Professor saksøkt for salg av stjålne bibelfragment

BIBEL: Oxford-professor Dirk Obbink blir saksøkt for sju millioner dollar, etter at han solgte gamle bibelfragmenter til et bibelmuseum. Fragmentene viste seg å være stjålne, men Obbink benekter alt.

FRAGMENTER: Det er fragmenter som dette som har vært solgt. Dette er fra Markus kapittel 1, vers 7-9 og 16-18 om er del av The Oxyrhynchus Papyri.
FRAGMENTER: Det er fragmenter som dette som har vært solgt. Dette er fra Markus kapittel 1, vers 7-9 og 16-18 om er del av The Oxyrhynchus Papyri.
Publisert Sist oppdatert

Det er det amerikanske selskapet Hobby Lobby som nå saksøker Oxford-professoren. Bibelfragmentene de kjøpte, viste seg å være stjålet fra organisasjonen Egypt Exploration Society. Det melder en rekke nyhetsnettsder, blant andre amerikanske Law and Crime.

Det var høsten 2019 at Dirk Obbink ble anklaget for ulovlig salg av gamle bibelfragmenter. Obbink avviste da beskyldningene og sa de var et ondsinnet forsøk på å sverte hans rykte. 2. mars i fjor ble professoren arrestert, men ble løslatt under den videre etterforskningen.

Nå er han altså saksøkt for sju millioner dollar, noe som tilsvarer over 57 millioner norske kroner.

Funnet på søppeldynge i Egypt

Bibelfragmentene tilhører den britiske organisasjonen Egypt Exploration Society (EES). Selskapet bekrefter at fragmentene aldri har vært til salgs, men de skal ha blitt solgt gruppevis i årene 2010 til 2013.

Obbink var leder for Oxyrhynchus Papyri-prosjektet, som studerte gamle manuskripter funnet på en søppeldynge i nærheten av Oxyrhynchus i Egypt. Det er i denne samlingen de aktuelle manuskriptene hører hjemme.

EES skriver på sine hjemmesider at 13 fragmenter ble levert tilbake til dem fra bibelmuseet i 2019. I 2020 oppdaget de at flere savnede fragmenter skal ha havnet hos bibelmuseet, og de to partene samarbeider om å få tilbakeført også disse til sin rettmessige eier.

Vil ha tilbake kjøpssummen

Museum of the Bible, museet som kjøpte bibelfragmentene, er i hovedsak bygget med penger fra kristenkonservative Steve Green, og familiens butikkjede Hobby Lobby. De ønsker å få refundert hele summen de betalte til Obbink for bibelfragmenter, samt en rekke andre gjenstander. De hevder i sitt søksmål at siden et ukjent antall fragmenter viser seg å være stjålet, gjør det hele kjøpet verdiløst for Hobby Lobby.

De skriver i søksmålet at det høyest prisede kjøpet var på over 1,8 millioner dollar, og ble sagt å inneholde fire papyrusbiter fra de fire evangeliene i Det nye testamentet.

Hobby Lobby sier disse aldri ble levert til dem som avtalt, og at Obbink i desember 2017 informerte dem om at han ved en feil hadde solgt dem disse fragmentene, som egentlig tilhørte arbeidsgiveren hans, organisasjonen Egypt Exploration Society (EES).

WASHINGTON: Museum of the Bible, museet som kjøpte bibelfragmentene, er i hovedsak bygget for penger fra den kristenkonservative Steve Green og familiens butikkjede Hobby Lobby.
WASHINGTON: Museum of the Bible, museet som kjøpte bibelfragmentene, er i hovedsak bygget for penger fra den kristenkonservative Steve Green og familiens butikkjede Hobby Lobby.

Videre hevder selskapet at de ble enige om at han skulle betale dem tilbake 760.000 dollar for dette salget, men at de aldri mottok mer enn en nedbetaling på 10.000 dollar.

Nekter for alt

Ifølge søksmålet fikk Hobby Lobby greie på Obbinks påståtte tyveri, etter at representanter fra EES begynte å undersøke salget til bibelmuseet. Videre skriver de at «Frem til nå har 32 gjenstander blitt identifisert som stjålet av Obbink fra EES, og solgt direkte til Hobby Lobby».

I 2019 sa Oxford-professoren til den amerikanske avisen Waco Tribune-Herald, at han ikke har gjort noe galt, og at han tvert imot er offer for et ondsinnet forsøk på å skade hans omdømme og karriere. Han mener blant annet at dokumenter som er brukt mot han, er fabrikkert.

– Dette er helt katastrofalt, både for publiseringsprosjektet som Obbink ledet og for Green-familien som eier Museum of the Bible i Washington, som har kjøpt flere av de stjålne fragmentene. Det rammer også flere av forskerne knyttet til Museum of the Bible som har samarbeidet med Obbink.

Det sa Årstein Justnes, professor i ­bibelvitenskap ved Universitetet i Agder, til Vårt Land i fjor.

– Fragmentene som Obbink har solgt, er utvilsomt ekte, sa Justnes, som fortalte at ett av de stjålne fragmentene var det sagnomsuste First Century Mark-fragmentet, som i flere år ble feiret i evangelikale kretser i USA.

– I 2018 ble det imidlertid klart at det meste som var blitt hevdet om dette fragmentet de siste 5-6 årene, var løgn. Fragmentet viste seg å være fra det andre eller tredje århundret, og ble altså solgt av en person som ikke eide det, sa Justnes.

Powered by Labrador CMS