Jeffrey Huseby blir generalsekretær i Sjømannskirken
Går direkte fra Det Norske Misjonsselskap til Sjømannskirken. – Sjømannskirken står i vesentlige utfordringer, men de er håndterbare, sier den nye generalsekretæren.

– Å bli generalsekretær i Sjømannskirken er som å komme tilbake til noe kjent. Jeg har jobbet der tidligere, og har en stor kjærlighet for organisasjonen. Mottoet om å være «kirke i verdens hverdag», er fascinerende, sier Jeffrey Huseby.
Han går rett fra å være generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap (NMS) til å bli generalsekretær i Sjømannskirken fra og med 1. mars 2020.
Han overtar for generalsekretær Ørnulf Steen, som blir 70 år sommeren 2020. Han slutter i stillingen i Sjømannskirken når Huseby tiltrer.
Huseby var prest i Sjømannskirken i Dubai fra 1996 til 2000.
– Hvordan vil en sjømannskirke ledet av deg se ut?
– Oppdraget om å være kirke i verdens hverdag står fast. Sjømannskirken skal forkynne evangeliet i ord og handling.
Huseby sier Sjømannskirken fortsatt skal være en oppsøkende kirke, med fokus på diakoni.
– Slik har kirken vært siden 1864. Vi skal hjelpe nordmenn og skandinaver i utlandet med et helt spekter av saker. Sosialsaker, barnevern og nordmenn som blir fengslet i utlandet er eksempler på dette. Der har kirken en unik tilstedeværelse.
Fikk ikke fornyet åremål
Husebys åremål som generalsekretær går ut i mars 2020. I juni ble det klart at NMS ikke ønsket å fornye åremålet.
Krevende år og slitasje ble oppgitt som årsaker til beslutningen.
– Til syvende og sist er dette ansvaret til øverste leder. Landsstyret må alltid sette hensynet til NMS først, og ønsker en generalsekretær som kan være en inspirasjons- og visjonsbærer utover en treårsperiode, uttalte leder av landsstyret i NMS, Helge Gaard, da det ble kjent at Husebys åremål ikke fornyes.
Lørdag ble det kjent at det er nettopp Helge Gaard som overtar generalsekretærstillingen etter Huseby.
Kommer fra et NMS i uro
NMS har hatt flere utfordringer under Husebys åremålsperiode.
Salg av en rekke misjonærboliger, nedbemanningsprosesser i NMS og NMS Eiendommer, og interne konflikter, har skapt uro.
Også i Sjømannskirken har det vært meldt om konflikter den siste tiden, slik Vårt Land har skrevet tidligere. Både på Gran Canaria og i Miami har det vært sykemeldinger, oppsigelser og varslingssaker.
I sommer ble det kjent at regnskapsføreren i Sjømannskirken i København var anmeldt for grovt underslag på fire millioner kroner.
Huseby tror erfaringene fra NMS vil bli nyttige for arbeidet i Sjømannskirken.
– Alle organisasjoner opplever utfordringer. Det kan handle om konflikter internt, eller uenigheter i hvilken vei organisasjonen skal gå. Det er normalt. Det viktige er hvordan utfordringene blir håndtert, og at man kjører åpne og gode prosesser sammen med de ansattes forening, sier han.
– Hva vet du om utfordringene Sjømannskirken står i per i dag, og hvordan vil du løse dem?
– Jeg har fått en presentasjon av situasjonen. Sjømannskirken står i vesentlige utfordringer, men de er håndterbare. Det viktigste er at Sjømannskirken er endringsvillig, slik at organisasjonen kan møte fremtiden.
– Har viktig kompetanse
Jørn Henning Theis er styreleder i hovedstyret i Sjømannskirken. Han sier Husebys ledelseskompetanse fra en lignende organisasjon var avgjørende for ansettelsen.
– Han har internasjonal erfaring, erfaring med å lede en desentralisert organisasjon, og erfaring med endringsledelse. Vi tror Huseby kan ta Sjømannskirken inn i fremtiden.
– Det har likevel vært rundt ledelsen i NMS det siste året, og Husebys åremål ble ikke fornyet. Hva tenker du om det?
– Når du gjør store endringer i en organisasjon, vil det alltid skape en viss støy. Det viktige er at endringene du gjør er fundert i styret i NMS' vedtak, og at prosessene er ivaretatt på en god måte. Slik jeg har forstått det, har Huseby gjennomført det styret ønsket han skulle gjøre.
Theis sier han ikke kjenner til de konkrete tilfellene i NMS, men at styret i Sjømannskirken har «borret mye i dette» under ansettelsesprosessen.
– Tror du Jeffrey Huseby kan løse utfordringene Sjømannskirken står i?
– De konkrete konfliktene som har vært omtalt i Vårt Land må være løst lenge før han begynner i mars. Og det er de. Men vi må være oppmerksomme på at vi må ha gode strukturer som sikrer at slike konflikter håndteres i et tempo som ikke lammer organisasjonen.
Få kvinnelige søkere
Sjømannskirken har valgt ikke å offentliggjøre søkerlisten til generalsekretær-stillingen. Men styreleder Theis forteller at det var mange søkere til sjefsjobben.
– Men det var ingen overvekt av kvinner, for å si det sånn. Det er ikke til å legge skjul på at vi gjerne skulle hatt en kvinnelig toppleder.