Islamsk Råd Norge risikerer utkastelse
Problemene hoper seg opp for Islamsk Råd Norge. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn truer med å droppe organisasjonen som partner.

– Vi vet ikke lenger hvem Islamsk Råd snakker på vegne av, sier generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) til Dagsavisen.
I Dagsavisen mandag tok STL-ledelsen et kraftig oppgjør med Islamsk Råd. Organisasjonen innrømmer at samarbeidsklimaet med IRN har vært trøblete over flere år, men har hittil forsøkt å løse problemene med dialog. Situasjonen er imidlertid blitt verre over sommeren, først og fremst på grunn av en underslagssak som involverte et av styremedlemmene i IRN.
I Drammen tingrett tilsto det tidligere styremedlemmet, som også fram til nylig var en av IRNs representanter i STL, blant annet å ha tilegnet seg nesten en kvart million kroner fra STLs søsterorganisasjon i Drammen. Han er nå dømt til sju måneders fengsel for dette og flere andre forhold.
– Det er et alvorlig tillitsbrudd, sier STLs styreleder, Britt Strandlie Thoresen, til Dagsavisen.
LES OGSÅ: Tok oppgjør med Islamsk råd
Mister statsstøtte
Islamsk Råd har allerede mistet statsstøtte fra Kulturdepartementet, blant annet som følge av at nikabkledde Leyla Hasic ble ansatt i organisasjonen.
– Vi er rett og slett ikke sikre på om de ivaretar rollen som brobygger og paraplyorganisasjon for muslimer i Norge, uttalte kulturminister Linda Hofstad Helleland til VG den gangen.
Nå står altså organisasjonen i fare for å bli kastet ut av STL. Thoresen og spesialrådgiver Anne Sender forteller til Dagsavisen om problemer med kommunikasjon, tillit, manglende forståelse for STLs prosjekt, og en frykt for at disse problemene vil gå utover det bredere samarbeidsklimaet rundt religion og samfunn.
– Vi frykter at hele «oss mot dem-tenkningen» som vi ser hos en del politikere skal bli styrket av denne situasjonen, kommenterer Joys.
LES OGSÅ: Politikerne fisker mindre blant muslimske velgere
Lederproblem
Minervanett hevdet før sommeren at STL hadde bedt styreleder Mehtab Afsar gå av. Saken var bygget på anonyme kilder, men til Dagsavisen kommenterer Thoresen:
– Han er jo talsmannen for IRN. Det er klart at hans måte å håndtere alle tingene på blir veldig viktig.
Spesialrådgiver i STL, Anne Sender, mener å ha sett en endring i Islamsk Råd etter at Afsar kom inn i bildet.
– Da var det et utpreget nært forhold mellom Islamsk Råd, de rundt dem og storsamfunnet. Det gikk ganske fort over da Mehtab Afsar kom inn, sier Sender som tidligere var forstander for Det Mosaiske Trossamfund.
LES OGSÅ: Islamsk Råd forberedt på kritikk på valgmøte
Mulig erstatter
I juli stiftet tre norske moskeer en ny samarbeidsorganisasjon, etter at flere i lengre tid hadde truet med å trekke seg fra IRN. Siden har det vært stille fra dem, men på spørsmål fra Dagsavisen utelukker ikke Joys at organisasjonen kan bli tatt inn i fremtiden. – Det får tiden vise, kommenterer hun.
En slik ny organisasjon må godkjennes av samtlige medlemmer av STL, inklusive Islamsk Råd. Thoresen erkjenner imidlertid at organisasjonen har forberedt seg på en mulig avstemning om å kaste ut Islamsk Råd fra STL.
– Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere det, kommenterer hun til Dagsavisen, men bruker også begrepet «en uttalt usikkerhet».
– Ta opp direkte
Generalsekretær for Islamsk råd Methab Afsar sier følgende til Dagsavisen om kritikken fra STL:
– I STL jobber vi med saker gjennom dialog der vi skal ha takhøyde for uenigheter. Det dere viser til tar vi direkte opp med våre dialogpartnere i STL.
Afsar har ikke svart på Vårt Lands henvendelser om saken.