Ny undersøkelse: Dårlig arbeidsmiljø i danske Folkekirken

DANMARK: Mobbing, sjikane og psykisk vold preger arbeidsmiljøet blant ansatte i Folkekirken i Danmark, ifølge en ny undersøkelse. Hver tredje arbeidstaker føler seg nedverdiget på jobb.

Møgeltønder kirke på Sør-Jylland i Danmark
DÅRLIG MILJØ: Én av tre ansatte i Danmarks største kirkesamfunn har hatt nedverdigende opplevelser på arbeidsplassen. Flere peker på gamle hierarkier og strukturer som mulige årsaker. Her er Møgeltønder kirke, sør på Jylland.
Publisert Sist oppdatert

Over 3.000 ansatte i den danske Folkekirken har svart på en undersøkelse om hvordan de opplever det å være ansatt i Danmarks største kirkesamfunn.

Svarene er ikke oppløftende for kirken med 4,3 millioner medlemmer:

  • Hele 1 av 3 ansatte har hatt nedverdigende opplevelser på arbeidsplassen de siste fem årene.
  • Problemene er landsdekkende og har foregått over flere år.

I 2016 hadde Arbeidstilsynet tilsyn i Folkekirken, og kunne rapportere om 124 saker der mobbing, sjikane, psykisk vold og krenkende handlinger var sentralt. Siden den gang har problemene tilsynelatende ikke bedret seg. Danmarks Radio meldte saken først.

– Et anarki

Kurt Klaudi Klausen er professor i offentlig ledelse ved Institutt for Statsvitenskap ved Syddansk Universitet og har fulgt Folkekirken tett over tid. Han er forferdet over resultatene i den omfattende undersøkelsen:

– Jeg har aldri tidligere møtt på en kultur og et ledelsessystem hvor mobbing finner sted på denne måten. Det er ganske enkelt uhørt og fullstendig uakseptabelt, sier han til DR.

I undersøkelsen har rundt 1.000 ansatte gitt tilbakemeldinger gjennom personlige beskrivelser av utfordringene de opplever.

Menighetsrådene er jo folkevalgte amatører

Kurt Klaudi Klausen

Mange omtaler mobbing og sjikane, i tillegg til utfordringer med både menighetsrådene og ledelsesstrukturer.

Noen forteller om toppstyrte menighetsrådsmøter der ingen tør å imøtekomme prestens uttalelser. Andre mener lederne ikke blir holdt ansvarlige for beslutningene sine, og omtaler Folkekirken som «et anarki».

Gamle arbeidsstrukturer

Klausen tror den mer enn hundre år gamle ledelsesstrukturen i Folkekirken kan være hovedårsaken til de nedslående beskrivelsene om arbeidsmiljøet. Han peker på at medlemmene i landets mer enn 1600 menighetsråd har ansvar for ansatte uten at de nødvendigvis har noe kompetanse på hva det innebærer.

– Menighetsrådene er jo folkevalgte amatører. Det betyr at de ikke har noe kompetanse til å utøve det store ansvaret de har: Ansvar for medarbeidere og økonomi, sier han.

En anonym ansatt peker på det samme:

– Hvilke andre steder i vårt samfunn kan man bli leder og personalsjef uten noen form for kvalifikasjoner?

Nestformann i Landsforeningen for Menighetsråd, Inge Kjær Andersen, sier de ikke er interessert i å endre på strukturen med det første:

– Vi vil dog gjerne jobbe innenfor de rammene av den strukturen vi har, sier hun.

DEN DANSKE FOLKEKIRKE

  • Danmarks største kirkesamfunn
  • Tilhører den evangelisk-lutherske kirke, i likhet med Den norske kirke
  • Har 4,3 millioner medlemmer
Powered by Labrador CMS