Svensk pinsepastor positiv til homofile ledere
SVERIGE: Den innflytelsesrike svenske pastoren Niklas Piensoho åpner opp for å la homofile ta lederposisjoner i kirken. – Modig, sier Erik Andreassen i Misjonskirken. Pinseleder Øystein Gjerme ser ikke samme tendenser i norsk pinsebevegelse.

«Det står ikke ordrett i Bibelen at utlevd homoseksualitet er synd»
Det sier Niklas Piensoho, forstander og pastor i Filadelfiakyrkan Stockholm i en bibeltime for menigheten sin, som er Sveriges største frikirkelige menighet.
I en rekke bibeltimer har Piensoho for første gang delt sitt syn på det han mener Bibelen sier om homofili. Der sier han blant annet også at han at ikke lenger kan avvise at mennesker som lever i et homofilt samliv kan ta lederposisjoner i kirken.
Svenske Dagen meldte nyheten først.
Piensoho regnes som en svært innflytelsesrik person i pinsebevegelsen i Sverige, og har vært en markant skikkelse i svensk offentlighet over lengre tid.
Uttalelsene har skapt store reaksjoner i frikirkeligheten i Sverige, og flere medlemmer i Filadelfiakyrkan har uttrykt dyp bekymring rundt splittelsene uttalelsene vil føre til.
– Stor risiko
Erik Andreassen er pastor og daglig leder av Oslo misjonskirke Betlehem, og synes det er modig av Piensoho å være så tydelig:
– Han tar en stor risiko. Han sier han vet at det kan skape splittelse og skuffelse, og erkjenner også dette offentlig. Likevel velger han å være tydelig på det han mener. Det synes jeg er modig.
Andreassen tror uttalelsene kan få stor betydning, men vil ikke spekulere i konkrete endringer i norske pinsemenigheters syn i LHBTQ-spørsmål.
– Jeg kjenner Niklas som en klok og dyktig leder og en fantastisk god forkynner. Så mener jeg nok at bibeltolkningen hans halter litt i dette spørsmålet, men har jeg har stor respekt for ham.

Gjerme: – Nytt for meg
Tidligere i høst gikk Andreassen og ledelsen i Oslo misjonskirke Betlehem ut og anbefalte menigheten å anerkjenne at også mennesker som lever i et homofilt samliv har rett til medlemskap og tjeneste i kirken.
Andreassen er tydelig på at det var ledelsen som la frem forslaget som et startskudd for en samtale i menigheten, og sier dette står i motsetning til Piensoho, som på eget initiativ formidler hvordan han som pastor vil praktisere i dette spørsmålet:
– Dette har å gjøre med hvordan pinsemenigheter er organisert. Så tenker jeg at Piensoho nok ikke ville gått ut offentlig på denne måten hvis han ikke visste at han hadde støtte fra de øvrige lederne i kirken.
I Pinsebevegelsen Norge opplever vi en veldig sterk konsensus på at vårt syn og trosgrunnlag skal bestå
Øystein Gjerme
Leder for Pinsebevegelsen Norge, Øystein Gjerme, har kjent Piensoho i 20 år, og beskriver ham som en av de dyktigste forkynnerne i pinsebevegelsen i Norden.
– Hva synes du om Piensohos nye syn på homofilt samliv?
– At han velger å tydeliggjøre sitt syn er nytt for meg, og noe jeg må sette meg inn litt grundigere. Dette blir jo i første omgang en sak for Filadelfiakyrkan Stockholm, dernest for pinsebevegelsen i Sverige.

– Kommer Pinsebevegelsen i Norge, og frikirkene forøvrig, til å la seg inspirere av det som rører seg i vårt naboland, tror du?
– Vi registrer at det er samtaler om dette i frikirkene i Norge. Men i Pinsebevegelsen opplever vi en veldig sterk konsensus på at vårt syn og trosgrunnlag skal bestå.
– Fullt mulig å avsette meg
I et intervju med den svenske avisen Världen idag sier leder for Pinsebevegelsen i Sverige, Daniel Alm, at også Filadelfiakyrkan Stockholm må forholde seg til pinsebevegelsens offisielle syn på ekteskapet:
– Pinsebevegelsen står der vi står når det kommer til hvem vi vier i ekteskap, som er en mann og en kvinne. Dette er noe Filadelfiakyrkan Stockholm er en del av og også må forholde seg til, og som jeg oppfatter at man fortsatt gjør. Så er det selvsagt sånn at det i våre forsamlinger pågår bibelundervisning der ulike perspektiver belyses, og en del av dette skjer ut ifra samtidens utvikling.
Det er ikke ennå klart hvilke konsekvenser Piensohos uttalelser fra bibeltimene vil ha å si for hans fremtid for pastor i menigheten. I en av bibeltimene presiserer Piensoho overfor menigheten at han «opererer som forstander på menighetens tillit»:
– Det er fullt mulig å avsette meg, konkretiserer han i den nesten halvannen times lange bibeltimen.