IMI-kirken samler 1200 på sommerfestival: – Den hellige ånd blir ofte «Den hemmelige ånd»
GRIMSTAD: Denne uka arrangeres IMI-kirkens sommerfestival Åpen Himmel i Grimstad. Festivalen er preget av åpenhet for både helbredelse og Den hellige ånd.

– I norsk sammenheng er vår opplevelse at Den hellige ånd ofte blir «Den hemmelige ånd», sier pastor og leder for IMI-kirken Egil Elling Ellingsen.
Han og festivalteamet har samlet 1200 barn, unge og vokse på Bibelskolen i Grimstad denne uka. IMI-kirken er kirke med base i Stavanger, men som også er etablert på fem andre lokasjoner i Rogaland, Agder og Oslo. De tilhører misjonsorganisasjonen Normisjon, men har lenge vært kjent for å ha en karismatisk profil.
Ellingsen mener norske menigheter gjerne kan bli enda modigere når det kommer til å gi Den hellige ånd plass.
– Vi er opptatt av at Den hellige ånd er for alle, heller enn å dyrke frem at noen har fått noen spesielle gaver, sier pastoren.
For ham er det viktig å gjøre livet med Den hellige ånd til noe mer forståelig for flere kristne.
– Vi dyrker ikke karismatikken eller de ekstraordinære uttrykkene, men vi gir dem rom. Det er noe med å kunne ha et liv med den hellige ånd som har lave skuldre. Det krever at man slipper litt kontrollen og gir rom for det ukontrollerbare, sier Ellingsen.
Det er noe med å ikke gjøre Gud mindre enn den han er
Geir Langen, pastor i Sula Frikirke
Forventninger til Gud
Geir Langen er pastor i Sula Frikirke på Sunnmøre, og valgte i år å dra på IMI-kirkens festival sammen med menigheten. Han mener åpenheten for og troen på helbredelse er en viktig faktor for hvorfor mange velger IMI-kirkens arrangementer år etter år.
– IMI har vært pådriver for å gjøre Den hellige ånd mer jordnær og forståelig. Vi lærer mye om det på festivalen, hovedsakelig gjennom kulturen, sier Langen.
Han tror mange setter pris på å være i et miljø der man har forventninger til hva Gud kan utrette.
– Det er noe med å ikke gjøre Gud mindre enn den han er. Da er det fint å være i et miljø der man ber for syke med stor frimodighet, sier han.
Pastoren fra Sunnmøre tror formidling av vitnesbyrd er viktig for at flere skal tørre på tro på helbredelse.
– Slike vitnesbyrd bidrar til å skape en tro på at det kan skje igjen, samtidig som det skaper en frimodighet til å fortsatt våge å be for syke. Det er viktig for oss å ta med oss hjem fra festivalen, sier Langen.

Himmelen er nær
– Er dere åpne for at helbredelse ikke alltid fungerer?
– Ja, det er vi. Vi kan ha en forventning om at Gud griper inn og helbreder. Samtidig må vi la Gud få være Gud. Det betyr at han griper inn sånn han vil og når han vil, sier Langen.
Han tror helbredelser er tegn på at Guds rike er nær.
– Himmelen har jo ikke kommet enda. Det er fortsatt sykdom, smerte og død i verden. Men alle disse tegnene betyr at Guds rike ved Jesus har brutt inn i verden og peker fram mot himmelen hvor det en gang ikke skal være noe vondt igjen, sier Langen.
Vi er opptatt av at Den hellige ånd er for alle, heller enn å dyrke frem at noen har fått noen spesielle gaver
Egil Elling Ellingsen, leder i IMI-bevegelsen
Familiekultur
Åpen Himmel arrangeres både vinter, sommer og høst. IMI-leder Ellingsen tror fellesskapet er avgjørende for mange.
– Festivalene er et viktig samlingspunkt for menighetene. Vi blir litt en storfamilie som skaper relasjoner på tvers av menigheter, sier han.
Familiekulturen på IMI-festivalene står sterkt. Barn, ungdom og voksne deler mye av programmet på festivalen.
– Vi ønsker å være relasjonsbaserte. Hovedfokuset ligger på disippelskap, etterfølgelse og å leve etter Jesus i hverdagen, sier Ellingsen.
Sula-pastor Geir Langen sier seg enig.
– På festivalen er man tett på barn og ungdom, man har lav puls og god tid til å bli kjent og bygge relasjoner. Det er et godt sted å være, sier han.
Han tror menigheten, som har reist til Åpen Himmel fem år på rad, kommer til å opprettholde tradisjonen.
– Vi setter veldig stor pris på det vi som menighet får her. Det er fint å være en del av et nettverk som hjelper oss som menighet å ta steget ut i verden, enten det gjelder godhetsarbeid, å starte nye fellesskap, eller andre ting, avslutter Langen.