Nordisk Bibelmuseum lanserer Norges første helvirtuelle museum
VIRTUELT: Nordisk Bibelmuseum fyller fire år i år. Det markerer de ved å lansere et helt nytt museum – som kun kan oppleves digitalt.

– Dette er en stor dag og milepæl for oss, sier Rune Arnhoff i ei pressemelding. Han er daglig leder for Nordisk Bibelmuseum.
Denne uka kom nyheten om at Nordisk Bibelmuseum, Europas største bibelmuseum – med mer enn 6.000 bibler, satser heldigitalt.
– Vi opplever økende interesse for museet og samlingen globalt, da spesielt i Europa og USA. Det er derfor veldig gledelig at vi nå kan gjøre en del av denne unike historiske kulturskatten tilgjengelig for museumsinteresserte i hele verden, utdyper Arnhoff.
Opprinnelig privat samling
Prosessen med å starte et bibelmuseum begynte da Arnhoff, som både er forretningsmann og Jehovas vitne, ønsket å kategorisere og registrere sin egen personlige bibelsamling og gjøre den tilgjengelig for publikum.
I 2017 hadde han selv rundt 4.000 bibler, hvor 1.600 av dem ble kjøpt året før av tidligere styreleder i Bibelselskapet, Jan Olaf Tønnevold. Nå inneholder samlinga et variert utvalg av norske, nordiske og utenlandske bibler som blir gjort tilgjengelig for kunst-, bibel- og historieinteresserte på tvers av landegrenser, heter det i pressemeldinga.
Da Jan Olaf Tønnevold solgte bibelsamlinga si i 2016, uttalte han følgende til Vårt Land:
– Det var et poeng å holde samlingen i Norge. Det var også viktig å få gjort biblene tilgjengelig for publikum, sa Tønnevold, som også ble med som styremedlem i det nye museet.
Ny teknologi
I det nye virtuelle museet legges det opp til at besøkende kan navigere seg gjennom bibelutstillingene med eller uten en digital guide. Det vil også være mulig å slå av en prat med andre virtuelt besøkende.
– Den virtuelle verden er ikke bare for videospill og ungdommen lenger. Med økende antall store aktører som tar steget videre mot det virtuelle universet er dette også et naturlig steg for museet, sier Arnhoff. Han legger til:
– Vi bidrar til å sette en ny standard for tilgjengelighet og informasjonsdeling i museumsverdenen. Det er jo artig at en så gammel bok som Bibelen kan ligge i forkant innen digital teknologi.