Menighet mobiliserer: Vil forhindre at liberale menigheter kan bli suspendert
SAMLIVSETIKK: Skien baptistmenighet fastholder at det er menigheten selv som bestemmer om de kan ha personer som lever i likekjønnet samliv i stillinger og verv hos dem, tross landsmøtets vedtak. Nå ønsker de samarbeid med menigheter som deler deres syn.

– Mange i menigheten vår har reagert sterkt på beslutningen som ble gjort på landsmøtet. Vi mener vedtaket strider mot det vi mener er baptistisk tro og ordning, sier Agnar Sæli, pastor i Skien baptistkirke.
I starten av september vedtok landsmøtet i Det norske baptistsamfunn (Baptistsamfunnet) at kirkesamfunnet ikke godkjenner at pastorer eller medlemmer av menighetsråd lever i likekjønnet samliv. Menigheter som ikke følger vedtaket, skal kunne suspenderes.
Per nå er det kun én menighet i Norge som vil kunne rammes av dette: I 2019 valgte Bærum baptistmenighet en kvinne som er gift med en annen kvinne, inn i menighetsrådet sitt.
I helgen hadde Bærum-menigheten menighetsmøte der vedtaket sto på agendaen.
– Vi kommer ikke til å endre praksis, uttalte Ole Svinningen, leder for menighetsrådet i Bærum baptistmenighet til Vårt Land på mandag.
De er ikke alene om å ville trosse landsmøtets vedtak.
– Viktig å klargjøre
Få dager tidligere, 20. september, hadde også Skien baptistkirke menighetsmøte. Selv om de ikke i dag har ansatte eller ledere som lever i likekjønnet samliv, ønsker de å markere at det er det menigheten selv som velger om de kan ha dette.
«Alle kan velges til tjeneste i Skien baptistkirke», er tittelen på en uttalelse som de la ut i kjølvannet av menighetsmøtet.
– Med menighetsmøtets vedtak blir det fastslått at vi fortsatt er en selvstendig menighet som velger våre egne ledere og ansetter de vi ønsker. For oss var dette viktig å klargjøre, særlig overfor våre medlemmer som var skuffet over landsmøtets beslutning, sier pastor Agnar Sæli.
Ønsker samarbeid
Sæli påpeker at en iverksetting av ordningen med suspensjon fortsatt ligger et stykke fram i tid, da de må vedtektsfestes. En endring i vedtektene krever to tredjedels flertall på to påfølgende landsmøter.
Fram til da vil menigheten samle troppene.
«Ledelsen i Skien baptistkirke vil samarbeide med andre menigheter som har tilsvarende syn i disse spørsmålene. Saken krever vedtektsendring og skal opp på nytt i kommende landsmøter. Vårt mål er fortsatt dialog og brobygging, slik at menighetene kan ‘enes om å være uenige’», heter det i menighetens uttalelse.
– Vi vil bidra til at disse vedtektene ikke får gjennomslag. Det er det viktigste for oss i denne saken, sier pastoren.
Føler seg ikke bundet av vedtak
I likhet med Bærum baptistmenighet mener også Skien baptistkirke at suspensjonsordningen strider mot et grunnleggende baptistisk prinsipp:
«Den lokale menighet er selvstendig og ansvarlig for hvem som er i menighetens ledelse og pastor. Det følger av prinsippet om selvstendighet for menigheten og baptistisk kirkehistorie», heter det i menighetens uttalelse.
Videre skriver de:
«Skien baptistkirke føler seg derfor ikke bundet av vedtak i landsmøte på dette punktet, selv om det skulle bli gjennomført framtidige vedtektsendringer.»
– For oss handler det om å handle fast på det vi mener er vår kirkeordning, hvor jo menighetenes selvstendighet står sterkt. Vi ønsker å være en raus menighet og ønsker å tilhøre et raust baptistsamfunn der det er rom for hverandre og hvor det er enhet til tross for at vi er uenige, sier Sæli.
I vedtakene til Baptistsamfunnet i dag ligger det en mulighet for eksklusjon av menigheter. Oslo 3. baptistmenighet ble i 2006 ekskludert fordi en person i likekjønnet samliv satt i menighetens menighetsråd.