KrF-politiker ber om «leie til eie» for muslimer som ikke vil ta opp lån
MUSLIMER I OSLO: KrF-politiker Espen Andreas Hasle vil hjelpe flere muslimer å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo. Byråden vil imidlertid ikke støtte hans forslag om «å leie seg til eie».

– Jeg kunne hatt forståelse for byrådens manglende støtte til forslaget, men jeg klarer ikke å få tak i hennes begrunnelse, sier Espen Andreas Hasle, Krf-politiker i Oslo.
Hvordan får man en fot innenfor boligmarkedet når troen din sier at du ikke kan ta opp lån med renter? Dette spørsmålet ønsker Hasle å finne en løsning på.
Allerede i mars fremmet KrF-politikeren et privat forslag for Oslo bystyre. Han ønsket at de skulle be byråden sørge for at personer som ikke tar lån av religiøse årsaker, inkluderes i utprøving av leie-til-eie i Oslo kommune, skrev Klassekampen.
I praksis består den aktuelle gruppen av muslimer som forholder seg til Koranens forbud mot enten renter eller urettferdig høye renter (Se faktaboks).
Oslo kommune har et pågående pilotprosjekt – «Nye veier til egen bolig» – der unge og vanskeligstilte får hjelp til å komme inn i et stadig tøffere boligmarked i hovedstaden. Det er i dette prosjektet Hasle ønsker å integrere leie-til-eie-ordningen.
Forslaget hans skal etter planen behandles av Finansutvalget torsdag 25. november. Utvalget skal gi sin innstilling til Bystyret som deretter tar den endelige avgjørelsen.

Støtter ikke forslaget
I forkant av Finansutvalgets møte har byrådet kommet med en uttalelse i saken. Rina Mariann Hansen (Ap) er byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester. Hun deler KrF-politikerens intensjon om at flere skal kunne ha muligheten til å komme inn på boligmarkedet.
«Jeg finner imidlertid ikke at jeg kan støtte det private forslaget», skriver hun i et notat datert 9. november.
Hun går ikke nærmere inn på Hasles forslag, men påpeker at boligsosialt arbeid er noe av det viktigste kommunen gjør for å redusere forskjeller. For å få dette til jobber byrådet langs flere linjer:
«I tillegg til forsøkene med leie til eie er startlån, ulike bostøtteordninger og tilskudd viktige virkemidler», skriver hun. Videre påpeker hun at en stabil inntekt og tilknytning til arbeidslivet i mange tilfeller vil være en nøkkel til å eie egen bolig.
«Jeg er derfor opptatt av å se byrådets arbeid for å øke sysselsettingen i sammenheng med målet om at flere skal få mulighet til å eie egen bolig», heter det i notatet.
Viser til undersøkelse
– Jeg synes byrådens svar er skuffende. Det er nemlig behov for en leie-til-eie-ordning for enkelte religiøse grupper, mener Espen Andreas Hasle.
Han viser til en undersøkelse fra det sosiale foretaket Ramaas bolig fra mai 2019. I den går det fram at 11,8 prosent av et utvalg norsksomaliere i Oslo eier egen bolig. Samtidig ville 95 prosent ønsket å kjøpe dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam, skrev Klassekampen den gang.
Rapporten var en del av kunnskapsgrunnlaget for byrådets pilotprosjekt «Nye veier til egen bolig», som ble lagt fram samme uke.
– Forslaget mitt handler om å legge til rette for at flest mulig skal få eie bolig, blant annet for å bekjempe fattigdom. I tillegg ønsker jeg et livssynsåpent samfunn. Det innebærer å legge til rette for den troen folk har. I dette tilfellet handler det om muslimer som ikke kommer inn på boligmarkedet til tross for at de kan ha god betalingsevne, sier Hasle.

Må finne løsning privat
En politiker med et til forveksling likt navn, Andreas Halse (Ap), er leder av Finansutvalget. Han stiller seg på linje med byråden i denne saken, forteller han i forkant av torsdagens møte.
– Fra fagetaten har vi ikke fått noen tilbakemeldinger om at leie-til-eie er et behov. Oslo Ap har dessuten hatt muslimske bystyrerepresentanter i over 25 år og har aldri tatt opp dette som et problem vi trenger å løse, sier han.
Halse påpeker videre kan være komplisert å lage et nytt administrativt system for en leie-til-eie-løsning. Samtidig påpeker han at kommunens ordning med startlån er åpen for alle.
– Hvis noen av en eller annen grunn ikke ønsker å benytte seg av dette, så er svaret at man må finne en løsning privat, sier han.