Misjonssambandet med underskudd på 16 millioner
ØKONOMI: – Fullt håndterbart, sier økonomileder om underskuddet. Likevel åpner de for færre utsendte misjonærer neste år.

Norsk Luthersk Misjonssamband (Misjonssambandet/NLM) hadde et underskudd på 16,2 millioner i 2023. Det viser årsresultatet i konsernregnskapet, som denne uken ble offentliggjort i Brønnøysundregisteret.
– Dette er ikke dramatisk for NLM, sier økonomileder Morten Ivar Pettersen, og påpeker at driftsresultatet er en forbedring på 30 millioner kroner fra året før.
– Dette er fullt håndterbart i det store konsernet, legger han til.
I fjor har NLM overført ekstra midler til noen av skolene på grunn av økonomiske utfordringer. Kvitsund videregående i Telemark, Norheim videregående på Haugalandet og Fjellheim bibelskole i Tromsø har alle slitt med elevtallene, nevner han.
– På Fjellheim har det snudd i år, og de åpner i august med full skole, legger han til.
Underskudd i enkelte barnehager og eiendomsselskap har også påvirket resultatet, opplyser Pettersen.

190 millioner i gaver
NLM-konsernet hadde i fjor kostnader på mer enn 1,9 milliarder, hvor litt over halvparten er lønnskostnader.
I fjor hadde organisasjonen 190 millioner kroner i gaveinntekter. Det er omtrent på samme nivå som året før.
Organisasjonen driver misjonsarbeid i en rekke land, i tillegg misjonsforsamlingene rundt om i landet. I tillegg driver organisasjonen rundt 20 skoler, 40 barnehager og en rekke leirsteder. De driver også gjenbruksbutikker og en rekke eiendomsselskaper i Norge.
Kan bli færre misjonærer
I desember i fjor vedtok NLMs hovedstyre at organisasjonen må kutte 8,5 millioner kroner, fordelt mellom misjonsfeltene, regionarbeidet i Norge og hovedkontoret. Kuttene skulle gjennomføres uten drastiske grep som oppsigelser eller ansettelsesstopp.
Pettersen forklarer at kostnadene allerede er redusert, men mener underskuddet viser at aktivitetsnivået i organisasjonen fortsatt er «litt for høyt».
– Det må vi jobbe med slik at vi får balanse i driften, sier Pettersen.
Vi må ha fokus på kostnadene, og å prøve å få nedjustert dem uten at det skal bli behov for drastiske tiltak.
Morten I. Pettersen, økonomileder
– Hvilken del av virksomheten sikter du til da?
– Det er kjernevirksomheten vår: utsendingene, arbeidet som skjer både ute og i regionene, og hovedkontoret. Vi må ha fokus på kostnadene, og å prøve å få nedjustert dem uten at det skal bli behov for drastiske tiltak.
Det er likevel mulig at det neste år vil være noen færre utsendinger fra Misjonssambandet, legger han til.
– Men det kan skje av helt naturlige grunner ved at ytremisjonsarbeidet er i endring. Innretningen i arbeidet endrer seg, og vårt fokus er å nå de minst nådde. Dette skjer samtidig med at arbeidet på de tradisjonelle misjonsfeltene er i endring. De nasjonale kirkene og våre samarbeidspartnere ute tar også mer og mer ansvar i det daglige, og det gjelder også i økonomien.