Stor norsk givervilje til Libanon
Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Kirkens nødhjelp opplever alle stor givervilje fra den norske befolkninga til arbeidet deres i Libanon.

Røde Kors kan melde at de per nå har mottatt 8 millioner kroner.
– Det virker til å være et stort engasjement. Det er særdeles sjeldent vi samler inn så mye penger på så kort tid, forteller Ida Haugen-Poljac til Vårt Land.
Hun tror de dramatiske bildene fra eksplosjonen og scener fra en stadig mer graverende situasjon i landet har nådd frem blant den norske befolkning.
To sykehus ble ødelagt i eksplosjonene og det ble meldt om en situasjon hvor folk mottok akutt helsehjelp på parkeringsplasser. Haugen-Poljac forteller at midlene vil bli brukt for å støtte opp om nødhjelpsarbeid. Pengene som samles inn i Norge går til den første nødhjelpsinnsatsen, mat, husly og til førstehjelpsstasjoner som har blitt satt opp etter eksplosjonen.
– Mye av pengene vil bli brukt til førstehjelpsstasjoner og ambulansetjenesten. Det lokale Røde kors drifter den største ambulansetjenesten i hele landet, sier hun.
Arbeidet vil gå over lengre tid
Hun forteller at det fremdeles er en akutt fase og at nødhjelpsarbeidet vil gå over lengre tid.
– Mange har mistet hjem, virksomheter og livsgrunnlaget sitt. I tillegg har mye av de strukturene som Røde Kors bruker blitt skadet og må bli rehabilitert. Beskyttelsesutstyr i forbindelse med pandemien er også nødvendig, forteller hun.
I tillegg til at flere hundre tusen mennesker er hardt rammet etter eksplosjonen, øker også antall koronasmittede i landet. Mandag ble det registrert 294 nye smittetilfeller.
LES OGSÅ: Hvordan hjelpe et land når ledelsen er korrupt?
Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp har mottatt 2.1 millioner kroner og Kirkens Nødhjelp har så langt samlet inn 1.5 millioner kroner i forbindelse med innsamlingsaksjonen etter eksplosjonen i Beirut.
Kirkens Nødhjelp forteller at de bruker midlene til å gi så mange som mulig tak over hodet i denne krevende situasjonen.
– Libanon var allerede i knestående før denne eksplosjonen. Det var det siste dette landet trengte. Nå jobber vi på spreng for å ivareta menneskene som har blitt hjemløse, forteller Benedikte Hafskjold, Kirkens Nødhjelps landdirektør i Libanon.
Minst 160 personer har omkommet og 300.000 mennesker har mistet hjemmene sine etter eksplosjonen i landet forrige uke.
– Vi forsøker å gi så mange som mulig tak over hodet. Vi tilbyr dem en midlertidig plass å bo i kirker og skoler. Vi jobber sammen med våre lokale partnere, og deler ut vann, mat, hygiene-pakker mot korona smitte og tilbyr psykologhjelp, sier Joakim Elli, Kirkens Nødhjelps sikkerhetsrådgiver i Libanon.
Kaotiske tilstander - regjeringen har gått av
Libanons regjering gikk av mandag som følge av opptøyer og rasende demonstranter i etterkant av eksplosjonen. Demonstranter krever nyvalg.
– Det er kaotiske tilstander i byen, og en svært krevende situasjon, sier Elli.
Også før eksplosjonen var det behov for arbeid fra hjelpeorganisasjoner. Store deler av middelklassen mistet mye oppsparte midler i den økonomiske krisen landet var og fremdeles er i. Flere og flere har blitt avhengige av nødhjelp. I tillegg har landet en stor andel flyktninger som har behov for mat, rent vann, sanitært utstyr og helsetjenester.
LES MER:
* Tidligere Vårt Land-journalist i Libanon: Folk er fryktelig trist og sinte på myndighetene
* Hele Libanons regjering går av