Tre har søkt på jobben med å forebygge overgrep i Den katolske kirke
DEN KATOLSKE KIRKE: Fristen for å søke på den nyopprettede stillingen i Den katolske kirke i Norge, har gått ut. – Vi er tilfreds med søkerne, sier personalsjef Anne-Mette Ringdal til Vårt Land.

Den katolske kirke i Norge leter etter en som kan overta arbeidet med å forebygge seksuelle overgrep. Arbeidet har vært drevet av Ewa Bivand siden april 2021, da hun ble midlertidig ansatt som prosjektleder med fokus på den ovennevnte tematikken.
Bivand gir seg 31. mars i år, og i den forbindelse har kirken valgt å opprette en ny fast stilling.
Søknadsfristen for den nyopprettede stillingen gikk ut 8. februar. Det er i alt tre som har søkt på stillingen, opplyser Anne-Mette Ringdal, personalsjef ved Oslo katolske bispedømmeråd, til Vårt Land.
«Intervjuer er gjennomført og beslutning om ansettelse blir tatt i nærmeste framtid», opplyser Ringdal i en e-post.
Den endelige beslutningen om hvem som får jobben, skal nå tas i fellesskap av Oslo katolske bispedømme, Trondheim stift og Tromsø stift.
Utelukker ikke å ansette en som ikke er katolsk
I stillingsutlysningen stod det at den ansatte fortrinnsvis bør være katolikk. Men Ringdal utelukker ikke å ansette en utenfor kirken.
– Vi har som kjent stilt krav om god kunnskap om katolsk tro, praksis og kirkens oppdrag. Det er det viktigste. Om kandidatene er katolikker har ikke vært konkret tema i rekrutteringsprosessen, sier Ringdal, og legger til:
– Basert på opplysninger søkere selv har oppgitt i søknad og samtale kan jeg bekrefte at det er katolikker i søkergruppen.
Bivand selv har tidligere uttalt til Vårt Land at hun mener hennes etterfølger bør være katolsk.
– Vil bli en overlapp
– Vil den dere ansetter være i gang når Bivand slutter 31. mars, Ringdal?
– Planen er at det skal være en overlapp mellom tidligere prosjektleder og den nye rådgiveren uansett når den nye tiltrer stillingen, sier Ringdal.
Den nye rådgiverstillingen vil i første omgang ha en stillingsprosent på 50, men Ringdal har tidligere åpnet for at det kan bli aktuelt å utvide stillingsprosenten til 100 prosent på sikt.

Mange saker i utlandet
De siste årene har det kommet flere rapporter om overgrep i Den katolske kirke i en rekke europeiske land. Blant annet ble Frankrike, Tyskland og Polen rystet av hver sine omfattende overgrepsrapporter i 2021.
I Frankrike viste estimater at 216.000 barn skal ha blitt utsatt for overgrep siden 1950. I Polen viste en etterforskning av pedofili-saker at den mistenkte var en prest i nær 30 prosent av sakene. I Tyskland ble toppledere i erkebispedømmet i Köln avskjediget og erkebiskopen av Hamburg trakk seg etter avsløringer om blant annet hemmelighold.
Bivand har tidligere uttalt til Vårt Land at det har gått inn på henne å lese rapportene fra andre land.
– Vi er heldige i Norge fordi vi er en liten kirke, og har ikke hatt mange saker. Men det har vært tungt å lese rapportene fra Tyskland, Frankrike og særlig fra Polen, hvor jeg kommer fra, sa Bivand.