Samles til bønn for Oslo: – Vi skulle ønske alle kirker kom mer på banen

ØKUMENIKK: Gjennom 20 år har tusener av mennesker fra ulike kirkesamfunn møttes årlig til Bønn for Oslo. Christoffer Svartdahl, arrangementets nye leder, håper den tverrkirkelige bønneuka kan bli bredere og få tettere kobling til Den norske kirke.

Ole Christian Kvarme, Christoffer Svartdahl, Hanne Ovidia Pladsen, Bønn for Oslo 2021
DIGITALISERT: Tirsdag ble den tverrkirkelige bønneuka Bønn for Oslo åpnet med digital morgenbønn ved biskop emeritus Ole Christian Kvarme, pastor Christoffer Svartdahl fra United Oslo, og forsamlingsleder Hanne Ovidia Pladsen i Filadelfiakirken Oslo.
Publisert Sist oppdatert

Det er morgenbønn i Oslo misjonskirke Betlehem, første samling under det tverrkirkelige arrangementet Bønn for Oslo. Vanligvis ville benkeradene vært fylt med folk, men istedenfor sitter tre kirkeledere foran hver sin datamaskin mens drøyt 70 deltakere følger samlingen via den digitale plattformen Zoom.

– Istedenfor å samles rundt hver våre unike verdier og visjoner, har kirken i Oslo i over 20 år startet året med å møtes som én kirke i byen og sette fokus på vårt felles oppdrag. Det skal vi gjøre i år også, sier pastor Christoffer Svartdahl fra pinsemenigheten United Oslo, når han innleder samlingen.

Svartdahl overtok nylig rollen som leder for Bønn for Oslos arbeidsgruppe. Ved siden av seg har han forsamlingsleder Hanne Ovidia Pladsen i Filadelfiakirken Oslo og biskop emeritus Ole Christian Kvarme, henholdsvis foran hver sin skjerm.

– Gud er ikke avhengig av store forsamlinger, og er nær oss også i våre små kohorter, sier Kvarme, som deler et ord for dagen.

Ole Christian Kvarme, Christoffer Svartdahl, Hanne Ovidia Pladsen, Bønn for Oslo 2021
MORGENBØNN: Oslo misjonskirke Betlehem fungerer som TV-studio under bønn for Oslo. Tirsdag morgen ble bønnesamlingen ledet av Ole Christian Kvarme, Christoffer Svartdahl og Hanne Ovidia Pladsen.

Favner flere enn før

Oslo er en av flere byer med lang tradisjon for tverrkirkelige og økumeniske møteuker i januar. I tre dager skal det digitale bønnerommet åpnes fire ganger daglig, slik at kirken kan be for byens «åndelige tilstand, sosiale smerte og kulturelle utfordringer».

Mens Bønn for Oslo har hatt størst nedslagsfelt blant frikirkelige menigheter, har den økumeniske profilen blitt bredere med årene. Det kom blant annet til uttrykk i fjor, da en katolsk menighet for første gang deltok som medarrangør. Bredden gjenspeiles også i bønneuttrykket, som med årene har blitt enda mer preget av tradisjonelle tidebønner med veksellesing, i tillegg til frie bønner.

– Jeg tror Bønn for Oslos utvikling henger sammen med at mange frimenigheter i byen har vært på jakt etter dypere røtter. De har kanskje sett noen av begrensningene i sin egen tradisjon og blitt nysgjerrige på andre kirkelige tradisjoner, uten at de dermed har gitt slipp på det beste i sin egen tradisjon, sier Svartdahl.

David Andre Østby, Bønn for Oslo 2021
MONITOR: Selv om ingen var fysisk til stede, kunne lovsangsartisten David Andre Østby holde øye med bønnemøtets deltakere på en monitor.

Etterlyser Den norske kirke

Med alt fra pinse- og baptistmenigheter til menigheter fra Den norske kirke og Frelsesarmeen på lista over arrangører, mener Svartdahl at Bønn for Oslo allerede gjenspeiler en stor bredde. Likevel håper han de kan favne enda bredere i framtiden.

– Er det noen type kirkesamfunn dere gjerne skulle hatt mer på banen?

– Vi skulle ønske alle kirker kom mer på banen. Fremover håper jeg vi kan jobbe aktivt med å sørge for at et mangfold av kirkelige tradisjoner er representert. Det hadde vært flott å få en enda tettere kobling til Den norske kirke, som er den store folkekirken i Oslo, sier Svartdahl.

