Tommel opp til kvinner i NLM-toppledelsen – såvidt

STRUKTUR: Forslaget om strukturelle endringer i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fikk søndag flertall under misjonsorganisasjonens rådsmøte. Men salen var splittet.

NLMs Generalforsamling i Håkons Hall i Lillehammer. Norsk Luthersk Misjonssamband. Generalsekretær Øyvind Åsland holdt sitt profilforedrag på generalforsamlingen.
ENDRINGER: Generalsekretær Øyvind Åsland holder profilforedrag foran NLMs generalforsamling tidligere i år. Denne helgen ble det avholdt rådsmøte, der misjonsorganisasjonens fremtid ble diskutert.
Publisert Sist oppdatert

Det har blitt kalt det mest radikale dokumentet Norsk Luthersk Misjonssamband har lagt fram, og søndag ga rådsmøtet tommel opp til de foreslåtte endringene – blant dem opprettelsen av et sentralstyre der også kvinner gis plass.

Det var riktignok bare såvidt forslaget fikk flertall. 26 av 50 delegater stemte for dokumentet som danner retningen for misjonsorganisasjonens fremtid, og ber hovedstyret arbeide videre med de strukturelle endringene som er foreslått.

NLM

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

Mer enn åndsspørsmål

NLM er i dag en av få misjonsorganisasjoner der kvinner ikke får sitte i toppledelsen. At hovedstyret behandler saker av åndelig karakter, er bakgrunnen for at det kun er menn rundt bordet. NLM baserer seg nemlig på en teologisk forståelse av at bare menn kan ha åndelig tilsynsansvar, som de selv definerer som «helhetlig og omsorgsfullt tilsyn med menighetens åndelige ve og ve».

Men at hovedstyrer nødvendigvis også fatter ikke-åndelige beslutninger, har blitt brukt som argument for hvorfor også kvinner bør få plass.

– Mange opplever derfor at ledelsens begrunnelse for at bare menn får ha en rolle i hovedstyret, ikke er god nok, sa ungdomskonsulent Maria Celine Lundeby til Vårt Land i fjor.

I utredningen rådsmøtet tok stilling til, foreslås det å flytte det åndelige tilsynsansvaret fra sentralstyret og over i et nasjonalt tilsynsråd og en såkalt tilsynssynode.

«Slik vil også kvinner bli involvert i behandlingen av de viktigste sakene av strategisk og administrativ karakter, samtidig som det åndelige tilsynsansvaret ivaretas et annet sted i strukturen», heter det i utredningen.

Tjenestedelingsprinsippet til NLM har vært gjenstand for diskusjon flere ganger de siste årene, og har blitt diskutert siden oppstarten i 1891. Tjenestedeling betegner den teologiske bakgrunnen for at menn og kvinner gis ulike oppgaver fordi de har fått forskjellige evner av Gud. I praksis betyr dette at det i NLM kun er menn som har åndelig oppgaver, såkalt hyrde- og læreansvar. Derfor er det bare menn som kan bekle generalsekretærstillingen, og det er derfor hovedstyret utelukkende består av menn.

Teologien

Dokumentet, som var klart i fjor høst, går også i dybden på menighetstenkningen i organisasjonen. Mens de strukturelle endringene splittet rådsmøtet, var støtten stor til arbeidsgruppas teologiske gjennomgang. 49 av 50 stemte sluttet seg til denne.

«For Misjonssambandet er det viktig å ta vare på vår lavkirkelige profil, vektlegge nådegavenes betydning og samtidig legge til rette for faste tjenester og en ordnet struktur for arbeidet både i Norge og på feltene», skriver rådsmøtet.





Powered by Labrador CMS