Ny undersøkelse: 1 av 4 ansatte har sett maktmisbruk i NLM
MAKTMISBRUK: 1 av 4 medarbeidere har sett maktmisbruk i Norsk Luthersk Misjonssamband, og nesten 1 av 5 har opplevd det selv. Det viser resultatene av årets medarbeiderundersøkelse i misjonsorganisasjonen. – Overraskende tall, synes leder i NLMs medarbeiderforening.

Den nye medarbeiderundersøkelsen i NLM avdekker høy trivsel, men også flere rapporterte tilfeller av maktmisbruk og at ansatte ikke kjenner til kanaler for internkritikk. Det melder NLM på sine nettsider onsdag formiddag.
– Noen tall i rapporten er helt klart for høye. Ikke minst gjelder det antallet ansatte som rapporterer om maktmisbruk. Det kan hende mediebråket har senket terskelen for hva man kaller maktmisbruk, men uansett hva som ligger bak disse tallene kan vi ikke være tilfreds med dette, sier leder i NLMs medarbeiderforening, Frode Granerud, til misjonsorganisasjonen.
I undersøkelsen går det fram at 18 prosent av de spurte sier at de er blitt utsatt for maktmisbruk. Halvparten av disse oppgir at det har skjedd i løpet av de siste to årene.
25 prosent rapporterer å ha sett andre bli utsatt for dette. Tallene overrasker Granerud.
– Det er ingen hemmelighet at enkelte har vært misfornøyd i NLM, men antallet enkeltsaker jeg har kjent til skulle ikke tyde på så høye tall i undersøkelsen, sier han til nlm.no.

– En jobb å gjøre
Videre går det fram at 16 prosent uttrykker mangel på tillit til at ytringer om kritikkverdige forhold og/eller varslinger blir håndtert på en forsvarlig måte. 22 prosent svarer at de sjeldent finner gode kanaler for internkritikk i NLM.
– Undersøkelsen viser at det er lite kjennskap til HMS- og personalhåndboken. Det er flere gode kanaler for kritikk og varslinger, men det er tydelig at det er en jobb å gjøre i opplæringen av ansatte, kommenterer Granerud.
Han mener ledelsen også bør ha høy bevissthet rundt både egen ledelse og ha gode lyttebokser utover i organisasjonen om hvordan dette oppfattes.
NLMs generalsekretær Øyvind Åsland sier på organisasjonens nettside at han er glad for at det store flertallet ansatte trives med NLM som arbeidsgiver.
– Det er stabilt gode tall i tråd med de tre foregående undersøkelsene med høy grad av trivsel, meningsfulle oppgaver og tillit til sin leder. Det er vi glad og takknemlig for. Spesielt er vi glad for at det ser ut som de ansatte stort sett virker å ha bli godt ivaretatt av sine ledere under koronapandemien, sier Åsland.

– Vi skulle ønske at tallet var null
Samtidig sier han også at de må ta tak i rapportene om maktmisbruk i organisasjonen.
– Vi skulle ønske at det tallet var null, men samtidig hadde jeg blitt veldig overrasket hvis det var det. Vi har forhørt oss rundt og funnet lite sammenlignbare tall fra andre organisasjoner og bedrifter fordi få har stilt det spørsmålet til sine ansatte, sier Åsland.
Han opplyser at de skal forsøke å finne ut hva som ligger bak tallene – om det er enkeltepisoder som ikke nødvendigvis har preget arbeidshverdagen i stor grad eller om det er mer alvorlige ting som har gjentatt seg over tid.
I hovedrapporten for undersøkelsen heter det at svarene NLM har fått om maktmisbruk kan tolkes på ulike måter, men at organisasjonen i forlengelsen av undersøkelsen vil presentere et samtale - og undervisningsopplegg som handler om sunn og usunn bruk av makt.
«Da vil vi bygge videre på det systematiske arbeidet vi har gjort de siste årene knyttet til hvordan skape et godt arbeidsmiljø», skriver de.
Høy svarprosent
Til sammen 354 ansatte har besvart NLMs medarbeiderundersøkelse som ble sendt ut i januar i år. Totalt 433 ansatte fikk tilsendt undersøkelsen, 341 ansatte i Norge og 92 ansatte på misjonsfelt. Total svarprosent er 81,8 prosent.
Spørsmålene om maktmisbruk er nye i årets medarbeiderundersøkelse. Bakteppet for spørsmålene er avisinnlegg og medieomtale i fjor høst hvor påstander om maktmisbruk og ukultur kom fram i lyset.
I undersøkelsen svarer 12 prosent at de opplever at oppslagene om usunn enighets-kultur og maktmisbruk, slik medieoppslagene høsten 2020 har formidlet, gjenspeiler den faktiske situasjonen i stor eller svært stor grad.