Han er muslim og feirer Jesu fødsel: – Savner julas religiøse budskap
HØYTID: Forfatter Mohammad Usman Rana er mer redd for sekulariseringen enn det kristne budskapet i jula. Nå forteller han hvorfor han mener Jesus er verdt å feire.

– Jeg tror muslimer er blant de nordmennene som er gladest for at Jesus ble født, sier lege og skribent Mohammad Usman Rana.
I Misjonssambandets podkast «Ottosen og generalen» forteller Rana i tirsdagens episode om hvorfor han, som norsk muslim, markerer julehøytiden. Rana leder den norsk-muslimske tenketanken Wasila og har gitt ut boka Norsk islam – hvordan elske Norge og Koranen samtidig.
– Det er hyggelig å feire Jesu fødsel. Jesus skal feires – det er en begivenhet, sier han til programlederne Espen Ottosen og Øyvind Åsland.
Hør hele intervjuet i podkasten under. Se hele intervjuet nederst i saken.
Skremmes av kommersialiseringen
Det Rana imidlertid savner, er julens religiøse budskap. Det forsvinner mer og mer fra storsamfunnet, slik han ser det.
Siden tiden da han selv gikk på skole, sang julesanger og hørte juleevangeliet, opplever han nå at den kristne høytiden stadig sekulariseres.
– For å tabloidisere det litt: Det som skremmer meg mest rundt julen, er sekulariseringen og kommersialiseringen av den. Ingen vil jo egentlig snakke om det julen handler om, nemlig Jesu fødsel og hvem Jesus var, sier han i «Ottosen og generalen».
I islam er Jesus en svært sentral profet, og ifølge Rana blant profetene som er nevnt flest ganger i Koranen. Jomfru Maria er også en viktig skikkelse, og i likhet med kristne står også muslimer fast på at Jesu fødsel var en jomfrufødsel.
– Vi ferier kanskje ikke jul på samme måte som kristne. I min familie har vi ikke hatt tradisjon for juletre, for eksempel, sier Rana i podkasten.

Ber kristne og muslimer finne sammen
Den praktiserende muslimen vil gjerne se mer religiøsitet i jula. Å tone ned Jesus-budskapet i høytida er ikke et «hensyn» muslimer trenger – snarere det motsatte, påpeker Rana.
– Jeg tror noe av den religiøse årsaken til at muslimer ikke har feiret jul, er at man er redd for å feire den delen av Jesus muslimene ikke tror på, sier han i episdoen, og trekker fram oppstandelsen, og Jesus som en del av treenigheten, som eksempler.
Muslimer tror altså ikke at Jesus var Guds sønn da han ble født i jula. Men at han er en viktig profet gir grunn til å kunne markere jul, ifølge Rana.
Kristne og muslimer bør oftere finne sammen, generelt, mener han.
– Jeg tror vi har mye til felles. Det som samler oss, er verdiene, og at vi har et vertikalt forhold til det metafysiske – til Gud. Og jeg tror Jesus kan forene mye.
– Jeg tror kristne som ikke kjenner Koranen kan bli overrasket over hvor mye som står om Jesus og hans kjære mor. Det kan kanskje være en øyeåpner, forteller Rana til Ottosen og Åsland.