypen til de nye konseptbutikkene, vil være dyrere enn varer du finner i andre Fretex-butikker, sier Hareide.

– Går ikke dette imot røttene til Fretex om å ha gode brukte klær til lavere priser enn andre butikker?

– Du vil alltid kunne fine gode varer til god pris hos Fretex uavhengig av hvilken butikk man er i.

Vanskelig å finne fram

– Vi skal fortsatt være for alle, men vi prøver å tiltrekke oss kunder som vanligvis ikke handler i bruktbutikker blant annet fordi de finner det for vanskelig å finne fram, fortsetter Hareide.

Dette poenget får gjenhør hos SIFO-forsker Ingun Grimstad Klepp, som påpeker at de fleste kjøper nytt. I fjor bidro hun til en forskningsrapport som sa at nordmenn kjøper i gjennomsnitt mindre enn ett plagg i året brukt.

– Mange liker bedre nyere klær, synes de er enklere å finne og at det er lettere å finne den rette størrelsen.

I undersøkelsen som Fretex baserer seg på, sier kunder at det er vanskelig å finne fram i bruktbutikker. Hareide påpeker at det nye konseptet vel så mye dreier seg om dette: Å gjøre det lett å finne fram. Og det nye layoutet er det de ansatte på Løkka har fått flest positive tilbakemeldinger på.

– Kundene liker at det er mer luft blant plaggene og at vi har fått større og bedre prøverom. Vår butikk har jo vært en spesialplukk-butikk i mange år, men det nye er at vi blir dette i enda større grad, sier Tverrli.


Bilder av Fretex Arkivet (Grunnerløkka, Oslo) i forbindelse til en sak om Fretex satsting på 'luksus' klær.
POPULÆRT: Butikkene som har fått dette konseptet, har hatt en organisk utvikling i den retningen over tid. Nå kommer det an på hvor fornøyde kundene er med konseptet. Det er absolutt en mulighet for å utvide dette ytterligere, sier Kristin Hareide.

Økonomisk nedgang, økt konkurranse

Fretex’ grep kommer i kjølvannet av økonomisk nedgang og økt konkurranse på bruktmarkedet. Tidligere i år meldte nettavisen E24 at Fretex fikk en nedgang i omsetning i både 2017, 2018 og 2019. Høsten 2019 måtte de stenge ni av sine butikker. Nedleggelsene ble møtt med påstander om at Fretex hadde priset seg selv ut av markedet.

– Gjenbruksmarkedet har fått konkurranse blant annet fra apper som Finn eller Tise, og konkurransen gjør at det blir lettere å finne fram til det man er interessert i. Fretex’ nye konsept kan ses som et svar på denne konkurransen, sier Klepp.

I tillegg til konkurranse fra de ovennevnte gjenbruksappene, får Fretex konkurranse fra ulike misjonsorganisjoner. I år kunne man for eksempel lese i Stavanger Aftenblad at Norsk Luthersk Misjonssamband har åpnet en gjenbruksbutikk på 1000 kvadratmeter i Sandved. Denne måneden markere Den norske kirke åpningen av den nye bruktbutikken til Kirkens Feltarbeid i Asker.

Misjonsorganisasjoner som har bruktbutikker kan bruke frivillig og gratis arbeidskraft, noe Fretex ikke kan lenger. De slipper også å betale moms på varer som selges, noe Fretex må.

Bilder av Fretex Arkivet (Grunnerløkka, Oslo) i forbindelse til en sak om Fretex satsting på 'luksus' klær.
KONSEPT: Kundene Fretex Arkivet ser etter beskrives slik på Fretex' hjemmeside: «Du har lyst til å ha god plass i butikken og du vet akkurat hva du er ute etter».

– Jo flere, jo bedre

Er dette en måte for dere å skille dere ut på i møte med økt konkurranse i Oslo, Tverrli?

– Jeg tenker aldri konkurranse egentlig. At flere driver sirkulært vil komme de som gjør det samme, til gode. Det er litt som et strøk med en restaurant: hvis to til kommer, vil det komme flere kunder til alle, sier butikklederen.

Ingun Grimstad Klepp fra SIFO håper også at Fretex’ grep kan bli en vitamininnsprøyting i det norske gjenbruksmarkedet.

– Markedet for brukte klær er veldig lite i Norge, men vi har veldig mange givere. Nittisyv prosent av klærne eksporteres til utlandet i en industri som er utsatt for en rekke problemer. En av løsningene er å øke gjenbruket i Norge, og jeg håper dette grepet fra Fretex kan bidra til dette.

Fretex

  • Konsern: Fretex er organisert som et konsern og Fretex Norge AS er morselskapet. Datterselskaper: Fretex Jobb og Oppfølging AS, Fretex Pluss AS og Fretex Miljø AS.
  • Omsetning totalt: 527 millioner kroner
  • Omsetning i bruktbutikkene: 119 millioner kroner.
  • I pluss: Etter et samlet underskudd på 47,4 millioner kroner i årene 2017-19, kan Fretex-konsernet bokføre pluss 6,6 millioner i 2020.
  • Innsamlet tøy: 18.000 tonn
  • Fretex Norge AS eier Fretex International AS sammen med Frelsesarmeen i Sverige. Dette selskapet eksporterer klær og tekstiler som ikke selges hjemme.
Powered by Labrador CMS