«Grill en kristen» er nominert til Petter Dass-prisen
NOMINERT: På norske skoler og studiesteder arrangerer organisasjonen Laget teologiske grillinger av unge kristne. Nå er konseptet nominert til Petter Dass-prisen for sin evne til å diskutere tro på en engasjerende måte.

– Å være nominert til Petter Dass-prisen er utrolig gøy. Det er en anerkjennelse av det vi ønsker å oppnå gjennom konseptet – altså å skape åpne rom for gode trossamtaler.
Det sier generalsekretær i Laget, Karl-Johan Kjøde, om nominasjonen til Petter Dass-prisen. Organisasjonens samtalekonsept Grill en kristen er en av årets tre nominerte. Det ble offentliggjort i begynnelsen av november.
Kjøde synes nominasjonen er en bekreftelse av arbeidet som legges ned i Grill en kristen.

– Det handler om å ta elevene på alvor
Kjøde forteller at Grill en kristen oppsto med utgangspunkt i et ønske om at studenter og elever sine spørsmål burde stå i sentrum for gode og åpne samtaler om kristen tro. Han tror det fungerer så godt fordi det treffer en nerve.
– Vår erfaring er at mange unge mennesker i dag, både kristne og ikke-kristne, har gode spørsmål om tro. De er generelt nysgjerrige, og ønsker disse samtalene velkommen.
Da er Grill en kristen en ypperlig arena for å ta de store og vanskelige spørsmålene på alvor.
– Det unike med grillingene er at det er et samtaledrevet konsept. Vårt mål er ikke å ha alle svarene eller å drive med forkynnelse. Vi ønsker heller å normalisere det å snakke om vanskelige og eksistensielle spørsmål på denne måten.
Kjøde tror det er avgjørende for å vise at kristne både er åpne for og tåler mange ulike spørsmål.
– Vi må vise at det ikke er farlig å stille spørsmål. Det er den beste måten for å ta elevene på alvor, utdyper generalsekretæren.

Et tidløst konsept
Kjøde synes noe av det kuleste med konseptet er at det blir til og formes av menneskene som deltar i det. Han forteller at panelsamtalene utarter seg veldig forskjellig ut ifra hvor og når de arrangeres.
Han ser at elevene svært ofte spør om dagsaktuelle temaer.
– Elevenes spørsmål speiler ofte det som er på dagsordenen og snakkes om i mediene. I det siste har vi for eksempel fått langt flere spørsmål om aktiv dødshjelp, i lys av den politiske debatten som foregår om dagen.
At Grill en kristen i så stor grad formes av elevene tror han er en av konseptets fremste styrker. Det er med på å gjøre tilbudet mer tidløst.
– For vår del er det utrolig stas at elevene blir så engasjerte og stiller så mange spørsmål. Det bidrar til at elevene får sette premisset for hva som er viktig for dem.
Vi ønsker å skape åpne rom for gode trossamtaler
Generalsekretær i Laget, Karl-Johan Kjøde, om Grill en Kristen.
Forankret i læreplanen
Tilbudet oppsto som et studentinitiativ i 2012, og fikk umiddelbart god respons. I 2020 bestemte Laget seg for å profesjonalisere konseptet.
– I 2020 lagde vi en nasjonalsatsning inn mot videregående skoler. Vi prøvde å samle på bena et konsept som var lettere å multiplisere enn det hadde vært tidligere, forteller Kjøde.
Noe av det viktigste med profesjonaliseringen var premisset om at Grill en kristen skal være forankret i læreplanen.
Laget ønsker at det skal være et supplement og tilskudd til religions- og livssynsundervisningen i skolen. At konseptet tilbys som et tilbud i skolen setter også enkelte kriterier for hva panelsamtalene skal inneholde.
– Siden det er en del av religionsfaget er det viktig at det vi formidler er kunnskapbasert. Grill en kristen er ikke et vitnemøte, men heller en arena for å forklare hva kristen tro er og bibelen sier, ut ifra et trosgrunnlag.
