Regjeringen tildeler en halv million kroner til 250 års-jubileet for Hans Nielsen Hauge

HANS NIELSEN HAUGE: Når 250-årsjubileet for Hans Nielsen Hauge går av stabelen neste måned, vil det være med økonomisk støtte fra regjeringen. – Vi håper flere kan la seg inspirere av denne imponerende mannen, sier kulturminister Abid Raja.

Byste av Hans Nielsen Hauge
HAUGE: Byste av hans Nielsen Hauge.
Publisert Sist oppdatert

– Hans Nielsen Hauge var en imponerende foregangsmann for trosmangfold, organisasjonsfrihet, likestilling og privat næringsliv i Norge, sier Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V).

I dag kunngjorde Raja at Kulturdepartementet tildeler en halv million kroner til 250-årsjubileet for Hans Nielsen Hauge. Markeringen skjer i april i år når det er 250 år siden Hauges fødsel.

Hauge grunnla av den kristne bevegelsen haugianerne, og er den enkeltpersonen som har hatt størst innflytelse på norsk kirkeliv etter reformasjonen.

Hauge-jubileet

  • 3. april 2021 er det 250 år siden Hans Nielsen Hauge (1771 – 1825) ble født.
  • Det skal markeres flere steder i Norge blant annet med åpningsseminar i Oslo, Haugemuseet i Fredrikstad, utgivelse av flere bøker om Hauge og haugianerne, en opera, en musikal, seminar på Arendalsuka, og Norges Bank utgir en spesialmynt til minne om jubilanten.
  • Den frivillige organisasjonen Hauge 2021 er initiativtaker til årets jubileum.
  • Kjell Magne Bondevik er leder av den nasjonale komitéen til Hauge-jubiléet, en paraply for å koordinere alle Hauge-arrangementene i Norge i 2021.

Raja og Bondevik håper jubileet kan inspirere

I departementets pressemelding sier Raja at han håper årets markering vil få flere til å åpne opp øynene for Hauge.

– Jeg er glad for at denne jubileumsmarkeringen gjør at flere får lære om Hauge og la seg inspirere til nytte for samfunnet, sier Raja.

Jubileet arrangeres av den frivillige organisasjonen Hauge 2021, og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik leder den nasjonale komitéen til Hauge-jubileet.

– Han brøytet vei for likestilling. Hauge var langt forut for sin tid – både i kirken og i politikken – ved at han lot kvinner stå frem og lede. Han starta også bedrifter rundt om i Norge som enda er der den dag i dag, blant annet innenfor papir- og saltindustrien, sa Bondevik til Vårt Land i forbindelse med kunngjøringen av jubileet.

Hans Nielsen Hauge

  • Født 3. april 1771, Rolvsøy, Østfold. Død 29. mars 1824, Bredtvedt, Oslo. Begravet på Gamle Aker kirkegård
  • Norsk lekpredikant. Tilhengerne hans ble kalt haugianere. Bevegelsen ble grunnlagt i 1796–1804, da Hauge drev omfattende aktivitet i store deler av landet.
  • Hauge er den enkeltpersonen som har hatt størst innflytelse på norsk kirkeliv etter reformasjonen. Hans religiøse forbilder var blant andre Martin Luther (1483–1546), Johann Arndt (1555–1621) og Erik Pontoppidan den yngre (1698–1764). Kilde: snl.no
Powered by Labrador CMS