Kritiserer preses for å være vag om misjon blant jøder
MISJON: – Preses er for vag og avventende i sine svar om misjon overfor jøder, mener Israelsmisjonen, som blant annet frykter for framtidige samarbeid med menigheter i Den norske kirke.

Hvordan gjorde antijødiske holdninger seg gjeldende på den kristne grasrota forut for og under 2. verdenskrig? Det er et spørsmål som diskuteres blant historikere, og som har blitt debattert i Vårt Land sine spalter den siste tiden, blant annet i et intervju med preses Olav Fykse Tveit, som fikk spørsmålet: «Bør man drive misjon overfor jøder?»
Generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon, Vegard Soltveit, er skuffet over svaret preses ga.
– Hovedpoenget i kritikken er hvordan preses er så passiv når det gjelder spørsmål om misjon. Det er underlig når det ligger et formelt samarbeid rundt misjon blant det jødiske folk, sier han.
Soltveit peker særlig på samarbeidsavtalen Samarbeid menighet og misjon (SMM), hvor menigheter i Den norske kirke inngår samarbeidsavtaler med sju misjonsorganisasjoner, deriblant Israelsmisjonen. I regi av dette er det nå 950 samarbeidsavtaler mellom menigheter og misjonsorganisasjoner, 25 av dem med Israelsmisjonen. I gjennomsnitt gir én slik avtale misjonsorganisasjonen 18.300 kroner i årlige inntekter.
– Jeg vil minne preses om at vi har en formell samarbeidsavtale rundt misjon blant det jødiske folk. Hvordan skal vi, både i dette samarbeidet og i møte med lokalmenigheter, forholde oss til hans uttalelse til VL?
– Jeg vil vente
Olav Fykse Tveit understreker at avtaler som Den norske kirke har inngått, fortsatt gjelder. Det gjelder også samarbeidsavtalen Samarbeid menighet og misjon (SMM), som Soltveit trekker fram.
– Det som er sagt i uttalelser og avtaler på vegne av Den norske kirke, gjelder inntil noe annet er bestemt. Jeg vil vente med å gå inn i en ytterligere drøfting av spørsmålet om misjon overfor jøder nå som Bispemøtet har bedt et utvalg vurdere og gi oss råd om akkurat dette spørsmålet.
– Det er flere som stiller Den norske kirke spørsmål om misjon overfor jøder. Ledelsen i Det mosaiske trossamfunn utfordrer Den norske kirke i spørsmålet om hvorfor vi støtter misjon overfor jøder. Det er også kirker som står oss nær, så som de tyske kirker, som har konkludert annerledes enn oss om dette, tilføyer han.
I intervjuet med Fykse Tveit, som Vårt Land publiserte i helgen, sier han at mange tyske kirker har kommet fram til at «det er umulig i dag å drive misjon overfor jøder, noe som ikke har vært et vanlig standpunkt i norsk kirkeliv».
– En avventende preses
Et nytt utvalg, nedsatt av Mellomkirkelig råd og Bispemøtet, skal nå drøfte forholdet mellom Den norske kirke og jødene – og herunder hva som skjedde forut for, under, og etter okkupasjonen. Til Vårt Land har preses sagt at han vil vente med å svare på om man bør drive misjon overfor jøder, til utvalget «har gjort et større dypdykk i tematikken».
– Teologisk har jeg alltid tenkt at evangeliet er et godt budskap for alle, men når det gjelder hvordan man konkret skal forholde seg til jøder når det gjelder misjon i dag, ser jeg at andre i dag har kommet til andre standpunkter, sa Olav Fykse Tveit i intervjuet.

– Han vil ikke uttale seg om misjon blant jøder, før det nye utvalget har kommet med en konklusjon. Derfor velger han ikke å svare, sier Soltveit i Den norske israelsmisjon.
– For meg er det skuffende at preses i Den norske kirke ikke vil svare mer presist på spørsmålet om man bør drive misjon overfor jøder, sier Soltveit.
Hvem er «alle mennesker»?
Soltveit synes det er underlig at preses på den ene side sier at evangeliet er et godt budskap om Guds frelse til alle mennesker, og dernest er tilbakeholden med å slå fast at dette budskapet også må deles med det jødiske folk.
– Er ikke det jødiske folk inkludert i «alle mennesker»? Skal de ekskluderes fra Guds gode budskap? spør Soltveit.
Til dette svarer Fykse Tveit at det gode budskap om Guds kjærlighet gjelder alle mennesker, også for jøder.
– Det kan ligge mye forskjellig i uttrykket «å drive misjon», blant annet hvordan man gjør det og hvordan man fremstiller det. Det har opp gjennom historien vært drevet kampanjer overfor jøder om å bli kristne, som jeg håper alle tar avstand fra i dag, sier Fykse Tveit.