Kirkeledere i Russlands naboland vil ikke kaste Den russisk-ortodokse kirke ut av Kirkenes verdensråd
MOTSVAR: – Flere av kirkene ønsker mulighet for dialog, sier preses Olav Fykse Tveit.

Denne uka deltok preses Olav Fykse Tveit i Den norske kirke på et rundebordsmøte arrangert av Kirkenes verdensråd (KV). Der var også kirkeledere fra Russlands naboland. Også representanter fra den russisk-ortodokse kirke fra både Russland og Ukraina var invitert og ga beskjed om at de ville komme, men kunne av praktiske årsaker ikke møte.
– Flere av de andre kirkelederne har erfaring med hva det vil si å være okkupert av Sovjetunionen eller på en annen måte være underlagt dominans fra Moskva. Nå er vi i en situasjon som minner om den, men som også er forskjellig, utdyper Fykse Tveit.
Som resultat av møtet har det blitt publisert en uttalelse fra de fremmøtte kirkelederne. Den gir både uttrykk for fordømmelse av krigshandlingene, samtidig som den inviterer til videre dialog.
Opprop mot Den russisk-ortodokse kirke
Den siste tiden har flere aktører signert et opprop som gir uttrykk for at de ikke lenger synes Den russisk-ortodokse kirke bør få være en del av Kirkenes verdensråd. Blant dem er Helsingforskomiteen, en rekke ortodokse kirker og den ukrainske pinsebevegelsen.
– Kan denne uttalelsene regnes som et motsvar til de som ikke ønsker den russisk-ortodokse kirke som medlemmer?
– I hvert fall inntil videre. Vi mener det er viktigere hva vi kan si til russerne nå og framover enn at de ikke har tilgang til denne plattformen for dialog, sier han og legger til:
– I uttalelsen fra møtet sier vi helt tydelig at krigen ikke kan legitimeres ut fra kristen tro. Det er viktig med et forum hvor russerne får høre det budskapet direkte fra mange av verdens kirker.
Han trekker også fram at det er forskjell på å møtes til dialog i regi av KV og ha offisielle møter mellom ledere i kirkesamfunn. Fykse Tveit forteller at erkebiskopen i Finland var tydelig på at så lenge krigen foregår, er det ikke mulig å ha offisielt samarbeid med den russisk-ortodokse kirke, men at de var villige til møte dem til dialog i regi av Kirkenes verdensråd.
Kaller kirkedialog viktig
Caroline Serck-Hansen er kunsthistoriker og ekspert på den ortodokse kirke. Hun sier til Vårt Land at hun på generelt grunnlag mener kirkedialog er viktig.
– Akkurat som med diplomati er det viktig å snakke med dem man er uenige med. For kirkenes del er det viktig å ha en dialog. Uten dialog blir det mindre håp.

– Tror du det kan føre til noe at Kirkenes verdensråd inviterer kirkene til dialog?
– Det er vanskelig å si, men det har alltid en verdi at mennesker møtes og snakker sammen, sier Serck-Hanssen.
Hun trekker også frem at selv om det virker slik, så er ikke den russisk-ortodokse kirke en monolittisk størrelse. Med det mener hun at det finnes mennesker innad i kirken som har andre meninger enn for eksempel patriark Kirill, som skal ha en nær relasjon til Vladimir Putin.
– Vi vet jo ikke hva alle sammen tenker, for det kan de ikke snakke høyt om, sier hun.