Speidere vil lære mer om tro
For å følge opp sin egen speiderlov, vil svenske speidere samarbeide med trossamfunnene.

«En speider søker sin tro og respekterer andres», heter det i Speiderlovens paragraf 1. I Sverige søker speiderne hjelp hos Sveriges interreligiøse råd (SIR) for å få hjelp til å oppfylle sin egen lov.
Nå søker de etter frivillige fra trossamfunnene i SIR som skal utvikle metoder for samtaler og møter om de store spørsmålene. SIR er en sammenslutning av åtte trosretninger: kristne, muslimer, jøder, buddhister, bahaier, sikher, hinduer, mandaere og alevitter.
– Vi trenger en speidervirksomhet som fungerer i det mangfoldet vi lever i. Da må vi være flinke på å samtale om livets store spørsmål ut i fra medlemmenes bakgrunn, sier Sandra Ehne, ansvarlig for de svenske speidernes (Scouterna) mangfoldsarbeid til den svenske avisen Dagen.
LES OGSÅ: Gud tas ut av Speiderloven
Speiderbevegelsen har historiske røtter i kristendommen. Men også blant de kristne avdelingene støttes samarbeidet med SIR.
– Speiding handler blant annet om å møte alle mennesker med respekt. Da er det naturlig å behandle alle religioner på en respektfull måte, sier Markus Holmström som er vikarierende leder for Evangeliska Fosterlands-Stiftelsens speiderarbeid.
– Og i et respektfullt møte kan man stå opp for det man tror er sant. I Salt, tror vi at det kristne evangeliet er sannheten, sier han.
Gud tatt ut av Speiderloven
Speiderlovens paragraf én i Norges Speiderforbund ble i fjor sommer endret. «En speider er åpen for Gud og hans ord» ble byttet ut med en paragraf som er identisk med svenskenes. I den forbindelse uttalte speidersjef May-Britt Roald at «trosdimensjonen» fortsatt ville være til stede i speiderarbeidet, og at den nye paragrafen var mer «aktivt søkende».
– Snakkes det om tro og livssyn rundt speiderbålet, speidersjef May-Britt Roald?
– Ja, på mange måter. I speiderarbeidet har vi et program som handler om å bli bevisst på egne verdier, holdninger og normer. Det drar i gang en del diskusjoner. Men mest spennende blir det når man har speidervenner som er litt forskjellig fra en selv. Det skaper nysgjerrighet, sier hun.
LES OGSÅ: – Ikke-troende må engasjere seg i religionsdebatten – den angår alle
Positiv til norsk samarbeid
– Kunne Norges Speiderforbund tenke seg å inngå et tilsvarende samarbeid som de svenske speiderne?
– Ja, absolutt, det ville vært spennende. På lokalt nivå har vi allerede samarbeid med for eksempel kirken. Vi når ikke flere om vi ikke legger vekt på å være åpne og inkluderende.
– Hva gjør dere for at speiderne «aktivt kan søke sin tro»?
– Utgangspunktet for all speiding er å hjelpe speiderne til å finne egne løsninger og svar. Det gjelder også i livssynsspørsmål. Den åndelige dimensjonen er viktig i speidingen. En viktig del er alt det internasjonale arbeidet. Møte med mennesker med andre holdninger og tro gjør at nysgjerrigheten vekkes, sier Roald.
Følg oss påFacebook ogTwitter!