Christoffer Svartdahl, Bønn for Oslo 2021
Christoffer Svartdahl, Bønn for Oslo 2021

Bønn for Oslo

  • Tverrkirkelige bønnedager i Oslo. Arrangeres fra 5. - 7. januar.
  • Har pågått årlig siden 2000 og samler tusenvis av mennesker til bønn for Oslo. I år er arrangementet digitalt.
  • Formål: Kristne samlet til bønn for Oslo, til velsignelse for byen og utrustning og inspirasjon.
  • Medarrangører: IMI-kirken Kollektivet, Oslo Østre Frikirke, Oslo Sentrum Baptistkirke, DNA Oslo, Oslo Vineyard, Kristent Fellesskap Oslo, Storsalen, United Oslo, Filadelfiakirken Oslo, Misjonskirken på Majorstua, Bjølsen misjonskirke, Manglerud kirke, LVU - Levende Vann Ungdommer & Unge voksne, Home Church, Oslo misjonskirke Betlehem.
  • Den oppdragsgivende komitéen er Filadefilakirken, Storsalen menighet og Oslo misjonskirke Betlehem.
  • Kilde: bonnforoslo.no / facebook.com/bonnforoslo

Selv om flere menigheter fra Den norske kirke har vært delaktige gjennom årene, er er bare én menighet fra Den norske kirke blant arrangørene i år.

Domprost Anne-May Grosaas i Oslo domkirke påpeker at Bønn for Oslo frem til for noen år siden hadde avslutningsgudstjenesten sin i Oslo domkirke hvor biskopen medvirket.

Sokneprest Sjur Isaksen i Uranienborg kirke i Oslo sier at har blitt spurt om å bli med, men at menighetsrådet ikke rakk å vurdere invitasjonen før årets arrangement. Han sier at invitasjonen vil bli tatt på alvor og at de er åpne for å bli med.

– I utgangspunktet er vi glade for alt som kan bringe menighetene sammen i Oslo, men det må være på en måte alle kan stille seg bak.

SOKNEPREST: Sjur Isaksen er sokneprest i Uranienborg kirke.

– Kan skillelinjer mellom konservative og liberale være utfordrende for samarbeid?

– Hele poenget med økumenisk samarbeid er at man kan gjøre noe sammen uten å være enige om alt, så forskjeller er ingen hindring. Men hvis et arrangement får tydelig preg av én profil, vil det være vanskeligere for den med en annen profil å stå sammen om det.

Selv om initiativtakerne er tre menigheter som står i en frikirkelig, konservativ tradisjon, er arrangementet for alle som har et hjerte for byen og ønsker å be for den, sier Svartdahl.

– Jeg drømmer om at Bønn for Oslo skal favne bredden av kirker til bønn og engasjement for byen, uansett hvilken merkelapp man har.

Ole Christian Kvarme, Christoffer Svartdahl, Hanne Ovidia Pladsen, Bønn for Oslo 2021
ORD FOR DAGEN: Biskop emeritus Ole Christian Kvarme hadde ord for dagen under tirsdagens morgenbønn.
Tonje Wigstøl, Erik Andreassen, Christoffer Svartdahl, Bønn for Oslo 2021
LEDERE: Tonje Wigstøl er koordinator for Bønn for Oslo. Her sammen med presseansvarlig Erik Andreassen og Christoffer Svartdahl.

To ulike bønneuker

Bønn for Oslo er ikke den eneste økumeniske bønneuken som arrangeres i januar. Fra 18.-25. januar arrangeres Bønneuke for kristen enhet i 120 land, deriblant Norge og Oslo. Bønneuken er verdens største økumeniske markering, og springer ut fra Kirkenes Verdensråd.

Generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd, som legger til rette for arrangementet i Norge, mener Bønn for Oslo og Bønneuke for kristen enhet både har likheter og ulikheter.

– Begge er økumeniske bønneuker. Det ligger litt i navnet at Bønn for Oslo har større fokus på Oslo, men Bønneuke for kristen enhet er opptatt av det globale fellesskapet.

– Er det dumt for kristen enhet at man ikke samles rundt samme økumeniske bønneuke?

– Vi må se på det som del av en større helhet. Jo flere som samler til bønn for kristen enhet, jo bedre er det, sier Hermansen.

Powered by Labrador CMS