Landets nødalarm testes kl 12 i dag: Gravferder går som normalt i Oslo
DEN NORSKE KIRKE: Kirkeverge Kjetil Haga har tillit til at kirkelige medarbeidere håndterer situasjonen på en god måte.

Når nødalarmsystemet testes i dag kl. 12, så vil alle landets mobiltelefoner pipe. Det gjelder også om de er skrudd på lydløs, og om eierne i utgangspunktet har regnet med stillhet.
I Den norske kirkes kirkebygg og kapell er det ikke uvanlig at det foregår gravferder midt på dagen.
– I dag piper alle mobiltelefoner når landets system for nødvarsel testes kl. 12:00. Hvordan løser dere dette i gravferder i Oslo?
– Vi har hatt dialog med prostene angående dette. Vi har ikke lagt en felles overordnet plan, men overlater til våre medarbeideres gode skjønn å håndtere denne situasjonen lokalt, der situasjoner skulle oppstå. Vi har tillit til at de gjør det på en klok og god måte, sier Kjetil Haga, kirkeverge i Oslo kirkelige fellesråd.
Det er presten som har øverste ansvar i en gravferd. Til stede er også kantor og kirketjener, i tillegg til gravferdsagenter fra byråene.
Kirkevergen legger til at øvelsen er ment å være realistisk, og at den også er godt kjent for folk. I ettertid av øvelsen vil de evaluere hvordan det fungerte, sier Haga.
Sjelden onsdags-gravferd i Trondheim
I Trondheim kirkelige fellesråd er det ikke gravferder i dag, ettersom onsdag ofte er en rolig dag, forteller kirkeverge Kjell Inge Nordgård.
– Hadde det vært planlagt gravferd så ville vi måttet gjøre en vurdering.
Vårt Land har forsøkt å kontakte flere proster og kirkeverger fra nord til sør, men har foreløpig ikke fått flere svar.