Kristent leirsted avlyser arrangementer for å ta imot flyktninger
FLYKTNINGER: Allerede har 1.100 ukrainere søkt asyl i Norge, og flere er ventet å komme. Slik forbereder Kristen-Norge seg på en mulig flyktningstrøm.

– Vi ønsker å hjelpe til.
Det forteller Stian Lauvås, daglig leder ved Solstrand Camping i Lindesnes kommune.
– Gjennom stiftelsen Sana har vi inngått et samarbeid om å ta imot inntil 200 flyktninger, og de første 75 kan komme allerede neste uke, forteller Lauvås.
Stiftelsen Sana er en stiftelse med base i Kristiansand som har drift av asylmottak som sin hovedarena. De skal dermed sørge for driften av mottaket mens Solstrand selv stiller med kost og losji.

Tredje gang
– Dette er tredje gang Solstrand blir asylmottak. Da det kom flyktninger fra Bosnia på 90-tallet bodde det flyktninger her over lang tid, og i 2015 var Solstrand akuttmottak, forteller Lauvås.
Han legger til at de har gode erfaringer med den typen virksomhet og at det tidligere har vært veldig givende. Leirstedet er eid av De Frie Evangeliske Forsamlinger (DFEF), en frikirkelig bevegelse som teologisk står nært Pinsebevegelsen.
– Da driftet vi alt selv, så nå blir det mindre ansvar for oss. Det gir en trygghet at vi skal samarbeide med en aktør som har drevet med dette i 20 år og som står som ansvarlige, utdyper Stian Lauvås.
– Hva skjer med arrangementene som er booket på Solstrand i tida framover?
– Vi har avlyst arrangementene fram til 15. juni, men håper at kanskje to eller tre arrangementer kan gjennomføres på Audnastrand eller Skogtun, to andre leirsteder i nærheten.

Audnastrand er et leirsted som ligger like ved Solstrand og som er eid av Indremisjonsforbundet (ImF). Ragnar Ringvoll, kretsleder i ImF Sør, opplyser til Vårt Land at de gjerne hjelper til med gjennomføring av arrangementer når Solstrand ikke kan brukes. Også ImF Sør har gått inn for at leirsteder kan brukes som flyktningmottak ved behov.
– Vi har meldt fra om at vi har plasser, så er det opp til myndighetene om det er aktuelt å bruke dem, sier Ringvoll.
Misjonssambandet
Fra 1999 til 2017 drev Misjonssambandet asylmottaket Ormseter i Hamar kommune. I 2017 sa Utlendingsdirektoratet (UDI) opp avtalen i forbindelse med nedskalering av mottakskapasiteten i Norge.
– I forbindelse med en ny anbudsrunde for asylmottak tidligere i år reetablerte imidlertid vi selskapet. Da ble det heller ingen ny avtale med UDI, men nå, i forbindelse med invasjonen av Ukraina, er vi mange aktører som tenker «hva gjør vi nå?», sier Tommy Eriksen.
Han er styreleder for den gjenoppståtte selskapet Ormseter AS. Eriksen kan opplyse at han så sent som torsdag har hatt kontakt med Hamar kommune om hvorvidt Ormseter på nytt skal brukes som asylmottak.

– Vi har sagt til kommunen at eiendommen kan brukes og sånn sett være en del av Hamars lokale beredskap, men per nå har vi ingen avtale med UDI, sier han og legger til:
– Det er et stort engasjement og villighet til å bidra hvis det trengs.
Klare hvis behov
Vårt Land har vært i kontakt med andre kristne aktører med spørsmål om hvorvidt de forbereder seg på å innlosjere ukrainske flyktninger. Frelsesarmeen er blant de som forteller at de vurderer dette fortløpende.
– Vi har erfaring med å drive flyktningmottak fra forrige flyktningkrise, og dette er en mulig måte for oss å bidra på også nå, skriver Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen i en e-post til Vårt Land.
– Vi har allerede lokaliteter som kan tas i bruk på kort varsel, vi kartlegger flere muligheter internt og vi har også blitt tilbudt ledig kapasitet hos ulike eiendomsbesittere. Vi følger nå utviklingen og behovene nøye, utdyper han.