Masseoppsigelser i Oxfam – en av verdens største bistandsorganisasjoner
Den internasjonale nødhjelpsorganisasjonen Oxfam sier opp 1450 medarbeidere og avvikler virksomheten sin i 18 land.

Oxfam forklarer de drastiske tiltakene med inntektssvikt forårsaket av koronakrisen. Oxfam er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og driver sin virksomhet i 67 land.
- Vi har planlagt dette lenge, men vi framskynder nå nøkkelavgjørelser i lys av virkningen av den globale pandemien, sier Chema Vera, fungerende administrerende direktør i Oxfam International.
- Vi kommer til å måtte fatte en del vanskelige avgjørelser om stedene der vi ikke lenger kommer til å være fysisk til stede. Omorganiseringen kommer til å ta tid, sier Vera i en pressemelding som meldes av bistandsaktuelt.no.
Nedleggelse
Organisasjonen legger ned sine landkontorer i: Thailand, Afghanistan, Sri Lanka, Pakistan, Tadsjikistan, Haiti, Den dominikanske republikk, Cuba, Paraguay, Egypt, Tanzania, Sudan, Burundi, Rwanda, Sierra Leone, Benin, Liberia, og Mauritania. Oxfam har jobbet i noen av disse landene i mer enn 50 år, ifølge medieplattformen Devex som først omtalte saken.
I flere av landene har Oxfam mangfoldige samarbeidspartnere. Organisasjonen sier at de vil bistå dem med å skaffe alternative finansieringskilder. Oxfam vil fortsette sin virksomhet i 48 land.
Inntektstap
Oxfam har opplevd en inntektssvikt i kjølvannet av korona-krisen, men allerede i forveien slet organisasjonen økonomisk.
I 2018 var organisasjonen rammet av avsløringer om en sex-skandale som hadde skjedd i Haiti noen år tidligere og som viste manglende kontrollrutiner og dårlig ledelse. Det førte til mindre inntekter både fra private, institusjoner og det offentlige.
Korona-nedstengning i flere land har også rammet Oxfams muligheter til å organisere innsamlinger og tjene penger på bruktbutikkene de driver, skriver bistandsaktualt.no.
LES MER: Fare for fattigdoms-tsunami etter korona-pandemien