Hun sitter på dødscelle – han ble drept
Dette bildet av den dødsdømte kristne kvinnen Asia Bibi sammen med guvernør Salman Taseer, viser hvor farlig anklager om blasfemi kan være i Pakistan. Den blasfemikritiske guvernøren ble drept seks uker etter at bildet ble tatt 20. november 2010.

Det handler om en av de mest kjente sakene om blasfemi i verden i nyere tid. Etter at Asia Bibi i november 2010 ble dømt til døden for angivelig å ha spottet profeten Muhammed, engasjerte guvernør Salman Taseer i Punjab-provinsen seg for å benåde henne. Samtidig etterlyste han i et TV-intervju en kritisk gjennomgang av landets blasfemilovgivning.
Skutt og drept
Det skulle koste den liberale Pakistan Peoples Party-politikeren og guvernøren livet. Den 4. januar 2011, da Taseer kom tilbake til bilen etter å ha møtt en venn til lunsj, ble han truffet av 27 kuler fra et AK-47-automatvåpen, avfyrt av hans egen livvakt, politimannen Malik Mimtaz Qadri. Qadri innrømmet at motivet for drapet var Taseers uttalelser om blasfemilovene og Asia Bibi-saken.
Clinton-hyllest
Drapet ble fordømt av en hel verden, blant annet av USAs daværende utenriksminister Hillary Clinton, som hyllet Taseer for å ha «fremmet toleranse og utdanning for Pakistans framtidige generasjoner».
Blant hundrevis av gjester som trosset advarsler fra over 500 religiøse ledere mot å delta i begravelsen og sørge over drapet, var Pakistans daværende statsminister, Yousuf Raza Gillani.
LES OGSÅ: Skarp opptrapping av konflikten vest i Myanmar
Støttet drapsmann
Men mens noen berømmet den drepte guvernørens mot, var det mange andre i Pakistan som hyllet drapsmannen, som i oktober 2011 ble dømt til døden.
Saken tok enda en omdreining etter at Qadri ble henrettet 29. februar i år. Utenfor den pakistanske ambassaden på Frogner i Oslo samlet det seg noen dager senere et hundretall muslimer – de aller fleste med bakgrunn fra Pakistan – til en protest mot at drapsmannen ble henrettet.
LES MER: Widveys moskevert hyllet drapsmann
Omstridt imam
Flere barn og et titall nikabkledde kvinner var blant de som protesterte mot henrettelsen. Det samme var imam Nehmat Ali Shah og andre sentrale personer i Central Jamaat, en av Norges største og eldste moskeer.
– Qadri fikk ikke en rettferdig behandling, sa imam Nehmat Ali Shah til Aftenposten etterpå.
LES OGSÅ: Omstridt svensk Mitt kors-kampanje blir bok
Følg oss på Facebook og Twitter!