Skal finne ut om NLM-ansatte har opplevd maktmisbruk
NLM: Høstens påstander om maktmisbruk i Norsk Luthersk Misjonssamband er tema når misjonsorganisasjonen gjennomfører arbeidsmiljøundersøkelse denne og neste uke.

– Å få stilt ansatte spørsmål om kritikken mot organisasjonen i høst, handler om å danne seg et større bilde av stemningen i organisasjonen, sier Frode Granerud, styreleder i NLM-MAF, medarbeiderforeningen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).
Det har vært en tøff høst for Norges største misjonsorganisasjon. I tillegg til å håndtere koronaviruset, har også påstander om maktmisbruk og ukultur kommet fram i lyset. På forsommeren i fjor ble dessuten et varsel mot ledelsen sendt til kontrollkomiteen (KK). Før jul kom KK med en rapport som viste svakheter i hovedstyrets behandling av varslinger.
Granerud påpeker at noen enkeltsaker har fått mye oppmerksomhet i media i høst, og det er ikke rart, synes han.
– Samtidig er det et viktig spørsmål å stille: Er dette representativt?
Nå er høstens uro et av temaene i arbeidsmiljøundersøkelsen som gjennomføres blant 400 NLM-ansatte denne og neste uke.

Vil ikke oppgi spørsmål
I tillegg til spørsmål stilt ved tidligere arbeidsmiljøundersøkelser, vil det i årets undersøkelse være spørsmål knyttet til koronasituasjonen, samt «om den interne kritikken og påstander om maktmisbruk ut fra medieoppslag høsten 2020», opplyser personalleder i NLM, Kari Margrethe Solvang, i en e-post til Vårt Land.
«Vi har også spørsmål om hvordan de ansatte opplever muligheten for å uttrykke sin mening, komme med kritiske tilbakemeldinger etc.», skriver hun.
Solvang ønsker ikke å oppgi de konkrete spørsmålene som stilles i undersøkelsen. Det vil hun først gjøre når det foreligger en rapport i vår.
– Det er arbeidsmiljøutvalgets holdning at hovedrapporten er det som blir det offentlige dokumentet, skriver hun. I tillegg ønsker de at ansatte «skal få fred til å fylle ut undersøkelsen».
– Hvorfor er det viktig for dere å få belyst hvordan de ansatte har opplevd høstens kritikk?
– Enhver bedrift og organisasjon er jo opptatt av å få vite og få tilbakemeldinger om hvordan arbeidsmiljøet fungerer. Hva er bra og hvilke endringer kan man gjøre? Da er det også naturlig å ta opp spørsmål knyttet til mediesakene i høst, sier hun.

Har begrensninger
Frode Granerud ønsker heller ikke å gi Vårt Land tilgang til sitater fra undersøkelsen, men gjengir noen spørsmål i grove trekk:
Opplever du at at kritikken som er kommet i høst stemmer med din erfaring? Har du opplevd maktmisbruk eller selv vært vitne til at noen er utsatt for maktmisbruk? Opplever du at det er rom for ulike syn i NLM? Opplever du at det er gode kanaler for intern kritikk? Kjenner du til NLMs personalhåndbok og HMS-håndbok?
I tillegg spørres det om bekymringsmeldinger og varslinger blir tatt på alvor, opplyser han.
– Jeg opplever at undersøkelsen kommer i god berøring med kritikken som er reist. Det blir spennende å se hva som kommer fram i sluttrapporten, sier han.
Han påpeker samtidig at undersøkelser som dette har sine begrensninger.
– Det er ikke den eneste måten å finne sannheten på, men det er en viktig indikator på hvordan det jevnt over oppleves å være ansatt i NLM, sier han.